Monday, October 29, 2012

Μάθετε να λέτε “όχι”!


- «Μόνο ένα μικρό κομμάτι» λέει η μαμά, σερβίροντας ένα ζεστό κομμάτι μηλόπιτα μπροστά μου.
- «Δεν μπορείτε να ζείτε για πάντα με τις σαλάτες». Αισθάνομαι πειρασμό.
- «Δεν θέλεις καθόλου από την τούρτα black forest που έφτιαξα;» ρωτά η θεία μου και την κοιτώ αποθαρρυμένος.
- «Πάντα σου άρεσε η τούρτα μου. Έλα τώρα, είναι μια ειδική περίπτωση». Αρχίζω να πιστεύω ότι μπορεί να έχει ένα δίκιο…
FamilyDinner Μάθετε να λέτε όχι!

Κάποιο από αυτά τα σενάρια σας φαίνεται οικείο; Δεν είναι ασυνήθιστο. Είτε πρόκειται για ένα κανονικό ή γιορτινό γεύμα, οι πιέσεις για φαγητό εκδηλώνονται όταν είστε δεν είστε προετοιμασμένοι, με αποτέλεσμα να υπερκαταναλώσετε φαγητό/γλυκό. Με το να είστε διπλωματικοί, μπορείτε να αποφύγετε τόσο να στεναχωρήσετε τους δικούς σας όσο και να επιβαρύνετε το σώμα σας.

Ειλικρίνεια

Μιλήστε στην οικογένεια και τους φίλους σας για την προσπάθεια σας να χάσετε βάρος. Εάν η συνάθροιση της οικογένειάς σας έχει πάντα επίκεντρο το φαγητό ή αν οι φίλοι σας μαζεύονται πάντα σε εστιατόρια, είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε. Εξηγήστε τους ότι θέλετε πραγματικά να χάσετε βάρος και να αλλάξετε το σώμα σας. Με το όχι, δεν προσβάλετε κανέναν, αλλά αντίθετα είναι πολύ σημαντικό για σας να παρακολουθείτε το τι και το πόσο τρώτε.

Καθυστερήστε (σκόπιμα)

Αν το επιδόρπιο αρχίσει να περιφέρεται στο τραπέζι, πείτε κάτι ανάλογο: «θα ήθελα, αλλά τώρα είμαι πολύ φουσκωμένος και δεν θα το απολαύσω» ή «ίσως αργότερα, θα πάρω λίγο». Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φάτε αργότερα το γλυκό, αφού πρώτα κάνετε ένα περίπατο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η λαχτάρα για γλυκό θα σας έχει περάσει.

«Μμμ…πολύ καλό»

Αν σας προσφέρουν κάποιο επιδόρπιο που δεν μπορείτε να αρνηθείτε, προσπαθήστε να καταναλώσετε μικρές μερίδες από τα πλούσια σε θερμίδες φαγητά του τραπεζιού. Στη συνέχεια, πάρτε ένα μικρό κομμάτι επιδόρπιο. Βεβαιωθείτε όμως ότι έχετε δώσει τα συγχαρητήριά σας στη μαγείρισσα. Έτσι είναι λιγότερο πιθανό να υποθέσει ότι αποφεύγετε το γλυκό, όταν αρνηθείτε συμπλήρωμα.

Πάρτε το μαζί σας

Όταν σας προσφέρουν επίμονα συμπλήρωμα φαγητού ή γλυκού, ζητήστε τους να σας το βάλουν σ’ ένα μπολάκι για να το πάρετε μαζί σας. Μπορείτε πάντα να πείτε ότι θέλετε να το απολαύσετε αργότερα ή ότι ήταν τόσο καλό που θέλετε να το μοιραστείτε με κάποιον άλλο στο σπίτι. Το αν θα φάτε όντως αργότερα ή όχι, εξαρτάται αποκλειστικά από σας. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση όταν είστε μόνοι σας!

Προετοιμαστείτε

Δυστυχώς, υπάρχουν πάντοτε εκείνοι που δεν θα σας κάνουν… τη χάρη να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Είτε τους αρέσουν πολύ τα λιπαρά φαγητά και γλυκά, είτε μπορεί να νιώθουν άβολα με την απώλεια βάρους σας (λόγω παρόμοιων δικών τους θεμάτων) ή νιώθουν ότι απειλούνται από την προσοχή που ίσως λαμβάνετε. Όποια και αν είναι η αιτία, είναι σημαντικό να είστε θετικοί και καθόλου επιθετικοί (το οποίο μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση), όταν αρνείστε φαγητό.

Συμπέρασμα

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να βρείτε το “σωστό” δρόμο, το πιθανότερο είναι απλά να στεναχωρήσετε προσωρινά κάποιον δικό σας. Δεν αξίζει να φάτε κάτι που δεν θέλετε πραγματικά, μόνο και μόνο για να μην… κακοκαρδίσετε τον οικοδεσπότη. Έχετε το δικαίωμα να θέσετε ως ύψιστη προτεραιότητα την υγεία σας. Θυμηθείτε, ότι κανείς δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο της συμπεριφορά σας: μην αφήνετε την πίεση από οποιονδήποτε άλλο να υποβαθμίζει τις προσπάθειές σας!

No comments:

Post a Comment