Μεσογειακή Διατροφή
Το καλύτερο ως τώρα διαιτητικό μοντέλο που είναι πλούσιο σε φρούτα
και λαχανικά και μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα στην χώρα μας είναι η
Μεσογειακή Διατροφή. Ευτυχώς η χώρα μας παρέχει όλα τα εχέγγυα τρόφιμα
που αποτελούν μέρος της, η οποία παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις από
χώρα σε χώρα της Μεσογείου. Αυτό οφείλεται στις τοπικές συνήθειες και
παραδόσεις και στην τοπική χλωρίδα και πανίδα κάθε περιοχής.
Όμως, υπάρχουν κοινά σημεία στις διατροφικές συνήθειες όλων των λαών
της Μεσογείου, όπως είναι το ελαιόλαδο και η αφθονία των φρούτων, των
οσπρίων και χορταρικών που συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της
μεσογειακής διατροφής. Αυτή η διατροφή των παππούδων μας είναι
ευεργετική για την υγεία και μακροζωία μας.
Βασικά χαρακτηριστικά:
- Οι άφθονες φυτικές (ψωμί, λαχανικά, όσπρια και φρούτα)
- Το ελαιόλαδο
- Μέση προς μικρή κατανάλωση ψαριού, πουλερικών γαλακτοκομικών και αυγών
- Μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
- Κρασί κατά τη διάρκεια του γεύματος. (σύμφωνα με τον ορισμό στον οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ειδικοί σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών στις 11 Απριλίου 1997, στη Ρώμη)
Τα πλεονεκτήματα:
- Χάρη στην ποικιλία των τροφών της μεσογειακής διατροφής υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες. Ένα τρόφιμο μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους όπως για παράδειγμα τα χόρτα που μπορούν να γίνουν σαλάτα, γέμιση για πίτα ή συνοδευτικό σε κυρίως πιάτο.
- Απολαυστική και υγιεινή. Τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι κ.ά. μας προσφέρουν μια υγιεινή διατροφή που είναι παράλληλα και ιδιαίτερα νόστιμη.
- Ασπίδα για την υγεία μας. Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσοι ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους ακολουθούν διαφορετική διατροφή. Εκτός όμως από την ευεργετική δράση στην καρδιά, η Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με την προστασία από τον ζαχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και από ορισμένες μορφές καρκίνου (π.χ. του παχέως εντέρου). Οι πλούσιες φυτικές ίνες των δημητριακών (σύνθετοι υδατάνθρακες) έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του παχέως εντέρου, στο μαστό, στο ενδομήτριο και στον προστάτη. Τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται σε αφθονία, φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση, όσον αφορά στο πεπτικό σύστημα και σε άλλες μορφές. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η δράση των συστατικών και τροφών της μεσογειακής διατροφής οφείλεται στο συνδυασμό τους και όχι σε μεμονωμένη κατανάλωση.
- Η αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στα συστατικά της μεσογειακής διατροφής (βιταμίνες Α, Ε, και C, το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή (όπως ο φαινόλες του κρασιού), τα φαινολικά οξέα (των φρούτων, των λαχανικών και του ελαιόλαδου) καταπολεμούν την οξείδωση / γήρανση των κυττάρων. Αυτό είναι και τα βασικό μυστικό της μεσογειακής διατροφής το οποίο επηρεάζει την μακροβιότητα.
Το ελαιόλαδο
Αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και είναι το πλέον υγιεινό
λάδι, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
(έως 83%). Σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες, το ελαιόλαδο ως
συστατικό της καθημερινής μας διατροφής προσφέρει:
- Μείωση της ολικής και της κακής χοληστερίνης
- Προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο
- Δημιουργεί προδιάθεση για χαμηλότερη πίεση αίματος
- Φαίνεται να προφυλάσσει από τον καρκίνο
Η χρήση του ελαιόλαδου στα τηγάνι συστήνεται έναντι οποιουδήποτε
άλλου λαδιού ή λίπους καθώς αντέχει περισσότερο. Καλό όμως είναι να το
καταναλώνουμε ωμό και να το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
Το καλύτερο ως τώρα διαιτητικό μοντέλο που είναι πλούσιο σε φρούτα
και λαχανικά και μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα στην χώρα μας είναι η
Μεσογειακή Διατροφή. Ευτυχώς η χώρα μας παρέχει όλα τα εχέγγυα τρόφιμα
που αποτελούν μέρος της, η οποία παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις από
χώρα σε χώρα της Μεσογείου. Αυτό οφείλεται στις τοπικές συνήθειες και
παραδόσεις και στην τοπική χλωρίδα και πανίδα κάθε περιοχής.
