Monday, October 15, 2012

Διατροφή μακροζωίας


Είναι η διατροφή το μυστικό της μακροζωίας; Μπορεί το σύγχρονο lifestyle να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες; Τι είναι τελικά η μεσογειακή διατροφή που πλέον έχει γίνει τάση παγκοσμίως;
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κατάλληλη διατροφή, η γνωστή μεσογειακή διατροφή, μπορεί να συμβάλει στην παράταση της ζωής.

Οι μεγαλύτερες αιτίες θνησιιμότητας στην εποχή μας είναι οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, που είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων και σύνθετων διεργασιών, και δυναμικών αλληλεπιδράσεων γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
 Ξένοι επιστήμονες μελετώντας την Ελληνική διατροφή διαπίστωσαν ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, όχι μόνο αυξάνει το μέσο όρο ζωής αλλά ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

Το μυστικό στη μεσογειακή διατροφή είναι ο συνδυασμός των τροφών και όχι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.
Η Ελλάδα κατά παράδοση έχει να παρουσιάσει τα καλύτερα διαιτολόγια σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου. Για το λόγο αυτό και πολλοί επιστήμονες διαιτολόγοι ανά τον κόσμο φαίνεται να υιοθετούν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Όμως, αντίθετα από τους ξένους, οι Έλληνες από το 1980 και μετά φαίνεται ότι απομακρύνονται από την παραδοσιακή διατροφή περιορίζοντας τα όσπρια και τα λαχανικά αυξάνοντας παράλληλα την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Οι συνέπειες στην υγείας μας γίνονται πλέον αισθητές.

Οι Έλληνες για χρόνια είχαν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής ανά τον κόσμο.
Δυστυχώς, όμως, οι νέες έρευνες συναινούν στο ότι οι νέες διατροφικές μας συνήθειες έχουν συμβάλει στην αύξηση της εμφάνισης πολλών ασθενειών, αναιρώντας τις ωφέλειες της παραδοσιακής μας διατροφής.
Όλες οι έρευνες και οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή κτυπά τη θνησιμότητα, χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία.

Αν πραγματικά θέλουμε μία καλύτερη υγεία και καλύτερη ζωή τότε θα πρέπει να αποκτήσουμε τις βασικές αρχές της διατροφής.

Όσπρια ξανά στο εβδομαδιαίο μενού (Τουλάχιστον 1 -2 φορές την εβδομάδα)

Τα όσπρια κάποτε ήταν το φαγητό του φτωχού σήμερα όμως είναι ανάγκη για την καλύτερη υγεία. Τα όσπρια αποτελούν τροφή - ασπίδα απέναντι σε βαριές ασθένειες που μπορούν να προκύψουν από την εξάντληση του οργανισμού.

Άφθονο ψάρι, λιγότερο κρέας
Τα ψάρια μπορούν να αντικαταστήσουν επαρκώς (τουλάχιστον 2 - 3 φορές την εβδομάδα) ένα γεύμα κρέατος. Διαθέτουν όλα τα καλά λιπαρά για τον οργανισμό μας.

Ελαιόλαδο: η βάση της διατροφής  
Η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου σε ποικίλες ποσότητες συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Πηγή : http://fe-mail.gr

No comments:

Post a Comment