Monday, October 1, 2012

Πώς μπορούμε να κάψουμε το περιττό λίπος



Παρακάτω ακολουθούν κάποιες πολύτιμες συμβουλές έτσι ώστε να μπορέσουμε να αδυνατίσουμε, καίγοντας το περιττό λίπος οριστικά και το κυριότερο...σωστά!

Τρώμε πάντοτε πρωινό

Ένα ισορροπημένο πρωινό είναι πολύτιμο και πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά. Το να τρώμε, λοιπόν, ένα σωστό πρωινό, βοηθά τον μεταβολισμό μας, μας δίνει τη δυνατότητα να εξισορροπούμε το σάκχαρό μας μετά από τον ύπνο και γενικότερα, βοηθά σημαντικά στο κάψιμο του λίπους.

Ελέγχουμε το σάκχαρο

Για να κάψουμε το περιττό λίπος, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας. Κάτι τέτοιο το επιτυγχάνουμε, καταναλώνοντας περισσότερες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ωφέλιμα λιπαρά, καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μάλιστα, κάθε 2-3 ώρες. Συγκεκριμένα, ένα απλό και ιδανικό πρόγραμμα διατροφής είναι το παρακάτω:
6:30 πρωινό
9:30 σνακ
12:30 μεσημεριανό
15:30 σνακ
18:00 βραδινό
21:00 μικρό σνακ

για άτομα με διαφορετικό ωράριο από το προηγούμενο:
08:00 πρωινό
11:00 σνακ
14:00 μεσημεριανό
17:00 σνακ
21:00 βραδινό
22:30 πολύ μικρό σνακ
Η παραπάνω μέθοδος λοιπόν, σίγουρα θα συντελέσει στο κάψιμο του λίπους, με την προϋπόθεση όμως, ότι θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε.
Μετράμε σωστά τις θερμίδες

Η επιθυμία και ο στόχος όλων μας είναι να τρώμε όσο περισσότερο μπορούμε, αλλά να μην παχαίνουμε. Για παράδειγμα, το ιδανικό είναι, να καταφέρουμε να χάσουμε μισό έως ένα κιλό λίπος την εβδομάδα, καταναλώνοντας 1.200-1.400 θερμίδες ημερησίως.
Αν όμως προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία και να μειώσουμε τις θερμίδες στις 800 ή 900, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να σαμποτάρουμε τις προσπάθειές μας. Μάλιστα, στην περίπτωση που θα προσπαθήσουμε να χάσουμε περισσότερο από 1 κιλό λίπους την εβδομάδα, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστρέψουμε τον μυϊκό ιστό μας και να χαλαρώσουμε το δέρμα μας.
Για παράδειγμα, όσοι κάνουν δίαιτες αστραπή, μπορεί να χάνουν πολλά κιλά με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν, αλλά δυστυχώς το δέρμα τους χαλαρώνει. Και αυτό συμβαίνει, γιατί δεν χάνουν μόνο λίπος, αλλά και πολύτιμο μυϊκό ιστό.
Η σωστή αναλογία

Για να επιτύχουμε τον στόχο μας, δηλαδή να αδυνατίσουμε υγιεινά, δεν πρέπει μόνο να μειώνουμε τις θερμίδες, αλλά και να εμπλουτίζουμε τη δίαιτά μας με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ωφέλιμα λιπαρά. Η σωστή αναλογία πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και λιπαρών είναι, λοιπόν, εξίσου σημαντική, καθώς βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου, η οποία τονώνει τον οργανισμό και καίει το λίπος. Έτσι, η σωστή αναλογία είναι η κατανάλωση 40-50% υδατανθράκων, 25-30% πρωτεϊνών και 20-30% ωφέλιμων λιπαρών ημερησίως.
 Αναλυτικότερα:

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στον οργανισμό μας και όχι εχθροί του, καθώς μας δίνουν ενέργεια. Το κλειδί της επιτυχίας όμως, βρίσκεται στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Οι πρωτεΐνες από τη μεριά τους, παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού, ο οποίος συντελεί στο κάψιμο περισσότερης ποσότητας λίπους. Τέλος, τα ωφέλιμα λιπαρά εξισορροπούν τα επίπεδα των ορμονών, αυξάνουν τη δύναμη μας και μας προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού.
Γυμναζόμαστε

Για να βοηθήσουμε τους μύες στο κάψιμο του λίπους, πρέπει και να τους γυμνάζουμε. Μια ώρα εντατικής γυμναστικής αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική. Και το σημαντικότερο είναι, ότι δεν χρειάζεται να παρακολουθούμε πολύπλοκα προγράμματα γυμναστικής, αλλά αντιθέτως, προγράμματα απλά, τα οποία γυμνάζουν όλο το σώμα, περίπου 3 φορές την εβδομάδα.
Πίνουμε άφθονο νερό

Η κατανάλωση νερού βοηθά μία από τις λειτουργίες του συκωτιού μας, η οποία μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε ενέργεια. Επίσης, το συκώτι βοηθά και τη σωστή λειτουργία των νεφρών, τα οποία χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού για να λειτουργήσουν σωστά.
Στην περίπτωση μάλιστα, που τα νεφρά δεν έχουν την απαιτούμενη ποσότητα νερού, το συκώτι αναλαμβάνει να κάνει τη 'δουλειά' τους, μαζί βέβαια με όλες τις άλλες δικές του λειτουργίες. Έτσι, όμως η μετατροπή του λίπους σε ενέργεια δεν γίνεται ούτε γρήγορα, αλλά ούτε και αποτελεσματικά. Συνοψίζοντας, το νερό παίζει κυρίαρχο ρόλο στο κάψιμο λίπους, αλλά δυστυχώς λίγοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη συμβουλή.
Έχουμε πειθαρχία

Η λέξη αυτή, αν και εμφανίζεται σπάνια στα διατροφικά λεξιλόγια, αποτελεί τη βάση της επιτυχίας. Για να καταφέρουμε να κάψουμε το περιττό λίπος με διάρκεια, είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να πειθαρχήσουμε το μυαλό και το σώμα μας, μαθαίνοντας να κάνουμε το σωστό, ακόμα και αν κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. 

No comments:

Post a Comment