Monday, October 1, 2012

13 τροφές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας

Προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία σας και η εμφάνισή σας; Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες τροφές που έχουν τεράστια συμβολή στην καθημερινή σας ευεξία και μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σας.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Προσθέστε αυτά τα τρόφιμα στη λίστα της διατροφής σας σήμερα!

Ντομάτες: Αν δεν έχετε αλλεργία στη ντομάτα, οι ντομάτες είναι ακόμη ένα 'super' τρόφιμο. Παρότι η κανονική περίοδος που μπορείτε να καταναλώσετε τη ντομάτα είναι μικρή, μπορείτε να προσλαμβάνετε τα οφέλη της και από την κέτσαπ αλλά και τη σάλτσα ντομάτας. Εκτός από το ότι έχουν όλες τις βιταμίνες, οι ντομάτες είναι 'μαχητές' κατά των ασθενειών. Βοηθούν την καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Σολομός: Όλα τα είδη των ψαριών είναι πολύ θρεπτικά και θα πρέπει να προσπαθείτε να τα συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας 2 έως 3 φορές την εβδομάδα. Παρόλο που τα ψάρια έχουν λίπος, γνωρίζουμε πλέον ότι δεν είναι όλα τα λίπη ίδια και τα ψάρια περιέχουν μια πολύ υγιεινή κατηγορία λιπών. Για παράδειγμα, ο σολομός είναι μια πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιακών παθήσεων.

Φασόλια: Τα φασόλια και τα κουκιά κάνουν καλό στην καρδιά σας. Επίσης υπάρχουν στοιχεία ότι εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου, κρατούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, το οποίο σας αποτρέπει από την υπερκατανάλωση διάφορων τροφίμων.

Σόγια: Η σόγια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Δεν σας αρέσει το Tofu ή μαλακό τυρί από σόγια; Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να συμπεριλάβετε τη σόγια στη διατροφή σας. Το γάλα από σόγια είναι μια εναλλακτική λύση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σπανάκι: Μερικά από τα ευεργετικά συστατικά που περιέχει είναι το β-καροτένιο, βιταμίνες Β, Ε και C, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τσάι: Είναι χαλαρωτικό, δεν έχει θερμίδες και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το τσάι επίσης, έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς, την πρόληψη κατά του καρκίνου, την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Γιαούρτι: Αυτό είναι το καλύτερο σνακ για τη δουλειά. Έχει ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αλλά αυτό που κάνει ένα 'αληθινό' γιαούρτι πραγματικά σημαντικό είναι η παρουσία των προβιοτικών και πρεβιοτικών - ζωντανοί οργανισμοί που προάγουν την υγεία του πεπτικού.

Καρύδια: Αν και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει από αυτό το θρεπτικό σνακ. Τα καρύδια αποτελούν μια από τις λίγες πλούσιες πηγές φυτικής προέλευσης ω-3 λιπαρών οξέων. Εκτός από τις φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι φυτικές στερόλες που περιέχονται στα καρύδια βοηθούν στο να διατηρηθούν φυσιολογικά τα επίπεδα χοληστερίνης.

Μπρόκολο: Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ασβεστίου με την απώλεια βάρους. Το μπρόκολο δεν είναι μόνο πλούσια σε ασβέστιο αλλά και σε βιταμίνη C, που βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου. Επιπλέον, αυτό το λαχανικό έχει βιταμίνη Α, φυλικό οξύ, και φυτικές ίνες για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών σας.

Πορτοκάλια: μπορεί να μην είναι συναρπαστικό ή εξωτικό, αλλά αυτό το παλιό και πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα φρούτο είναι και πολύ υγιεινό. Προτιμήστε να καταναλώνετε πορτοκάλια παρά να πίνετε τον χυμό τους, διότι ο πολτός του έχει δεκαπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από ότι χυμός του.

Στήθος γαλοπούλας: Είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνες που μπορείτε να καταναλώσετε. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με τη βελτίωση της διάθεσης.

Γλυκοκολοκύθα: Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες, η γλυκοκολοκύθα έχει μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα των καροτενοειδών, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν κατά της γήρανσης. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Έχει βιταμίνη C και Ε, καθώς επίσης και σίδηρο, κάλιο και άλλα μέταλλα.

Βατόμουρα: Τα βατόμουρα είχαν παραμεληθεί για πολλά χρόνια εξαιτίας άλλων πιο 'διάσημων' φρούτων. Αλλά τώρα που γνωρίζουμε περισσότερα για τα αντιοξειδωτικά και για τη θετική τους επίδραση κατά των εκφυλιστικών παθήσεων, αυτά το πολύ πλούσια σε φλαβονοειδή φρούτα θα 'καθυστερήσουν' τη γήρανση. 

No comments:

Post a Comment