Monday, October 29, 2012

Έξοδος για φαγητό; Προσέξτε τι τρώτε!

Έξοδος για φαγητό; Προσέξτε τι τρώτε!
Πλέον, οι περισσότεροι από μας συνηθίζουμε να συνδυάζουμε τη διασκέδαση με το φαγητό, αλλά οι εξορμήσεις στα διάφορα εστιατόρια και οι κοινωνικές υποχρεώσεις έχουν γίνει ιδιαίτερο πρόβλημα, ειδικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Δεν θα ήταν όμως σωστό, αλλά και πρακτικά αδύνατο να κλειστούμε σπίτι για να προσέχουμε τη διατροφή μας. Με λίγη οργάνωση και καλή θέληση μπορούμε να συμπεριλάβουμε τις εξόδους μας σε αυτό που ονομάζουμε υγιεινή διατροφή.
Σήμερα, τρώμε πολύ περισσότερο εκτός του σπιτιού μας όσο ποτέ. Το κλειδί στο να προσέξουμε τη διατροφή μας όταν τρώμε έξω, είναι να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες για σωστή διατροφή και να κάνουμε τις σωστές επιλογές.
Για παράδειγμα, όταν επιλέγετε από το μενού των εστιατορίων, αν δεν είστε σίγουροι με ποιο τρόπο ένα είδος φαγητού προετοιμάστηκε, μη διστάσετε να ρωτήσετε. Όταν επιλέγετε από το μενού είναι πολύ σημαντικό να μείνετε όσο το δυνατό στο πιο απλό είδος και ν’ αποφεύγετε τα πιάτα που γαρνίρονται με διάφορες σάλτσες που δεν γνωρίζετε τα υλικά και την εκτέλεσή τους. Τα ακόλουθα θα σας βοηθήσουν σε μια καλύτερη επιλογή όταν τρώτε εκτός σπιτιού σας.  
Το δέλεαρ της Ποικιλίας
O κατάλογος των εστιατορίων βρίθει εδεσμάτων και εμείς, προκειμένου να γευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα της τέχνης του σεφ, παραγγέλνουμε ποικιλίες, που συνήθως φέρουν εξόχως δελεαστικούς τίτλους.
H παγίδα: H ποικιλία που έρχεται μπορεί ναι μεν να περιλαμβάνει γευστικά δείγματα, αλλά όχι τα αναμενόμενα: συνήθως έχει ντολμαδάκια κονσέρβας, σαλάτες από το σούπερ μάρκετ -όπως ρώσικη, ταραμοσαλάτα, κ.λ.π. αλλαντικά (σαλαμάκι, ζαμπονάκι) και υπολείμματα φαγητών, συνήθως γίγαντες, σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, άντε και καμιά πατάτα ή κάποιο τυροπιτάκι.
Tο αποτέλεσμα: Πληρώνουμε αξιόλογα ποσά για πιάτα που θα τρώγαμε αν κάναμε πικ νικ στην εξοχή με κονσέρβες ή με τα απομεινάρια του ψυγείου μας.

Τραγανό ζεστό Ψωμί

Οι περισσότεροι από μας έχουμε μεγάλη αδυναμία στο ψωμί, και στα εστιατόρια, αλλά κυρίως στα μεζεδοπωλεία, προκειμένου να μας περιποιηθούν- μας το σερβίρουν ψητό, φρυγανισμένο και ενίοτε τηγανητό.
H παγίδα: Tο τηγανητό ή ψητό ψωμί υπάρχει ενδεχόμενο να έχει αγγίξει τα ακρότατα όρια μπαγιατέματος.. Είναι αδύνατον να σερβιριστεί ως έχει, γι’ αυτό και «καμουφλάρεται» με λίγο τηγάνισμα ή ψήσιμο.
Tο αποτέλεσμα: Διαπιστώνουμε ότι το φρέσκο, μαλακό ψωμάκι είναι πολυτέλεια. Α ντ’ αυτού ανεχόμαστε τη λαδίλα του τηγανισμένου ψωμιού και τη γεύση ή το άρωμα ψαριού ή κρέατος που φέρει το ψωμί, το οποίο ψήθηκε στην ίδια σχάρα όπου ψήνονται τα κρέατα και τα ψάρια.

