Monday, October 1, 2012

8 μυστικά για επίπεδη κοιλιά



Σίγουρα θα θέλατε να έχετε επίπεδη κοιλιά στην αποψινή σας έξοδο. Όμως για κάποιο λόγο το φερμουάρ δεν κουμπώνει. Το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς είναι αντιαισθητικό και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Ξέρατε ότι το δυσάρεστο αίσθημα του πρηξίματος οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, από την τροφική δυσανεξία ως τη δυσκοιλιότητα; Τα καλά νέα; Σας δίνουμε τους τρόπους για να το αποφύγετε.

Ο εχθρός 'δυσκοιλιότητα'
Μια ανεπιθύμητη ‘παρενέργεια’ της δυσκοιλιότητας είναι το φούσκωμα. Για να την αντιμετωπίσετε υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (25 γραμμάρια ημερησίως για τις γυναίκες και 38 για τους άνδρες) από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυσικούς χυμούς και ξηρούς καρπούς. Καλύψτε τις ανάγκες σας σε υγρά (6-8 ποτήρια την ημέρα) από μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα light αναψυκτικά και επιδιώξτε να κάνετε οποιασδήποτε μορφής άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα.

Αποκλείστε τυχόν αλλεργίες στη γλουτένη ή στη λακτόζη
Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες μπορεί να κρύβονται πίσω από την πρησμένη κοιλίτσα… Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο. Μπορείτε να επωφεληθείτε από τη μείωση ή την αντικατάσταση των ύποπτων τροφίμων. Στην περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ελεύθερα λακτόζης είναι η λύση.
 
Μην τρώτε...αέρα!
Το να τρώτε γρήγορα και χωρίς να μασάτε καλά την τροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε κατάποση αερίων. Και αυτό σημαίνει φούσκωμα! Απολαύστε το φαγητό σας, μειώνοντας την ταχύτητα που τρώτε. Το γεύμα σας πρέπει να διαρκεί 20-30 λεπτά τουλάχιστον.
Κατάποση αέρα μπορεί να προκαλέσει και η τσίχλα. Προτιμήστε 1 ποτήρι νερό ή καφέ, όπως ο στιγμιαίος που δεν περιέχει περισσότερο από 1 θερμίδα/φλιτζάνι ή φάτε κάποιο υγιεινό σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.
 
Περιορίστε το αλάτι
Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νάτριο και ταυτόχρονα χαμηλά σε φυτικές ίνες. Έτσι μπορούν να συμβάλλουν στο δυσάρεστο αίσθημα του φουσκώματος. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων σε όλα τα επεξεργασμένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα. Φροντίστε να αναγράφεται πως η πρόσληψη Νατρίου δεν ξεπερνά τα 500mgr ανά μερίδα προϊόντος. Να προτιμάτε συσκευασίες με ενδείξεις όπως 'ελεύθερο Νατρίου', 'χαμηλή περιεκτικότητα Νατρίου' ή 'πολύ χαμηλή περιεκτικότητα Νατρίου'.
 
Βάλτε σταδιακά στη διατροφή σας τρόφιμα
Αν η αιτία του πρηξίματος είναι η σπαστική κολίτιδα ή το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όπως ονομάζεται διαφορετικά, κάποιες επιλογές όπως τα φασόλια ή η σταυρανθής οικογένεια των λαχανικών (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι) πιθανόν να σας φουσκώνουν. Αυτό δεν σημαίνει πως θα αποκλείσετε από τη διατροφή σας τα 'υπερ' θρεπτικά αυτά τρόφιμα. Φροντίστε απλά να τα εντάξετε αργά-αργά στο διαιτολόγιό σας, καλά βρασμένα και σε μικρότερες ποσότητες αρχικά μέχρι να προσαρμοστεί το σώμα σας.
 
Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
Τα περισσότερα και συχνότερα γεύματα αντί 2 ή τριών μεγάλων και εφόσον δεν υπερβαίνετε τις θερμιδικές σας ανάγκες θα βοηθήσουν στη μείωση της αίσθησης του φουσκώματος. Ταυτόχρονα θα συνεισφέρουν στον έλεγχο του σακχάρου, καθώς και στη διαχείριση της πείνας σας.
 
Δοκιμάστε 'αντι-φουσκωτικά' τρόφιμα και ποτά
Μελέτες δείχνουν ότι το τσάι μέντα, το τζίντζερ, ο ανανάς, ο μαϊντανός και τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά ('καλά' βακτήρια) όπως γαλακτοκομικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος. Επιπλέον, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να προσλάβουμε τους ωφέλιμους αυτούς μικροοργανισμούς είναι μέσω ειδικών συμπληρωμάτων προβιοτικών. Προτιμήστε συμπληρώματα που περιέχουν παραπάνω από ένα στέλεχος προβιοτικών, για να εξασφαλίσετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
 
Κάντε ασκήσεις για την κοιλιά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και αν γυμνάζετε τους κοιλιακούς όλη μέρα δεν θα απαλλαγείτε από το περιττό λίπος στην κοιλιά. Όμως, η επιμήκυνση, η τόνωση και η ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών βελτιώνουν την εμφάνιση και τη στάση του σώματος. Αντίστοιχα, η αερόβια άσκηση, όπως το ελαφρύ τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, ο χορός και το ποδήλατο θα σας βοηθήσουν να εκτονώσετε την ένταση και το στρες από το σώμα αλλά και το έντερό σας. Με το κατάλληλο ασκησιολόγιο η κοιλιά θα φαίνεται πιο επίπεδη και εσείς πιο αδύνατοι!

No comments:

Post a Comment