Όμως, υπάρχουν κοινά σημεία στις διατροφικές συνήθειες όλων των λαών
της Μεσογείου, όπως είναι το ελαιόλαδο και η αφθονία των φρούτων, των
οσπρίων και χορταρικών που συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της
μεσογειακής διατροφής. Αυτή η διατροφή των παππούδων μας είναι
ευεργετική για την υγεία και μακροζωία μας.
Η χρήση του ελαιόλαδου στα τηγάνι συστήνεται έναντι οποιουδήποτε
άλλου λαδιού ή λίπους καθώς αντέχει περισσότερο. Καλό όμως είναι να το
καταναλώνουμε ωμό και να το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.
- Η κορυφή υποδεικνύει τροφές που πρέπει να τρώμε σε πολύ μικρές ποσότητες. Περιέχει τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά (σάλτσες, λάδια, μαργαρίνη, βούτυρα, αναψυκτικά, γλυκά). Στη σωστή ποσότητα προσθέτουν γεύση και ευχαρίστηση στα γεύματά μας αλλά σε μεγάλη ποσότητα αποτελούν την κύρια αιτία της παχυσαρκίας.
- Οι περισσότερες τροφές στην ομάδα αυτή (κρέας, πουλερικά, ψάρια, ξερά φασόλια, αυγά) είναι ζωικής προέλευσης. Παρέχουν πρωτεΐνη (υλικά κατασκευής, δημιουργούν και αναπλάθουν τους ιστούς, δεν είναι υλικά καύσεως).
- Το γάλα, το γιαούρτι και η ομάδα του τυριού παρέχουν ασβέστιο, βιτ.D, πρωτεΐνη, ριβοφλαβίνη κτλ. Κάποιες τροφές, όπως το τυρί, έχουν περισσότερο λίπος κι άλλες λιγότερο. Η θρεπτικότητα του γάλακτος δεν ελαττώνεται με την μείωση του λίπους.
- Τα λαχανικά εκτός από υδατάνθρακες είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών βιταμινών και αλάτων. Προτιμήστε τα φρέσκα και εποχιακά λαχανικά. Οι υδατάνθρακες των φρούτων (γλυκόζη, φρουκτόζη) προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ως έχουν παρά με τη μορφή χυμών, γιατί χάνουν τις φυτικές ίνες και μεγάλο ποσοστό βιταμινών.
- Οι τροφές που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες), είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και κάποιες βιταμίνες Β. Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές είναι από τη φύση τους χαμηλές σε λίπος. Όταν μάλιστα περιέχουν το φλοιό τους ή είναι ολικής αλέσεως τότε παρέχουν και αρκετές φυτικές ίνες, με τις οποίες αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα και μειώνονται τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
Αντιστοιχίες Μικρομερίδων (κατά προσέγγιση)
- Μια φέτα ψωμί 30 γρ. – 35 γρ.
- 100 γρ. πατάτες
- Μισό φλιτζάνι (50 – 60 γρ.) μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά
- Ένα φλιτζάνι ωμά άκοπα λαχανικά ή σε μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένα
- Ένα μήλο 80 γρ., μία μπανάνα 60 γρ., ένα πορτοκάλι 100 γρ., 200 γρ. πεπόνι ή καρπούζι, 30 γρ. σταφύλι
- Ένα ποτήρι γάλα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι, 30 γρ. τυρί
- Ένα αυγό
- 60 γρ. περίπου άπαχο μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι
- Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια
Υιοθετήστε το μοντέλο μεσογειακής διατροφής που έχει χαρακτηριστεί
από τους επιστήμονες παγκοσμίως ως ένα από τα πιο ισορροπημένα και
υγιεινά πρότυπα διατροφής.
Πηγή : http://www.newsdiet.gr
No comments:
Post a Comment