Wednesday, October 10, 2012

Βάλτε τη διατροφή σας σε τάξη

 

ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΩΝ ΜΑΣ.       
  • ΕΝΑ – ΔΥΟ ΚΙΛΑ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ
Επειδή είμαι fan της στήλης αυτής και πάντα σας διαβάζω, γνωρίζω ότι για να χάσεις βάρος πρέπει να αλλάξεις και τρόπο διατροφής. Όμως, αν πρέπει να χάσεις λίγα κιλάκια στα γρήγορα, δεν υπάρχει κάτι; Θέλω να μπω στο τζιν μου επειγόντως!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ποιός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος απώλειας βάρους;
Μια σωστή διατροφή στην πράξη, θα πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, μακροδιατροφικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια) και μικροδιατροφικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Ο πλέον επιστημονικά αποδεκτός τρόπος απώλειας βάρους, που συνδυάζεται και με μακροχρόνια διατήρηση των χαμένων κιλών είναι αυτός που βασίζεται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που περιέχει ποικιλία τροφών και παράλληλα συνδυάζεται με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο ο ρυθμός απώλειας σωματικού βάρους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 κιλό / εβδομάδα.
Μην έχετε ψευδαισθήσεις και μην παρασύρεστε: Δεν υπάρχουν εύκολοι και γρήγοροι τρόποι. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, είναι δύσκολο το να χάσουμε λίγα κιλά και ακόμη πιο δύσκολο να διατηρήσουμε την απώλειά τους. Πρέπει συνεπώς να ακολουθήσουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, όπου λαμβάνεται υπόψη ο συνδυασμός διατροφής μειωμένης σε θερμίδες (για να δημιουργηθεί θερμιδικό έλλειμμα), ενεργητικής και παθητικής γυμναστικής (για να προστατευθεί ο μυϊκός ιστός και να χαθεί περισσότερο λίπος) και αισθητικής περιποίησης (για να διατηρηθεί η υγεία και η ελαστικότητα του δέρματος). Μια σοφή παροιμία λέει: Να τρως το πρωινό σου σαν πρίγκιπας, το γεύμα σου σαν βασιλιάς και το δείπνο σαν ζητιάνος… Ποικιλία στα τρόφιμα, άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προσοχή στα τσιμπολογήματα και σίγουρα κατανάλωση άφθονου νερού!
  • Στην εφαρμογή της δίαιτας, τα πράγματα αλλάζουν.!
  • Συνεπώς: …Το αργόν και χάριν έχει.
Ξεχάστε τις super δίαιτες ή το γρήγορο / μαγικό τρόπο αδυνατίσματος.
Αρχίστε από σήμερα
ΕΝ ΜΕΣΩ… ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, μια νέα ζωή και οικειοποιηθείτε τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής ενός καλλίγραμμου ελκυστικού ανθρώπου, που πάντα θέλατε να είστε και ο οποίος κρύβεται μέσα σας και περιμένει να τον απελευθερώσετε. Θα εκπλαγείτε, όταν δείτε πόσο εύκολα και χωρίς να το καταλάβετε θα φτάσετε στο ιδανικό σας βάρος.

  • ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΑΩ!
Είμαι 7 παραπάνω κιλά από το κανονικό. Ξέρω ότι πρέπει να χάσω βάρος αλλά δεν μπορώ να αποφύγω το τσιμπολόγημα! Ανοίγω το ψυγείο και αρπάζω μια φέτα σαλαμάκι, μετά λίγο τυράκι, μετά κάνα παγωτίνι… Α και κάνα κρουασανάκι από το ντουλάπι και «ξηροκάρπια»… Πώς να το κόψω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ο τρόπος διατροφής μας, συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία και τα συναισθήματά μας.
Ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας στην επίτευξη και διατήρηση ενός ιδανικού βάρους είναι το άτακτο τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Και αυτό γιατί από την μια αποτελείται από κάποια σνακ πλούσια σε λίπος , ζάχαρη ή αλάτι και από την άλλη αποσυντονίζει το «μεταβολικό ρολόι» και την ισορροπία μεταξύ σακχάρου και ινσουλίνης, επιτείνοντας την βουλιμική διάθεση του ατόμου. Έχει υπολογισθεί πως μέχρι και το 30% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων μπορεί να προέρχεται από τα ενδιάμεσα γεύματα….
«Γιατί όμως όταν στεναχωριέμαι – ορμάω στο ψυγείο…; ».
Όλα αυτά είναι προφάσεις ή δικαιολογίες για μα ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. Προσπαθείς να ξεπεράσεις τα προβλήματά σου μέσω του φαγητού. Το ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα που μας ωθεί στο να τρώμε τα προβλήματά μας ή τα συναισθήματά μας, μας οδηγεί αντιστρεπτή στο συναισθηματικό θρέψιμο, χωρίς να έχουμε τη δύναμη της λογικής στο να ελέγχουμε το πόσο, που , γιατί και πως τρώμε. Καλό θα ήταν τη στιγμή που θα νιώσεις πιεσμένη ψυχολογικά ή θα έχεις κάποιο εκνευρισμό να καταφεύγεις σε άλλες δραστηριότητες και προσπάθησε να ακολουθήσεις ένα υγιεινό τρόπο διατροφής. Προσπάθησε να δυναμώσεις τα δικά σου θέλω και μην πιστεύεις πως οι ομορφιές ή γλυκές αναζητήσεις της στιγμής, βρίσκονται μόνο μέσα στο ψυγείο !! Ας μάθουμε λοιπόν να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας, να σκεπτόμαστε πάντοτε θετικά και να έχουμε υγιή σχέση με το φαγητό. Μην ξεχνάτε πως ότι δεν «λεκτοικοποιείτε… σωματοποιείτε». Αν πάλι η ακατάπαυστη όρεξη σχετίζεται με κακό πρόγραμμα διατροφής είναι αναμενόμενη και θα πρέπει να προσέξετε περισσότερο την οργάνωση των γευμάτων σας. Προσπαθήστε να τρώτε 3 κυρίως γεύματα την ημέρα και 2 ενδιάμεσα σνακ που ως βασική επιλογή θα αποτελούν τα εποχιακά φρούτα. Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) ωρών.

