Monday, October 29, 2012

7 τροφές που μπορεί να μας... ξεγελάσουν

Οι τροφές που τρώμε κάθε μέρα, μπορεί να περιέχουν συστατικά που δε θα έπρεπε, καθώς μερικές εταιρείες αντικαθιστούν με παράνομο τρόπο ένα σημαντικό συστατικό μιας τροφής, με κάτι λιγότερο ακριβό. Δείτε ποιες τροφές βρίσκονται πρώτες στη λίστα εκείνων που μπορεί να μας ξεγελάσουν. 

Ξέρετε αλήθεια τι περιέχει το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα; Το χαρμάνι του αγαπημένου σας καφέ; Σας βάλαμε σε σκέψεις; Θα λέγατε ίσως… το χυμό από τις ελιές και κόκκους καφέ, προφανώς.
Μη βιάζεστε! Οι τροφές που τρώμε κάθε μέρα, μπορεί να περιέχουν συστατικά που δε θα έπρεπε, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Food Science. Προκειμένου να μειώσουν το κόστος, αδίστακτες εταιρείες αντικαθιστούν παράνομα ένα πρωτεύον συστατικό μιας τροφής, με κάτι λιγότερο ακριβό. Και τα κορυφαία επτά πιο συχνά νοθευμένα τρόφιμα, είναι εκείνα που καταναλώνουμε συχνότερα.
Κι αυτό συμβαίνει ασυναίσθητα, επειδή είναι πολύ δύσκολο -αν όχι αδύνατο- για τον καταναλωτή να καταλάβει τη διαφορά. Για τους ειδικούς όμως και για οργανισμούς που έχουν να κάνουν με την υγεία των τροφίμων, αποτελεί πρόκληση. Το πρόβλημα δε βρίσκεται συνήθως στο τελικό προϊόν που αγοράζει ο καταναλωτής, αλλά σε προηγούμενα στάδια κι έτσι οι περισσότερες από τις προσμίξεις περνούν απαρατήρητες.
Μην πανικοβάλλεστε όμως. Βρείτε ένα κατάστημα που θα εμπιστευτείτε και το οποίο πουλά υγιή και ασφαλή προϊόντα και εάν παρατηρήσετε κάτι παράνομο, αναφέρετέ το αμέσως.
Δείτε ποια είναι τα 7 πιο συχνά νοθευμένα τρόφιμα…
 
1. Ελαιόλαδο
Δύσκολα θα βρίσκαμε άλλο λάδι τόσο υγιεινό, όσο το ελαιόλαδο. Όλοι οι τύποι του μειώνουν τη χοληστερόλη, καταπολεμούν τα προβλήματα στο στομάχι και κάνουν λαμπερό το δέρμα. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ελαιόλαδο -ακόμη και το έξτρα παρθένο- είναι από τις πιο νοθευμένες τροφές και αναμειγνύεται με άλλα, φθηνότερα λάδια. Μερικές προσμίξεις του περιλαμβάνουν αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, φυστικέλαιο, φυτικό έλαιο, σογιέλαιο, φοινικέλαιο και καρυδέλαιο.
 
2. Γάλα
Αν νομίζετε ότι το γάλα που βάζετε στον καφέ σας, προέρχεται από αγελάδα, ίσως και να κάνετε λάθος. Το πρόβειο γάλα έχει βρεθεί νοθευμένο με αγελαδινό ή άλλου είδους γάλατα, ακόμη και με γάλα σε σκόνη, ή άλλα, βλαβερά συστατικά, όπως καυστική σόδα ή απορρυπαντικά


3. Μέλι
Το μέλι είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας τροφές, πλούσιο στα ωφέλιμα για την υγεία αντιοξειδωτικά. Αλλά είναι επίσης μια από τις πιο κοινές τροφές που μπορούν να μας ξεγελάσουν. Μπορείτε να το βρείτε αναμεμειγμένο με σιρόπι ζάχαρης, σιρόπι καλαμποκιού, φρουκτόζη, γλυκόζη, ζάχαρη από ζαχαρότευτλα κ.ά. Σε μερικές περιπτώσεις έχει βρεθεί να περιέχει ακόμη και βαρέα μέταλλα.
 
4. Σαφράν
Το σαφράν είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο και γι’ αυτό δε θα πρέπει να εκπλήσσεστε που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Αυτό που πραγματικά μας εκπλήσσει, είναι όλα εκείνα που αναμειγνύονται μ’ αυτό και δημιουργούν ένα κατώτερης ποιότητας προϊόν. Μέσα στις μικρές συσκευασίες σαφράν, οι επιστήμονες έχουν βρει γλυκερίνη, σκόνη σανταλόξυλου, ταρτραζίνη (μια κίτρινη χρωστική ουσία που συνδέεται με την υπερκινητικότητα σε παιδιά), θειικό βάριο (ένα υγρό που χρησιμοποιείται κυρίως σε γεωτρήσεις πετρελαίου) κ.ά.
 
5. Χυμός πορτοκαλιού
Ο χυμός από πορτοκάλι, δεν έχει ξεφύγει από βλαβερές προσμίξεις, όπως παράνομα μυκητοκτόνα και αρκετά άλλα που καλό είναι να μας κάνουν να εμπιστευόμαστε μόνο τον χυμό που στύβουμε εμείς από πορτοκάλια: έχει βρεθεί αναμεμειγμένος με χυμό λεμονιού, μανταρινιού, γκρέιπφρουτ, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, εκχύλισμα πάπρικας, και ζαχαρότευτλων κ.ά.
 
6. Καφές
Τίποτα δεν είναι καλύτερο το πρωί από ένα φλιτζάνι φρέσκου, αρωματικού καφέ από… κλαδιά! Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ερευνητές έχουν βρει μέσα στον καφέ, από μικρά κλαδιά, μέχρι ψητό καλαμπόκι και αλεσμένο κριθάρι. Οι προσμίξεις στο στιγμιαίο καφέ είναι εξίσου ύπουλες. Περιλαμβάνουν δημητριακά, καραμέλα, άμυλο, βύνη και σύκα.
 
7. Χυμός μήλου
Ο χυμός μήλου μπορεί επίσης να μας… ξεγελάσει σε αρκετές περιπτώσεις. Χυμός σταφυλιού, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, χυμός αχλαδιού, χυμός ανανά, γλυκαντικό σταφίδας, φρουκτόζη και μηλικό οξύ, όλα έχουν βρεθεί σε συσκευασίες χυμού μήλου.

Πηγή : http://www.clickatlife.gr

 

No comments:

Post a Comment