Monday, October 29, 2012

Ψήστε και χάστε!

Καιρός για barbeque

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και τρώτε κάθε μέρα τα ίδια σε χαμηλές θερμίδες γεύματα, τότε αυτά μπορούν να γίνουν βαρετά. Όταν συμβεί αυτό, απλά αλλάξτε τον τρόπο μαγειρέματος των γευμάτων σας. Aυτό θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε την δίαιτα σας. Ένας τρόπος να το κάνετε αυτό είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα. Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να ψήσετε στα κάρβουνα και να ελαφρύνετε την δίαιτα σας! Ψήσιμο στα κάρβουνα δεν σημαίνει μόνο μπριζόλες, κοτόπουλο, παïδάκια και λουκάνικα. Υπάρχουν πολλές επιλογές τροφίμων, που θα μπορούσατε να ψήσετε και να σας κρατήσουν σε φόρμα.

Ποια είναι τα οφέλη

Ένα από τα κύρια οφέλη από τα ψητά τρόφιμα είναι η γεύση που δίνουν στο φαγητό. Η γεύση του καπνού δίνει ωραία γεύση στο φαγητό, χωρίς τη χρήση πρόσθετων με υψηλή θερμιδική αξία, όπως σάλτσες ή βούτυρο. Επίσης, το ψήσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος των τροφίμων, διότι τα τρόφιμα όταν ψήνονται, χάνουν μέρος από το λίπος τους, οπότε είναι λιγότερο λιπαρά, άρα και πιο υγιεινά. Επιπλέον, το ψήσιμο στη σχάρα αυξάνει τη γεύση του τροφίμου χωρίς την προσθήκη νατρίου. Το νάτριο, δηλαδή το αλάτι, προσελκύει την υγρασία από τους ιστούς στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τον όγκο του αίματος και οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Απολαύστε κρέας με λιγότερες θερμίδες

Τα κρεατικά είναι η πρώτη επιλογή τροφίμων που επιλέγουν οι περισσότεροι να ψήσουν στα κάρβουνα. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος των κρεατικών είναι ιδανικός για όσους βρίσκονται σε δίαιτα, διότι μπορούν να απολαύσουν ένα γεύμα με λιγότερες θερμίδες. Όταν ψήνετε το κρέας και τα πουλερικά σας, αυτά έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, διότι καθώς ψήνετε το κρέας πάνω στην σχάρα στάζει το λίπος του. Το αποτέλεσμα είναι υγιεινά γεύματα, τα οποία καθιστούν ευκολότερο να διαχειριστείτε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Έτσι αυτός ο τρόπος μαγειρέματος βοηθά ακόμα και όσους δεν έχουν να χάσουν κιλά, να διατηρήσουν το ιδανικό τους βάρος.

Οι θερμίδες στα ...ψητά

Tρόφιμο (250 γρ. ψημένο) Θερμίδες
Χοιρινή μπριζόλα  460
Μοσχαρίσια μπριζόλα  580 
Kοτόπουλο μπούτι (με την πέτσα)  380
Κοτόπουλο στήθος (με την πέτσα)  320
Σουβλάκι χοιρινό  360
Mπιφτέκι χοιρινό  480  
Παϊδάκι αρνίσιο (70 γρ. ψημένο)  160

 
(Σημ.: Αν αφαιρέσετε το ορατό λίπος από το κρέας ή την πέτσα από το κοτόπουλο, είναι σαφές οι θερμίδες θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο)

 

 

Ψάρια

Aποτελούν άριστη διατροφική επιλογή, είναι νόστιμα και έχουν την τιμητική τους κάθε καλοκαίρι. O λόγος φυσικά για τα ψάρια, τα οποία έχουμε κάθε λόγο να καταναλώνουμε 2 - 3 φορές την εβδομάδα και όχι μόνο το καλοκαίρι. Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και μια τροφή πολύ καλή για την υγεία με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθάνε τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή χοληστερόλη και χαμηλά κορεσμένα λιπίδια, ενώ τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην λιπόλυση. Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσουμε τα ψάρια είναι ψητά και όχι τηγανητά, έτσι ώστε να διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία. Ιδανικά ψάρια για να ψήσετε στα κάρβουνα είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η τσιπούρα, η πέστροφα, ο ξιφίας, οι σαρδέλες, το φαγκρί κ.ά.


