Wednesday, October 10, 2012

Οι 10 εντολές της απώλειας βάρους

Υπάρχει ένας μόνο νόμος που οδηγεί στην απώλεια βάρους και αυτός είναι η πρόσληψη λιγότερων θερμίδων από αυτές που «καίμε». Καθώς, όμως, λίγοι από εμάς μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα τα ακριβή νούμερα, οι ειδικοί αναγκάζονται να δώσουν πιο αναλυτικές συμβουλές. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις δέκα πολυτιμότερες από αυτές:

1. Να τρως πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα Το ένα τέταρτο των ημερήσιων θερμίδων μας θα πρέπει να προέρχεται από άπαχο κρέας, αυγά, ψάρι και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Γιατί; Επειδή η πρωτεΐνη μας δημιουργεί αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα, ενισχύει την δημιουργία του μυϊκού ιστού και βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους από τους μύες.

2. Να τρως χορταστικό πρωινό Πρόκειται για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και δεν θα πρέπει να αμελείται. Το καλύτερο πρωινό που μπορεί κανείς να φάει είναι αυτό που περιλαμβάνει πρωτεΐνη αλλά και φυτικές ίνες, που χαρίζουν ενέργεια και μας «κρατούν» από το να πεινάσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας (π.χ. άπαχο γιαούρτι με φρούτα, ψωμί με φυστικοβούτυρο ή ομελέτα με λαχανικά).

3. Να τρως σε μικρότερο πιάτο Μερικές φορές το να καταφέρουμε να αντισταθούμε στο φαγητό είναι θέμα οπτικής. Έχει αποδεχθεί ότι σερβίροντας το γεύμα μας σε μικρότερο πιάτο, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι τρώμε μικρότερη μερίδα, άρα λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες και κατά κανόνα νιώθουμε εξίσου χορτάτοι.

4. Να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά Δεν υπάρχει έρευνα που να μην έχει αποδείξει ότι καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά χάνουμε μακροπρόθεσμα βάρος. Έτσι, κάθε γεύμα μας μέσα στη μέρα θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτές τις τροφές, οι οποίες προσφέρουν στον οργανισμό φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την συνολική καλή μας υγεία.
 
 5. Να ενυδατώνεσαι συνεχώς Έχετε ακούσει το «δεν πεινούσα, διψούσα»; Μερικές φορές συμβαίνει να νιώθουμε άδειο το στομάχι μας επειδή θέλουμε κάτι να πιούμε και όχι να φάμε. Πολλοί διατροφολόγοι συστήνουν να πίνουμε πάντα ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα γιατί με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε στο γεύμα. Το νερό είναι πάντα το καλύτερο «ποτό», ωστόσο οι χυμοί και το πράσινο τσάι είναι εξίσου ωφέλιμα.

6. Να κοιμάσαι καλάΑπαιτούνται τουλάχιστον επτά ώρες καλού ύπνου κάθε βράδυ αν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Η έλλειψη ύπνου ενισχύει την δημιουργία της ορμόνης «γκρελίνης», η οποία μας κάνει να νιώθουμε πείνα και βοηθά τον οργανισμό να αποθηκεύει λίπος. Επίσης, όταν είμαστε άϋπνοι κάνουμε, κατά κανόνα, λάθος διατροφικές επιλογές: Επιλέγουμε να τρώμε πιο παχυντικά τρόφιμα.

7. Να αποφεύγεις τα τεχνητά γλυκαντικά Όσο κι αν σας εκπλήσσει, οι γλυκαντικές ουσίες δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια βάρους και αυτό γιατί, καθώς δεν καλύπτουν την ανάγκη που νιώθουμε για γλυκό, μας αναγκάζουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες και έτσι να λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες.

8. Να τρως συχνά και μικρά γεύματαΟι παλιοί λένε να μην «τσιμπολογάμε» ανάμεσα στα γεύματα αν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Οι νέες έρευνες, όμως, επιμένουν να μην αφήνουμε να μεσολαβούν περισσότερες από πέντε ώρες χωρίς να βάλουμε κάτι στο στομάχι μας. Αν αφήσουμε τον εαυτό μας να πεινάσει είναι δύσκολο να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές και το πιθανότερο είναι πως θα φάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας. Από την άλλη, καταναλώνοντας μικρά γεύματα τακτικά μέσα στη μέρα μας βοηθά να διατηρήσουμε το ζάχαρό μας σε καλά επίπεδα και έτσι μειώνονται οι «λιγούρες» μας. Αντίθετα, όταν πεινάμε, δύσκολα μπορούμε να ελέγξουμε αυτό που θα φάμε.

9. Να κινείσαι συνεχώς Αφιερώστε χρόνο για άσκηση όσο πιο συχνά μπορείτε, λένε οι ειδικοί. Η άσκηση όχι μόνο μας βοηθά να χάσουμε βάρος πιο γρήγορα αλλά και διατηρεί την υγεία μας σε καλύτερα επίπεδα, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και στην κυκλοφορία του αίματος. Προσπαθήστε, λοιπόν, να περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα ή έστω να κάνετε εντατική γυμναστική τουλάχιστον 3 με 5 φορές ανά εβδομάδα. Και εννοείται ότι η άσκηση δεν πρέπει να σταματά όταν επιτύχουμε τον στόχο μας και χάσουμε το βάρος που θέλουμε.

10. Να μην έχεις στρεςΗ «εντολή» αυτή δεν ωφελεί μόνο την απώλεια βάρους αλλά την γενικότερη υγεία μας. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με χαμηλότερα επίπεδα στρες χάνουν βάρος πιο εύκολα. Αυτό συμβαίνει γιατί το στρες βοηθά στην παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία σκοπό έχει να αποθηκεύει λίπος στον οργανισμό μας. Η ίδια ορμόνη μας κάνει να λιγουρευόμαστε παχυντικά φαγητά. Μία καλή συμβουλή που δίνουν οι διατροφολόγοι είναι να αντιμετωπίζουμε το στρες τρώγοντας σε όμορφα μέρη. Όταν βρισκόμαστε σε ένα όμορφο περιβάλλον ο εγκέφαλός μας «χορταίνει» πιο γρήγορα και έτσι δεν θέλουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Πηγή : http://www.in2life.gr

No comments:

Post a Comment