Thursday, October 18, 2012

Η κακή πλευρά του... καλού φαγητού!


Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σαλάτες ή η σοκολάτα θεωρούνται υγιεινές επιλογές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι σε δεκάδες παθήσεις. Είναι, όμως, πάντα έτσι; Δυστυχώς, όχι! Αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τα υγιεινά τρόφιμα, μπορεί να «ακυρώσουμε» τις ευεργετικές τους ιδιότητες ή ακόμη και να τα μετατρέψουμε σε επικίνδυνες επιλογές για την υγεία μας. Σας παραθέτουμε ένα απλό παράδειγμα: Η σαλάτα είναι μια υγιεινή διατροφική επιλογή για όλους μας, αν όμως απολαύσουμε μια σαλάτα με μπόλικη σος από κάποιο φαστφούντ, τότε επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττό λίπος που συχνά ξεπερνά αυτό που περιέχει ένα χάμπουργκερ. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να «φωτίσουμε» και τις δύο πλευρές του… καλού φαγητού και σας προτείνουμε λύσεις για να αποφύγετε τις παγίδες και να αποκομίσετε μόνο τα οφέλη του.

Ψάρια
Η καλή πλευρά
Εδώ και χρόνια, οι γιατροί μάς συμβουλεύουν να καταναλώνουμε ψάρια γιατί κάνουν καλό στην υγεία μας. Και πράγματι, τα ψάρια μάς προσφέρουν τα λεγόμενα καλά λιπαρά ω-3 και ω-6, που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Ακόμη, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση ψαριών προλαμβάνει την άνοια και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Η κακή πλευρά
Σε ορισμένα είδη ψαριών, τα λεγό­μενα λιπαρά ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο σολομός, ο λευκός μπακαλιάρος ωκεανού και ο φρέσκος τόνος, εντοπίζονται υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορεί να βλάψουν
το έμβρυο και γι’ αυτόν το λόγο οι έγκυοι καλό είναι να τα αποφεύγουν. Επίσης, προϊόντα ψαριού όπως οι κροκέτες ψαριού -fishsticks- είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά λόγω του υψηλού ποσοστού λίπους που πε­ριέχουν. Γενικά, πάντως, δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, ενώ καλό είναι να προτιμάμε τα μικρά ψάρια, που συνήθως δεν αλιεύονται σε επιβαρυμένες από υδράργυρο περιοχές.

Ξηροί καρποί
Η καλή πλευρά
Διαθέτουν άφθονα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, μέταλλα και λιπαρά οξέα, χρήσιμα για τον οργανισμό μας, που θωρακίζουν την υγεία μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες έρευνες των ειδικών, μία χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα προστατεύει από υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η κακή πλευρά
Καλό είναι να αποφεύγουμε τους επικαλυμμένους με καραμέλα ή ζάχαρη ή αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Η επεξεργασία που υφίστανται οι καβουρδισμένοι, καραμελωμένοι ή αλατισμένοι καρποί καταστρέφει τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ακόμη, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από υπέρταση. Καλό είναι, επίσης, να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε, επειδή έχουν πολλές θερμίδες. Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε παραπάνω από μία μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα, δηλαδή περίπου 50 γρ.

Σαλάτες
Η καλή πλευρά
Οι σαλάτες αποτελούν ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα που προσφέρει πολλές βιταμίνες στον οργανισμό μας και μας δίνει ενέργεια χωρίς να μας «φουσκώνει». Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα αμερικανών ειδικών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Diabetic Association», όσοι καταναλώνουν άφθονες σαλάτες και ωμά λαχανικά, έχουν αυξημένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους.
Η κακή πλευρά
Σύμφωνα με έρευνα, ορισμένες συσκευασμένες σαλάτες ίσως είναι επικίνδυνες για την υγεία, καθώς, τα λαχανικά που περιέχουν δεν ­είναι πάντα καλά πλυμένα. Ακόμη, οι σαλάτες με ζυμαρικά ή ρύζι, ­τυριά, ζαμπόν ή άλλα αλλαντικά και σος έχουν συχνά περισσότερα λίπη και θερμίδες από μία μερίδα φαγητού. Το ίδιο παχυντική μπορεί να είναι και μια σαλάτα που θα φάτε έξω. Μια σαλάτα στο φαστφούντ, π.χ. η Caesar, μπορεί, όπως τονίζουν οι ειδικοί, να περιέχει περισσότερο λίπος ακόμη και από ένα χάμπουργκερ! Τι μπορείτε να κάνετε; Να προτιμάτε λιτές σαλάτες και να είστε φειδωλοί με τις σος. Όταν τρώτε έξω, ζητήστε να σας δώσουν χωριστά το λάδι ή τη σος, ώστε να ελέγχετε την ποσότητα που βάζετε. Αν αγο­ράζετε συσκευασμένες σαλάτες, προτι­μήστε ­γνωστές εταιρείες και πλένετέ τις πριν από την κατανάλωση.


Η Caesar μπορεί, όπως τονίζουν οι ειδικοί, να περιέχει περισσότερο λίπος ακόμη και από ένα χάμπουργκερ!

Σοκολάτα
Η καλή πλευρά
Οι έρευνες των ειδικών που έχουν έρθει κατά καιρούς στη δημοσιότητα σχετικά με τη σοκολάτα, την παρουσιάζουν λίγο-πολύ ως ένα σούπερ τρόφιμο. Η σοκολάτα, σύμφωνα με τις έρευνες, συμβάλλει στην καταπολέμηση της υπέρτασης, θεωρείται ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό μας σύστημα και συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μία μικρή πλάκα μαύρης σοκολάτας μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη και να αδυνατίσουμε, καθώς «κόβει» την όρεξη.
Η κακή πλευρά
Το περιττό λίπος και οι θερμίδες που θα προσλάβουμε αν τρώμε σοκολάτα σε υπερβολικές ποσότητες, θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα στην πρόσληψη βάρους. Μία μικρή σοκολάτα των 100 γρ. έχει περίπου 500 θερμίδες. Ακόμη, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition» αναφέρει πως οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά σοκολάτα έχουν πιο αδύναμα οστά σε σχέση με όσες καταναλώνουν σοκολάτα μία φορά την εβδομάδα. Αν θέλετε, λοιπόν, να αποφύγετε πιθανές αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας, καταναλώνετέ τη με μέτρο. Η ιδανική ποσότητα μαύρης σοκολάτας για να αποκομίσουμε τα οφέλη για την καρδιά μας είναι 47 γρ., σύμφωνα με έρευνα ιταλών γιατρών. 


Πηγή : http://www.vita.gr

No comments:

Post a Comment