Λαχανικά στα κάρβουνα

Το ψήσιμο στη σχάρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο γρήγορος χρόνος μαγειρέματος συμβάλλουν στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους και διασφαλίζουν ότι θα έχετε μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών από τα λαχανικά σας. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα ψημένα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες, διότι αρκούν λίγες μόνο σταγόνες ελαιόλαδου για να ψηθούν, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε πολύ λάδι ή βούτυρο. Σχεδόν κάθε λαχανικό, με εξαίρεση τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι νόστιμα στη σχάρα. Επιλέξτε για να ψήσετε πράσινες και κόκκινες πιπεριές, πατάτες, αγκινάρες, ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, καλαμπόκι, μανιτάρια, κρεμμύδια.

Δοκιμάστε ντομάτες ψητές με ελαιόλαδο

Ωμές οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια καροτενοειδή ουσία που δίνει στην ντομάτα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της. Το ψήσιμο της ντομάτας απελευθερώνει περισσότερο λυκοπένιο. Ρίξτε πάνω στη ντομάτα ελαιόλαδο και ψήστε μέχρι η φλούδα της να σπάσει. Το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτή ουσία και το ελαιόλαδο βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερο. Μια από τις ιδιότητες του λυκοπενίου είναι ότι μειώνει τα λιπίδια του αίματος μετά την κατανάλωσή του.

Σουβλάκια για παιδιά

Τα σουβλάκια είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ξεγελάσετε τα παιδιά να φάνε υγιεινά. Τα παιδιά αγαπούν την ιδέα των τροφίμων πάνω σε ένα ραβδί, έτσι αφήστε τα να δημιουργήσουν το δικό τους. Συνήθως δεν τους αρέσει να τρώνε τα φρέσκα ψάρια. Τα μικρά φρέσκα ψάρια, όπως η σαρδέλα, μπορείτε να τα κάνετε επίσης σουβλάκια. Τοποθετήστε σε ένα ολόκληρο μικρό φρέσκο ψάρι ένα καλαμάκι μέχρι την βάση του κεφαλιού του και ψήστε το στα κάρβουνα. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα παραδοσιακά σουβλάκια από κρέας με λαχανικά, και να φτιάξετε σουβλάκια από πιπεριές, κρεμμύδια, μανιτάρια ή κολοκυθάκια, για ένα απλό και υγιεινό γεύμα στη σχάρα.


Eίναι υγιεινό το μπάρμπεκιου;

Όταν τα κρέατα ψηθούν σε κάρβουνα ή σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες, οι οποίες σε συσσωρευμένες συγκεντρώσεις έχουν συνδεθεί με καρκινογένεση. Υπάρχει τρόπος όμως για να μειώσουμε την επικινδυνότητά τους. Ένας τέτοιος τρόπος είναι το μαρινάρισμα των κρεάτων πριν από το ψήσιμο. Η χρήση ορισμένων χόρτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες για τη μαρινάδα, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, ο βασιλικός, το θυμάρι συστήνεται λόγω του ότι μειώνει ουσιαστικά τη σύνθεση καρκινογόνων ουσιών. Επίσης το κρέας πρέπει να γυρίζεται συχνά όταν ψήνεται στα κάρβουνα, ώστε να αποφεύγονται οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες και να ψήνεται αργά και σε χαμηλή φωτιά. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγετε να καταναλώνετε τα καμμένα μέρη του κρέατος. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η υψηλή περιεκτικότητα των διαιτητικών ινών των λαχανικών πρέπει να συνοδεύουν το γεύμα μας. Φτιάξτε μια πλούσια σαλάτα και χρωματίστε την με φρούτα όπως το ρόδι για επιπλέον βιταμίνες.


Απολαύστε το

Το σωστό ψήσιμο στα κάρβουνα έχει όλα τα καλά του φούρνου, αλλά κάνει πιο εύγευστα τα φαγητά, ειδικά τα κρεατικά και τα ψάρια. Όπου υπάρχει πλούσιο άρωμα καπνού, υπάρχει και νοστιμιά. Μπορείτε να απολαύσετε την γεύση των ψημένων στα κάρβουνα φαγητών σας, ακόμα και αν δεν θέλετε να χάσετε βάρος. Τα λιγότερα σε λιπαρά φαγητά σας, είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσετε το ιδανικό σας βάρος.

Πηγή : http://www.mednutrition.gr

No comments:

Post a Comment