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Είμαι 14 και παχύσαρκη. Το ξέρω και το απεχθάνομαι. Μισώ τον εαυτό μου και τους γονείς μου γι’ αυτό. Και ζηλεύω. Όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν νιώθω όμως ότι μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό… Ποιος μπορεί να με βοηθήσει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Καταρχάς, για να ξεκινήσεις μια προσπάθεια και να τα καταφέρεις, θα πρέπει να ξεκινήσεις με διάθεση, όρεξη και θετικές σκέψεις. Σταμάτα να δίνεις διάφορους αρνητικούς χαρακτηρισμούς στον εαυτό σου και να ρίχνεις την ευθύνη σε όλους, που πιθανόν να θέλουν να σε βοηθήσουν και σαν γονείς σε καταλαβαίνουν. Επικεντρώσου στα θετικά και δυνατά σου στοιχεία που έχεις σαν χαρακτήρας και προσπάθησε να αγαπήσεις και τα ελαττώματά σου. Μόνο εάν αγαπήσεις τον εαυτό σου θα μπορέσεις στη συνέχεια να τον βελτιώσεις. Έτσι δεν θα πρέπει να νιώθεις άβολα με το σώμα σου. Πρέπει πρώτα να το αγαπήσεις εσύ η ίδια το σώμα σου, εφόσον του ζητάς να βελτιωθεί και εν συνεχεία η αυτοπεποίθηση σου θα μεταδοθεί και στους άλλους. Το γεγονός ότι έχεις μια εμμονή γύρω από τα κιλά, το σώμα σου και την απόφαση να κάνεις κάποια προσπάθεια (πιθανόν μη ισορροπημένης) δίαιτας, δε σημαίνει ότι θα καταφέρεις κάτι σωστό και διαχρονικό. Το μόνο που θα πετύχεις είναι το σώμα σου κάποια στιγμή να κουραστεί και να μην ανταποκρίνεται.
Για να μπορέσουμε να μειώσουμε το βάρος μας, δεν είναι σωστό να κάνουμε ακραία πράγματα. Ακόμη και όταν δεν τρως τίποτα, είναι αναμενόμενο το σώμα σου να αντιδράσει και τελικά να φτάσεις στο άλλο άκρο που είναι η μεγάλη κατανάλωση φαγητού (σε συνδυασμό με κάθε αρνητική σκέψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κακή ψυχολογία, συναισθηματικές αναταραχές κ.ά. Προσπάθησε απλά να περιορίσεις την ποσότητα του φαγητού που τρως και να αλλάξεις την ποιότητά του. Το βασικό για τη δική σου περίπτωση είναι να αρχίσεις κάποια δραστηριότητα και να ακολουθήσεις μια σωστή διατροφή.
Προσπάθησε να συζητήσεις με την μητέρα σου ή κάποιο άλλο ενήλικο μέλος της οικογένειας για μια συμβουλευτική επίσκεψη σε ένα διαιτολόγο. Ανέφερε τους λόγους τους οποίους θέλεις να χάσεις βάρος και το τι ακριβώς αισθάνεσαι. Πολλές φορές οι γονείς υπεραγαπώντας τα παιδιά τους αρνούνται να δεχθούν το όποιο πρόβλημα αυτά αντιμετωπίζουν. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι πρόβλημα υγείας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η συμβολή ενός ειδικού είναι πολλές φορές απαραίτητη ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά και ιδίως νεαρά κορίτσια στο στάδιο της εφηβείας.

  • ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΧΟΣ
Εγώ έχω κοιλίτσα! Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω την εικόνα του σώματός μου και να νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Δεν υπάρχουν ειδικές διατροφές που υπόσχονται απώλεια τοπικούς λίπους. Ως γνωστόν τα ποσοστά λίπους στις γυναίκες είναι πιο αυξημένα σε αντίθεση με τους άντρες. Ο τρόπος αντιμετώπισης του τοπικού πάχους στην κοιλιά και στους γλουτούς των γυναικών είναι η συστηματική σωματική άσκηση…
Όταν ακολουθούμε ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής, η απώλεια λίπους γίνετε ομοιόμορφα από όλο το σώμα και σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αποθήκες λίπους τους λιπώδους ιστού (λιποαποθήκες), περιφέρεια ή κοιλιά ανάλογα με το σωματότυπο. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με αύξηση της φυσικής δραστηριότητάς σας. Η αεροβική είναι ένα είδος άσκησης, όπου οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα με «ψωμάκια» ή την κοιλιά, βλέπουν ορατά αποτελέσματα. Τα βαθιά καθίσματα, οι κοιλιακοί, το ποδήλατο, το περπάτημα, το κολύμπι και η κωπηλατική είναι ασκήσεις που βοηθούν πολύ το σημείο της κοιλιάς και των γλουτών. Μόνο ο συνδυασμός της σωστής διατροφής και της συστηματικής άσκησης είναι αυτός που θα βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου. Να θυμάσαι όμως πάντα ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη… υπομονή, επιμονή και επιμέλεια είναι τα απαραίτητα εφόδια στη προσπάθεια σου.

 

No comments:

Post a Comment