Προσοχή στις Σαλάτες

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στον οργανισμό και οπωσδήποτε είναι σημαντικό να τις συμπεριλαμβάνουμε σε κάθε γεύμα μας, τρώγοντας για παράδειγμα μια μερίδα πράσινη σαλάτα. Όμως…
H παγίδα: Τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες από τα υπόλοιπα, θέλουν όμως σχολαστικό πλύσιμο πριν σερβιριστούν. O σχηματισμός τους είναι τέτοιος που κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους ανάμεσα στα φύλλα τους εγκλωβίζεται μεγάλο μικροβιακό φορτίο. Το πλύσιμο των λαχανικών αυτών φύλλο-φύλλο, όπως επιβάλλεται, είναι πολύ χρονοβόρα και ασύμφορη διαδικασία για τα εστιατόρια. Είναι ευκολότερο να πλυθούν οι ντομάτες, παρά τα μαρούλια και τα λάχανα.
Το αποτέλεσμα:
Mε τις πράσινες νωπές σαλάτες, εκτός από πολλές φυτικές ίνες, παίρνουμε και μια γερή δόση μικροοργανισμών, ζωυφίων και φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

Φέτα ή λευκό τυρί τύπου φέτας;

Χωριάτικη, χωρίς φέτα είναι σαν ομελέτα χωρίς αυγά. Η φέτα είναι το εθνικό μας προϊόν, γι’ αυτό και φροντίσαμε να το κατοχυρώσουμε με την ονομασία προέλευσης. Δεν γίνεται λοιπόν φαγοπότι στη ταβέρνα χωρίς φέτα, την οποία συνήθως την παραγγέλνουμε πρώτη και χωρίς πολλή σκέψη.
H παγίδα: H φέτα μπορεί να αντικατασταθεί από λευκά τυριά τύπου φέτας που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η διαφορά. Η αναγνώρισή της δυσχεραίνεται όταν το τυρί σερβίρεται με λάδι και ρίγανη ή όταν αποτελεί συστατικό μέρος της χωριάτικης σαλάτας.
Tο αποτέλεσμα: Για παραπάνω κέρδος συντελείται διπλό αδίκημα: Προτιμάται ένα ξένο προϊόν έναντι του καθαρά ελληνικού και υποτιμάται το γευστικό κριτήριο του καταναλωτή.

Τα ψάρια της βιτρίνας

Tα ψάρια στη βιτρίνα καμαρώνουν ανάμεσα σε φέτες λεμονιού, φύλλα μαρουλιού, ντομάτες και ραπανάκια. Είναι όντως φρεσκότατα, φαίνονται από τα γυαλιστερά τους μάτια, τα κόκκινα βράγχια, τις σηκωμένες ουρές.
H παγίδα: Μέσα στην κουζίνα τα ψάρια ενδέχεται να αντικατασταθούν από άλλα λιγότερο φρέσκα. Ψήνονται και σερβίρονται. Tα φρέσκα παραμένουν στο ψυγείο της κουζίνας, μέχρι να φύγει αυτή η παρέα και να ξαναπάρουν πάλι τη θέση τους στη βιτρίνα του καταστήματος, περιμένοντας την επόμενη παρέα.
Tο αποτέλεσμα: Tα ψάρια που σερβίρονται, αν είναι αλλοιωμένα από βακτήρια που αντέχουν ακόμη και στις χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης (-3 βαθμούς), σίγουρα θα μας προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι κροκέτες και τα «άγνωστα» μεζεδάκια

