Monday, October 1, 2012

7 … διατροφικές επιλογές για την έξοδο σας



images (5)

Η διατροφή, αποτελεί κοινωνικό μέσο. Είναι, ένα όπλο το οποίο διαθέτει η κοινωνικότητα. Σε κάθε χώρα, σε κάθε θρησκεία και σε κάθε παράδοση, η διατροφή και κατ’επέκτασιν οι συναθροίσεις με σκοπό την κατανάλωση τροφίμων, δεν έχει κύριο στόχο την βρώση και την κάλυψη των θρεπτικών στοιχείων του οργανισμού, αλλά την ένταξη του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο, την δημιουργία συζήτησης μέσω του λόγου και την περαίωση και λύση προβλημάτων.
Ένα διαιτολόγιο για να θεωρηθεί υγιές, πέραν του θρεπτικού ελέγχου των τροφών, θα πρέπει να προσφέρει στο άτομο την δυνατότητα να παρευρίσκεται σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις χωρίς να νιώθει ενοχές για το τι να καταναλώσει και χωρίς να καταναλώνει τρόφιμα τα οποία θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των υπολοίπων, δημιουργώντας το αίσθημα ντροπής στον διαιτώμενο.
Κάτωθι, παρουσιάζονται ορισμένες διατροφικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να προτιμηθούν κατά την έξοδο σας για φαγητό, με σκοπό την ρύθμιση του σωματικού βάρους δίχως παρεκλίσεις.
Ορεκτικά:
Α. Μανιτάρια, μια μερίδα αντιστοιχεί σε 8τεμάχια. Αποδίδει μόλις 35θερμίδες και θεωρούνται κατάλληλα για αδυνάτισμα. Εμφανίζουν μειωμένο ποσό λίπους και αυξημένο ποσό πρωτεϊνών. Είναι πλούσια σε βιταμίνες οι οποίες θα αποδώσουν ενέργεια στον οργανισμό και θα μειώσουν τα συμπτώματα ημικρανιών, οστεοαρθρίτιδας και καρδιαγγειακών νόσων.
Β. Μύδια με πιπεριά, είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, εμφανίζουν ευεργετικές ιδιότητες προς την χωνέψη και στην ερωτική διέγερση. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχουν χαμηλό ποσό λίπους. Μια μερίδα μύδια, αντιστοιχεί σε 50γρ, η οποία αποδίδει 40θερμίδες.
Γ. Φέτα ψητή, με ντομάτα και πιπεριά. Προστατεύει την λειτουργία της καρδιάς και η θετική δράση της πιπεριάς είναι να τονώνει τον μεταβολικό ρυθμό. Θα πρέπει να καταναλωθεί σε λογική ποσότητα, ώστε να αποκομίσουμε τα μεγιστα οφέλη με μικρότερο ποσό θερμίδων. Μόλις 4 πιρουνιές, αντιστοιχούν περίπου σε 98 θερμίδες.
Σαλάτες:
Α. Πατατοσαλάτα, αποδίδει 362 στο σύνολο της και προσφέρει πλούσιο ποσό φυτικών ινών και καλίου. Ιδανικό ποσό κατανάλωσης θεωρείται μέχρι 6 πιρουνιές.
Β. Σαλάτα με θαλασσινά, η οποία αποδίδει 316 θερμίδες. Εμφανίζει ισχυρή προστασία στη διατήρηση του σωματικού βάρους έχοντας αυξημένη απόδοση πρωτεϊνών με μειωμένο ποσό λίπους.
Γ. Σαλάτα λαχανικών, θεωρείται η πιο χαμηλής θερμιδικής αξίας. Αποδίδει μόλις 205 θερμίδες, ενώ προσφέρει πλήθος απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Ρυθμίζει το σωματικό βάρος και την πορεία του σακχάρου στο αίμα, όπως επίσης ενισχύει τον ρυθμό του μεταβολισμού.
Κύρια γεύματα:
Α. Στρογγανώφ με ρύζι. Αποδίδει 460 θερμίδες(υπολογισμένο 2κουταλιές της σούπας ρύζι). Εμφανίζει υψηλό ποσό πρωτεϊνών λόγω του συνδυασμού με το ρύζι. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι οι οποίοικατανάλωναν σε συχνή βάση ρύζι, είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Δυστυχώς, δεν ενδείκνυται για ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν απο αυξημένη τιμή χοληστερόλης.
Β. Μακαρονάδα με χταπόδι. Θεωρείται ένα θρεπτικό γεύμα, πλούσιο σε βιταμίνη Α, φώσφορο και ψευδάργυρο. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αποδίδει μόλις 370θερμίδες. Δεν θα πρέπει να προτιμηθεί απο άτομα οι οποίοι πάσχουν απο νόσους του γαστρεντερικού.
Γ. Μπιφτέκι στη σχάρα με ρύζι. Αποδίδει 360θερμίδες και προσφέρει πλήρης στήριξη του μυϊκόύ ιστού με ταυτόχρονη ισορρόπηση του σωματικού βάρους και την εμφάνιση του αισθήματο του κορεσμού.
Δ. Συναγρίδα με χόρτα. Θεωρείται Α” ποιότητας ψάρι, προστατεύει την λειτουργία της καρδιάς. Είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη Α, D και Β3.Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά, ενώ περιέχει τα σημαντικά Ω3. Τέλος, θεωρείται ιδανικό τρόφιμο – πρότυπο στη Μεσογειακή διατροφή και αποδίδει μόλις 230 θερμίδες με 21γρ πρωτεϊνης και μόνο 4γρ λίπους.
Ε. Ψαρονέφρι με ρύζι, εμφανίζει χαμηλό ποσό λίπους και αυξημένο ποσό πρωτεϊνης. Αποδίδει μόλις 280 θερμίδες και τονώνει το νευρικό σύστημα και τις καύσεις του μεταβολισμού.
Ζ. Σολομός με αγγινάρες. Αποδίδει μόλις 240 θερμίδες. Ρυθμίζει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε Ω3.
Η. Φιλέτο στη σχάρα με ριζότο λαχανικών. Αποδίδει 260 θερμίδες (υπολογισμένο με 2 κουταλιές της σούπας ρύζι). Γεύμα, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ίχνοστοιχεία, φυτικες ίνες και πρωτεΐνες. Εμφανίζει θετική συμβολή στη μείωση του σωματικού βάρους, ενίσχυση του μυϊκόύ ιστού, ρύθμιση του σακχάρου και μείωση του αισθήματος πείνας.
Στην επιλογή του ποτού, θεωρείται ιδανική η επιλογή κρασιού. Προτιμήστε όποιο θέλετε, απλά να γνωρίζετε ότι ο ξηρός οίνος αποδίδει 80 θερμίδες ενώ ο γλυκός 100 θερμίδες.
Σημαντική Σημείωση: Δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές, χαρείτε την έξοδο σας και κατα την φάση του γεύματος ανοίξτε μια συζήτηση ώστε να καταναλώνετε αργά και μικρές ποσότητες.

No comments:

Post a Comment