Monday, October 15, 2012

Η διατροφή στη φοιτητική περίοδο



b_200_150_16777215_00___images___.jpgΗ διατροφή των φοιτητών συνήθως δεν είναι ισορροπημένη. Στην ηλικία αυτή ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες και οι φοιτητές δεν προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτές. Καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες έτοιμων φαγητών (fast food), παραλείπουν γεύματα, τρώνε άστατες ώρες, δεν αθλούνται αρκετά κ.λπ. Ακολουθώντας κάποιες βασικές διατροφικές οδηγίες σε όλη τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής, συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού τους χωρίς παράλληλα να τους λείψει τίποτα:


* Υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, ελαιόλαδο και μαύρο ψωμί πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής τους διατροφής.
* Τακτικά γεύματα χωρίς να παραλείπεται το καλό πρωϊνό και με ελαφρύ βραδινό.
* Όχι στα πολλά γλυκά.
* Όχι στα τηγανιτά.
* Κατανάλωση κρέατος με μέτρο.
* Όχι στο αλκοόλ. Εξαίρεση ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί.
* Όχι στα αναψυκτικά. Προτίμηση στο μεταλλικό νερό και τη σόδα.
* Επιλογές έτοιμου φαγητού?
- Σάντουϊτς: Αρκεί να μην περιέχει αλλαντικά, πατάτες, ομελέτες, μαγιονέζα κ.λπ. Προτίμηση στα λαχανικά τη βραστή γαλοπούλα και το βραστό αυγό.
- Πίτσα: Προτίμηση στην πίτσα με πολλά λαχανικά και λίγα αλλαντικά.
- Σουβλάκια: Όχι σε γύρο και καλαμάκι χοιρινό. Προτίμηση στο σουβλάκι με καλαμάκι κοτόπουλο.
- Fast food: Όχι σε χάμπουργκερ και κλαμπ σάντουϊτς. Προτίμηση στις σαλάτες που προσφέρονται στις αλυσίδες fast food.

No comments:

Post a Comment