Thursday, October 18, 2012

Σωστή διατροφή, χωρίς στερήσεις

Όποια και αν είναι η σχέση μας με το φαγητό, υπάρχει μία αλήθεια για όλους μας: η διατροφή είναι απαραίτητη για τη ζωή.
Είμαστε ”καταδικασμένοι” να τρώμε καθημερινά για να επιβιώσουμε, όμως ταυτόχρονα πρέπει κάθε γεύμα να συνεισφέρει στην ευεξία και ισορροπία του σώματος, αλλά και την προσωπική μας ευχαρίστηση.

Τι να τρώμε, πότε να τρώμε, σε τι ποσότητες; Αυτές είναι οι τρεις κύριες ερωτήσεις που θα έπρεπε να είναι μέρος του καθημερινού μας προβληματισμού. Δυστυχώς, αυτό γίνεται μόνο όταν σημάνει συναγερμός στο σώμα: είμαστε κουρασμένοι, είμαστε άρρωστοι, χάνουμε ή παίρνουμε βάρος, έχουμε δυσπεπτικά ενοχλήματα, έχει ”χαλάσει” το δέρμα μας.
Είναι τότε η ευκαιρία για να ασχοληθούμε με το σώμα μας που διαμαρτύρεται...

Με αφορμή λοιπόν τέτοια γεγονότα, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε είδους συμβουλή. Αναρωτιόμαστε αν μας λείπει κάποια βιταμίνη, μήπως είμαστε αφυδατωμένοι, μήπως μας λείπουν ιχνοστοιχεία.
Αναρωτιόμαστε αν πρέπει να τρώμε φρούτα πριν ή μετά το γεύμα, αν το άπαχο ψάρι και βραστά λαχανικά πρέπει να είναι το μόνιμο καθημερινό μας διαιτολόγιο, αν πρέπει να ξεχάσουμε τα γλυκά και τα ποτά, αν μπορούμε να χάσουμε 10 κιλά σε 20 μέρες, εάν αυτό το κρέας και όχι το άλλο είναι σίγουρο και υγιεινό, εάν υπάρχει συμπλήρωμα διατροφής που βελτιώνει την τριχόπτωση...

Όχι επιφανειακή αντιμετώπιση
Όμως, όλες αυτές οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί δεν είναι παρά η επιφανειακή αντιμετώπιση και αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα. Δεν ωφελεί εξάλλου σε τίποτα να ασχολείται κανείς με λεπτομέρειες ή με λεπτούς μηχανισμούς, να επιβάλλει στον εαυτό του δραστικές ή στερητικές ή μαγικές δίαιτες, οι οποίες μακροπρόθεσμα μόνο κακό θα του κάνουν εάν δεν ασχοληθεί μόνιμα, σοβαρά και σε βάθος με τη διατροφική του συμπεριφορά.
Το διαταραγμένο πεπτικό μας σύστημα, η καταβολή, το αυξημένο βάρος, η θαμπάδα των μαλλιών μας δεν αλλάζουν μέσα σε λίγες μέρες ακούγοντας τη γνώμη όλου του κόσμου (και ειδικά των άφθονων στις μέρες μας κατ’ ανάθεσιν ειδικών). Το σημαντικό για τον καθένα μας είναι να ασχοληθεί με το τι τρώει, αφού υπάρχουν πλέον τρόποι ενημέρωσης, χωρίς βέβαια να θεωρεί ότι το φαγητό ή κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να γίνει από μόνο του το κύριο θεραπευτικό μέσο.
Το πρώτο βήμα είναι να αναρωτηθούμε εάν τηρούμε τους τρεις κανόνες της κακής διατροφής: μονοτονία στο φαγητό, άναρχα γεύματα ή συνεχή τσιμπολογήματα και συστηματικές καταχρήσεις σε μη ποιοτικά τρόφιμα και ποτά. Όταν προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες ειλικρινά και αμερόληπτα, θα συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας και θα κάνουμε τις μόνιμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες.
Συχνά, αν δοκιμάσουμε να γράψουμε σε ένα χαρτί το τι τρώμε για 3-4 μέρες, θα διαπιστώσουμε λάθη που καθημερινά περνούν δυστυχώς απαρατήρητα. Δεν χρειάζεται να αποστηθίσουμε τους στρυφνούς πίνακες με τη θερμιδική και θρεπτική αξία των τροφίμων. Αρκεί η ουσιαστική γνώση των κανόνων της σωστής διατροφής και των αναγκών του σώματός μας.
Αλλά και η θέληση για να εφαρμόσουμε μια τακτική έξυπνη και προσεκτική. Η διατροφική παιδεία αποκτάται σιγά-σιγά.

Τι σημαίνει τρώω σωστά
”Τρώω σωστά” δεν σημαίνει ”τρώω θλιβερά και μονότονα”. Η γαστρονομία και η διατροφή δεν είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες. Η πρώτη δεν αφορά τους τυχερούς ή τους καλομαθημένους, η δεύτερη δεν εφαρμόζεται στους τιμωρημένους. 
 Ορισμένοι θα έλεγαν αυθόρμητα ότι η πρώτη ανοίγει την όρεξη για ένα καλό φαγητό, δίνει χαρά, κέφι, ταιριάζει με την καλή παρέα και είναι συνώνυμη με την αφθονία. Όσο για την δεύτερη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την ταυτίζουν με το καθήκον, τον αυστηρό γιατρό και τις ασθένειες και τη συνεχή προσπάθεια. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.
Γιατί ξεχνάμε ότι το να μάθουμε να τρεφόμαστε σωστά σημαίνει επίσης να ξαναβρούμε την πραγματική γεύση, την αρμονία, την ευχαρίστηση, την ευεξία, την υγεία και την ποιότητα ζωής. Η γαστρονομία είναι η τέχνη του καλού γούστου, η διατροφή είναι η επιστήμη του καλού φαγητού. Ο ”γάμος” τους πρέπει να είναι ευτυχισμένος κάθε μέρα.



No comments:

Post a Comment