Sunday, October 28, 2012

8 «τρομακτικοί» μύθοι για το φαγητό καταρρίπτονται

Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχεί κανείς στη ζωή του σήμερα: άλλοι έχουν οικονομικά προβλήματα, άλλοι πολιτικές διαφωνίες ή οικογενειακά θέματα κι άλλοι ανησυχούν για το τι θα φάνε «αύριο». 

 

Το φαγητό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πλέον όλο και περισσότερο. Έχουμε ακούσει τόσες πολλές «τρομακτικές» ιστορίες που δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε: -Αυξάνει τη χοληστερίνη; -Όχι, το ζάχαρο! –Ποια ψάρια έχουν ψευδάργυρο;… και πολλά άλλα ερωτήματα, μας κάνουν να μοιάζουμε με μαθητές που αναζητούν την αλήθεια.
Σας έχουμε καλά νέα! Το σούπερ μάρκετ δεν είναι καθόλου «τρομακτικό» μέρος. Είμαστε σίγουροι πως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε έστω και τα στοιχειώδη για το πώς να τρέφεστε σωστά και να φροντίζετε τον εαυτό σας. Το μόνο που χρειάζεται, είναι απλά να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.
 
Μύθος νούμερο 1: Τα λιπαρά θα σας παχύνουν
Το να τρώτε φαγητά πλούσια σε λιπαρά, δε συμβάλλει στην αύξηση του βάρους σας. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: το να μην τρώτε λιπαρά φαγητά μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους σας. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 και δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά είναι προτιμότερη από μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών, τόσο από την άποψη απώλειας βάρους, όσο και συνολικά για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας. Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά έχουν δώσει στη λέξη λίπος μια κακή έννοια, αλλά η αλήθεια είναι πως τα ακόρεστα λίπη που βρίσκονται σε τροφές όπως τα καρύδια, ο σολομός και το ελαιόλαδο, αποτελούν το «κλειδί» για μια υγιεινή διατροφή.
 
Μύθος νούμερο 2: Το ψωμί θα σας παχύνει

Η χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα που είχε γίνει εμμονή για τους περισσότερους ανθρώπους στις αρχές του 2000, αφορούσε κατά πολύ και το ψωμί. Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως το να ξέρετε να τρώτε τα σωστά είδη ψωμιού αλλά και να εντάξετε στη διατροφή σας τα δημητριακά, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μια μελέτη του American Journal of Clinical Nutrition έδειξε πως οι υπέρβαροι άνθρωποι οι οποίοι συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους δημητριακά ολικής άλεσης έχασαν περισσότερο λίπος από την κοιλιά από εκείνους που τα παρέλειψαν εντελώς από τη διατροφή τους. Ο λόγος είναι ο εξής: Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται σε τροφές ολικής άλεσης βοηθούν στο να πραγματοποιείται πιο αργά η διαδικασία της πέψης έτσι ώστε να αισθάνεστε πλήρεις για περισσότερη ώρα. Σίγουρα θα πρέπει σε γενικές γραμμές να αποφεύγετε το επεξεργασμένο σιτάρι, όπως το εμπλουτισμένο αλεύρι, όμως μια μέτρια ποσότητα ψωμιού ολικής αλέσεως, αποτελεί την τέλεια επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Συμβουλή: Τα αληθινά προϊόντα ολικής άλεσης θα περιέχουν ως πρώτο συστατικό αλεύρι ολικής άλεσης. Οτιδήποτε άλλο, απλά δεν αποτελεί προϊόν ολικής άλεσης.
 
Μύθος νούμερο 3: Τα σνακς σας παχαίνουν
Μπορεί η μαμά σας να σας έχει πει πώς το να τρώτε συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να πάρετε βάρος. Η αλήθεια όμως είναι πως το να καταναλώνετε κάποια σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε την αλλαγή στη γραμμή σας. Σε μια πρόσφατη έρευνα, Ισπανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως οι συμμετέχοντες έχασαν σημαντικά περισσότερο σωματικό βάρος από τη στιγμή που πρόσθεσαν στη καθημερινή διατροφή τους σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες. Γιατί; Διότι τα τακτικά γεύματα μέσα στη μέρα βοηθούν στη διατήρηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, κρατώντας μας χορτασμένους και αποτρέποντας το σώμα μας από το να αποθηκεύει περιττό λίπος. Τρεις εξαιρετικές επιλογές για σνακ χαμηλά σε ζάχαρη αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες είναι τα φρούτα, οι ωμοί ξηροί καρποί και το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
 
Μύθος νούμερο 4: Ο καφές καταστρέφει την υγεία σας

Από ό,τι φαίνεται ο νούμερο1 εθισμός για πολλούς ανθρώπους, δεν είναι και τόσο κακό πράγμα τελικά. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2006 στο Journal Diabetes Care έδειξε ότι αυτοί που πίνουν καφέ έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, αλλά και άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο της νόσου Parkinson, εγκεφαλικών επεισοδίων και κατάθλιψης. Επιπλέον, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Scranton της Πενσυλβάνια, ο καφές αποτελεί τη νούμερο 1 πηγή αντιοξειδωτικών στην αμερικανική διατροφή. Εμπρός λοιπόν, απολαύστε τον πρωινό σας καφέ χωρίς τύψεις.
 