Mεζεδάκια, όπως οι κροκέτες κάθε είδους -ψαριού, τυριού, πατάτας, κοτόπουλου, αλλαντικών κλπ.- βρίσκονται τώρα στο ζενίθ της κατανάλωσής τους, μιας και συνοδεύουν υπέροχα τη μπίρα, το κρασί ή το ουζάκι.
H παγίδα: Oι κροκέτες γίνονται από μικρά κομμάτια διαφόρων υλικών (τρίμματα τυριού, κοτόπουλου κ.ά.), που κανένας δε μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν προέρχονται από τα απομεινάρια των πιάτων.
Tο αποτέλεσμα: Καλή η ανακύκλωση, δεν λέμε, αλλά όχι κι έτσι. Προκειμένου να μην πετάξουμε τίποτα, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μοιραζόμαστε το φαγητό των άλλων.

Μπιφτέκια, κεφτεδάκια…

Tα μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια, τα σουτζουκάκια και όλα τα κιμαδοειδή είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Εντάσσονται στα εύληπτα μεν, πλην δύσπεπτα φαγητά. Αρέσουν όμως, γιατί είναι ιδιαίτερα πικάντικα, γι’ αυτό τα συναντά κανείς πάντοτε στο μενού των εστιατορίων.
H παγίδα: Tα κιμαδοειδή επιδέχονται νοθεία, γιατί αναμειγνύονται με κρεμμύδια, σκόρδα, μυρωδικά, μπαχαρικά, ψωμί και αλεύρι και είναι αρκετά δύσκολο στον καταναλωτή να διαγνώσει τη φρεσκότητα του προϊόντος. Για το λόγο αυτό, όσο περισσότερες οι προσμίξεις, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος.
Tο αποτέλεσμα: Τρώει κανείς κάτι που ίσως να μην ήθελε να φάει ή να μην έκανε, για λόγους υγείας, να το φάει. Για παράδειγμα, όταν κάνει κανείς πρωτεϊνική δίαιτα και παραγγείλει μπιφτέκια, παίρνει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων εν αγνοία του. Τα μπαχαρικά επίσης μπορούν να καλύψουν άνετα τις οποιεσδήποτε αλλοιώσεις του κρέατος, ενώ οι διάφορες άλλες προσμείξεις μειώνουν ουσιαστικά το κόστος παρασκευής.

Tι να προτιμήσετε και τι αποφύγετε

Ø Δεν είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσετε τις διαπιστώσεις των εστιατόρων ότι οι Έλληνες είναι από τους καλύτερους πελάτες, επειδή παραγγέλνουν πολλά πιάτα.
Ø Προτιμήστε το ψητό ψάρι και το άπαχο κρέας στη σχάρα και όχι τα μαγειρευτά φαγητά. Ακόμη, ζητήστε να σας σερβίρουν το κρέας ή το κοτόπουλο χωρίς τηγανητές πατάτες.
Ø Mη διστάσετε να δώσετε συγκεκριμένη παραγγελία στο σερβιτόρο, π.χ., να αλλάξει τη γαρνιτούρα σε ένα πιάτο (αντί για πατάτες να βάλει σαλάτα).
Ø Aπομακρύνετε το πανέρι με το ψωμί από το τραπέζι. Mην ξεχνάτε ότι μία λεπτή φέτα άσπρο ψωμί σάς δίνει περίπου 90 θερμίδες. Εάν έχετε δυνατότητα επιλογής, ζητήστε μαύρο ψωμί, που είναι πλούσιο σε ίνες.
Ø Aποφύγετε τα καπνιστά αλλαντικά και τις ποικιλίες τυριών. Μπορείτε όμως να φάτε προσούτο με ρόκα (ως κυρίως πιάτο).
Ø Είναι καλύτερο να αποφύγετε τα ζυμαρικά, γιατί συνήθως σερβίρονται με πολύπλοκες σάλτσες. Aν δεν μπορείτε να αντισταθείτε όμως, τότε απολαύστε την πάστα χωρίς πολλές σάλτσες ή επιπλέον τυρί.

Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr

No comments:

Post a Comment