Sunday, October 28, 2012

20 τρόποι για να «χρωματίσετε» τη διατροφή σας


manabikoΕίτε βρίσκεστε στην αρχή είτε ακολουθείτε εδώ και καιρό ένα πρόγραμμα διατροφής το να παραμείνετε πιστοί σε αυτό είναι μια πρόκληση. Η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα βαρετή και κουραστική. Υπάρχουν ποικιλίες από συνδυασμούς, συνταγές και επιλογές που βοηθούν στο να σπάσει η ρουτίνα ώστε να έχετε μια πιο ζωντανή και υγιή σχέση με το φαγητό. Παρακάτω σας προτείνουμε 20 τρόπους για να «τονώσετε» τη διατροφή σας!

1. Πειραματιστείτε με καινούρια τρόφιμα και συνδυασμούς. Δοκιμάστε να προσθέσετε φρούτα στις σαλάτες ή αποξηραμένα φρούτα στα σάντουιτς. Μη διστάσετε κατά καιρούς να αντικαταστήσετε το ροδάκινο ή το μήλο με μάγκο ή άλλα εξωτικά φρούτα.
2. Προσθέστε λίγες κουταλιές καλαμπόκι ή φασόλια ή ακόμα και ξηρούς καρπούς στο γεύμα ή στις σαλάτες σας.
3. Δοκιμάστε να αλλάξετε το πρωινό σας. Μπορείτε για παράδειγμα να βάλετε στο μπλέντερ διάφορα φρούτα με λίγο μέλι ή και λίγο γιαούρτι. Εξίσου καλή ιδέα είναι να βράσετε λίγο νερό και να προσθέσετε κουάκερ, λίγο μέλι, λίγους ξηρούς καρπούς, σταφίδες και μια ιδέα από κανέλα.
4. Δοκιμάστε στα τοστ αντί για κανονικό τυρί να χρησιμοποιήσετε τυρί από σόγια (νηστίσιμο). Είναι εξίσου νόστιμο και βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης του κορεσμένου λίπους.
5. Όταν υπάρχει πίεση χρόνου ετοιμάστε ένα θρεπτικό σνακ αντί για ένα πλήρες γεύμα. Για παράδειγμα βάλτε σε ένα ψωμάκι ολικής αλέσεως 3 κουταλιές της σούπας τυρί κότατζ, λίγες ελιές και ντομάτα ή μαρούλι.
6. Προσθέστε δημητριακά, βρώμη ή κουάκερ στις σούπες, στα κέικ, στις σαλάτες ή ακόμα και στο «πανάρισμα».
7. Για ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα δοκιμάστε τα ψητά λαχανικά. Πολύ καλή ιδέα για όσους είναι χορτοφάγοι ή νηστεύουν είναι τα ψητά μανιτάρια στη σχάρα.
8. Περιστασιακά μπορείτε να καταναλώνετε έτοιμα τρόφιμα. Τα κατεψυγμένα λαχανικά και οι κονσέρβες φρούτων είναι σχετικά ακίνδυνα. Χρησιμοποιείστε τα με μέτρο.
9. Κάθε εβδομάδα αγοράστε διαφορετικά λαχανικά για να παρασκευάσετε τις σαλάτες σας. Προτιμήστε τα λαχανικά αλλά και τα φρούτα που θα αγοράσετε να είναι εποχής.
10. Σε περίπτωση που είστε βιαστικοί και χάσετε το πρωινό σας μπορείτε να έχετε μαζί σας μια μπάρα δημητριακών και να τη συνοδέψετε με 1 μικρό κουτί γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή 1 συσκευασμένο χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη.
11. Προτιμήστε συνταγές που θα σας παρέχουν πλήρη γεύματα όπως για παράδειγμα σούπες (βραστό, γιουβαρλάκια, κοτόσουπες), γεμιστά με κιμά ή και ριζότο λαχανικών που θα το συνοδέψετε με μια ιδέα από κοτόπουλο ή κρέας.
12. Εάν τρώτε συχνά έξω δοκιμάστε αντί για τηγανητές πατάτες να τρώτε ψητές. Μπορείτε μάλιστα να παραγγείλετε φρουτοσαλάτα ή σαλάτες λαχανικών αντί για κυρίως γεύμα.
13. Στο απογευματινό σας σνακ που και που να τρώτε ένα μπολάκι κρέμα από άνθος αραβοσίτου ή ρυζόγαλο ή ένα μπολ γεμάτο με ποπ κορν.
14. Ένα παλιό αλλά καλό κόλπο είναι να μειώσετε τη μερίδα του φαγητού και να αυξήσετε την ποσότητα της σαλάτας που τρώτε καθημερινά. Μπορείτε ακόμα και στο μαγείρεμα να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά που δίνουν αρκετή νοστιμιά και να μειώσετε το κρέας ή τα λιπαρά.
15. Μπορείτε να μαγειρεύετε ανά δύο μέρες και να κάνετε παραλλαγές από του φαγητό που μαγειρέψατε την προηγούμενη μέρα. Για παράδειγμα αν έχει μείνει κοτόπουλο μπορείτε να φτιάξετε ένα σάντουιτς με κοτόπουλο ή μια σαλάτα με κοτόπουλο. Δεν είναι ότι καλύτερο αλλά σίγουρα είναι μια καλή εναλλακτική από το να τρώτε έξω.
16. Πειραματιστείτε με τις σως, Οι σάλτσες λαχανικών με διάφορα μυρωδικά αλλά και οι σάλτσες φρούτων μπορούν να δώσουν άλλη νότα στις συνταγές σας.
17. Μαρινάρετε το κρέας το κοτόπουλο ή και το ψάρι προτού να τα μαγειρέψετε. Δοκιμάστε μίγματα από βότανα, μυρωδικά και μπαχαρικά σε συνδυασμό με ελαιόλαδο, ξύδι, χυμό λεμονιού ή και κρασί.
18. Επεκτείνετε τη γκάμα των δημητριακών ή και των ζυμαρικών σας. Δοκιμάστε διάφορες ποικιλίες ψωμιών, μαύρο ρύζι, άγριο ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως σε διάφορα σχήματα και ποικιλίες.
19. Χρησιμοποιήστε βότανα και μυρωδικά για να δώσετε χρώμα, άρωμα και γεύση στις συνταγές σας. Βάλτε σαφραν στο ρύζι, προσθέστε δεντρολίβανο στις πατάτες ή φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό στις ομελέτες και τα ζυμαρικά.
20. Εξερευνήστε τη διεθνή κουζίνα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας κατά διαστήματα να δοκιμάσει πιάτα από τη μεξικάνικη, την κινέζικη ή και την ασιατική κουζίνα. Το σίγουρο είναι ότι έτσι θα μάθετε να εκτιμάτε περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή!

No comments:

Post a Comment