Μύθος νούμερο 5: Το να σκέφτεστε το φαγητό, θα σας δημιουργήσει εμμονές για να τρώτε συνέχεια
Σκεφτείτε άλλα πράγματα: τους φίλους σας, τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας, την οικογένειά σας. Οτιδήποτε δηλαδή οδηγήσει το μυαλό σας μακριά από το φαγητό. Ουπς, λάθος! Σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές, το να σκέφτεστε σνακ και γεύματα μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει να μείνετε λεπτοί. Η έρευνα έδειξε ότι όταν τέθηκαν ερωτήσεις του τύπου « Τι θα κάνατε αν πεινούσατε δυο ώρες πριν το επόμενό σας γεύμα;», οι πιο λεπτοί συμμετέχοντες φαίνεται ότι μπορούσαν να δώσουν πιο «υγιεινές» απαντήσεις όπως το «θα έτρωγα μια χούφτα καρύδια». Αν βέβαια εσείς αναρωτιέστε πόσα onion rings χωράνε σε ένα διπλό bacon cheeseburger κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας βοηθήσει στο να μην πάρετε κιλά. Αν όμως λάβετε μια προληπτική προσέγγιση για τη διατροφή σας με το να βλέπετε στο μέλλον, αυτό θα σας βοηθούσε να αδυνατίσετε. Προσπαθήστε να σχεδιάζετε θρεπτικά γεύματα μέσα στη βδομάδα ή να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ όπως φρούτα και καρύδια για να «ξεγελάτε» την πείνα σας.
 
Μύθος νούμερο 6: Το επιδόρπιο θα σας «καταστρέψει»

Ακριβώς το αντίθετο. Το επιδόρπιο κάνει τη ζωή να αξίζει και μπορεί πιθανότατα να συμβάλλει (ναι καλά διαβάσατε) στο να παραμείνετε λεπτοί. Έρευνες έδειξαν ότι με το να εξαλείφετε τελείως από τη διατροφή σας φαγητά που απολαμβάνετε, μπορεί να σας οδηγήσει κατευθείαν στο να κάνετε κραιπάλες. Είναι η σοκολατόπιτα ωφέλιμη; Όχι δεν είναι. Αν όμως θέλετε να μην ενδώσετε σε περισσότερους πειρασμούς, καλό είναι να φάτε ένα κομμάτι. Με το να κόψουμε «μαχαίρι» τα γλυκά το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τα ονειρευόμαστε και να τα ζητάμε όλο και περισσότερο. Επιτρέψτε στον εαυτό σας ένα μικρό επιδόρπιο κάθε μέρα για να ικανοποιήσετε τον πόθο σας, χωρίς όμως να το παρακάνετε. Επιλέξτε γλυκά με λίγες θερμίδες όπως μια πολύ μικρή μπαλίτσα παγωτό.
 
Μύθος νούμερο 7: Το κόκκινο κρέας θα σας προκαλέσει καρδιακή προσβολή
Ερευνητές του Harvard ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων όπως το μπέικον και το λουκάνικο μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο. Αυτό όμως δεν ισχύει και για ανθρώπους οι οποίοι καταναλώνουν μόνο μη επεξεργασμένα κρέατα. Το κρέας αποτελεί μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης και παρέχει όλα τα 9 απαραίτητα αμινοξέα και πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση πρωτεΐνης με την απώλεια βάρους. Επιπλέον το κρέας καθώς και άλλα ζωικά προϊόντα είναι οι μόνες διατροφικές πηγές βιταμίνης Β12, η οποία βοηθά το σώμα να παράγει κύτταρα του αίματος και να διατηρεί το νευρικό σύστημα υγιές. Προσοχή στο εξής: Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με τις καρδιακές παθήσεις, άρα να περιλαμβάνετε το κρέας στη διατροφή σας αλλά όχι επεξεργασμένο ή με πολλά λίπη.
 
Μύθος νούμερο 8: Τα αυγά είναι «βόμβες» χοληστερίνης

Ίσως ο μεγαλύτερος διατροφικός μύθος είναι ότι τα αυγά είναι βλαβερά για την καρδιά, γεγονός που οφείλεται στη χοληστερόλη του κρόκου. Ιδού όμως η αλήθεια: Η διαιτητική χοληστερόλη που βρίσκεται στα αυγά, στην πραγματικότητα ασκεί μικρή επίδραση στην ποσότητα της χοληστερόλης στο αίμα σας. Όταν πρόκειται για την αύξηση της LDL (της «κακής χοληστερόλης») οι πραγματικοί ένοχοι είναι τα κορεσμένα λίπη. Τα αυγά είναι πραγματικά μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών του συμπλέγματος Β, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Μια μελέτη που έγινε το 2008 από το International Journal of Obesity, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν δύο αυγά την ημέρα για πρωινό έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος από εκείνους που κατανάλωναν κουλούρια ή διάφορα είδη ψωμιού.
Μάθετε να ξεκινάτε την ημέρα σας σωστά. Ένα καλό πρωινό θα κάνει το μεταβολισμό σας να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο και να καίει περισσότερες θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Να θυμάστε ότι ακόμη και μια μικρή παρασπονδία μπορεί να σας "γεμίσει" περιττές θερμίδες.


Πηγή : http://www.clickatlife.gr

No comments:

Post a Comment