Sunday, October 28, 2012

8 υγιεινά σνακ για το γραφείο

Ένα καλό της οικονομικής κρίσης, είναι ότι προσπαθούμε να αποφεύγουμε πλέον το φαγητό απ’ έξω κι έτσι παράλληλα έχουμε την ευκαιρία να τρώμε πιο υγιεινά, αν φυσικά κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές.


Μην σπαταλάτε λοιπόν άλλο χρόνο και χρήμα μπροστά από το μηχάνημα αυτόματης πώλησης. Διαλέξτε από τα παρακάτω οκτώ υγιεινά σνακ (με λιγότερες από 200 θερμίδες το καθένα) για να ικανοποιήσετε το αίσθημα της πείνας σας και να νιώθετε πλήρεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας σας.
Τα σνακ του γραφείου
Το να εργαζόμαστε οκτώ ή και περισσότερες ώρες τη μέρα, καθιστά δύσκολη μια υγιεινή διατροφή, εκτός κι αν έχουμε προνοήσει. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το να τρώμε κάθε τέσσερις ώρες, βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού μας και κρατά την ενέργειά μας σε υψηλά επίπεδα.
Πριν κάνετε «ανασκαφή» στο συρτάρι σας για να βρείτε ψιλά και να κατευθυνθείτε προς το αυτόματο μηχάνημα ή να παραγγείλετε από το κοντινό καφέ, θα ήταν προτιμότερο να έχετε προετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα ένα γεύμα χαμηλό σε θερμίδες αλλά ταυτόχρονα θρεπτικό.
Καθένα από τα παρακάτω σνακ, έχει λιγότερες από 200 θερμίδες και είναι σίγουρο πως θα καλύψει την πείνα σας.
1. Κράκερ με τυρί κρέμα

Αποφύγετε τα μπισκότα και προτιμήστε μερικά πολύσπορα σταρένια κρακεράκια. Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε επίσης τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά. Αυτό το πλούσιο θρεπτικό σνακ έχει λίγες θερμίδες και προσφέρει αρκετές φυτικές ίνες. Ο συνδυασμός των σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών, βοηθούν να κρατηθεί σταθερό το ζάχαρο στο αίμα σας ενώ παράλληλα προσφέρει και μια αίσθηση πληρότητας για αρκετή ώρα.
2. Φρούτα
Ένα μήλο, μια μπανάνα, ένα αχλάδι, σταφύλια ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο, είναι ιδανικά σνακ για ένα διάλειμμα στη δουλειά. Αν παίρνετε κάθε μέρα και από ένα διαφορετικό φρούτο (ανάλογα και με την εποχή βέβαια), θα επωφεληθείτε από μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και φυτικές ίνες και δεν θα βαρεθείτε τρώγοντας κάθε μέρα τα ίδια. Η μέση μερίδα ενός φρούτου έχει περίπου 70 θερμίδες οπότε συνδυάστε το με ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα (με περίπου 90 θερμίδες) και εκτός από πρωτεΐνες θα προσλάβετε επιπλέον ασβέστιο και βιταμίνη D. Αυτός ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών θα σας αποτρέψει από τα περιττά τσιμπολογήματα.

3. Ποπ κορν με παρμεζάνα

Ξεχάστε τα κλασικά ποπ κορν και προτιμήστε αντί για βούτυρο, να βάλετε πάνω τους 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα. Η τραγανιστή γεύση τους ταιριάζει καταπληκτικά με την πλούσια γεύση της παρμεζάνας και μαζί κάνουν ένα σνακ με μόνο 150 θερμίδες. Αν δεν έχετε ψυγείο στον εργασιακό σας χώρο για να διατηρήσετε την παρμεζάνα, φάτε μόνο τα ποπ κορν με μόλις 100 θερμίδες. Αυτό το αλμυρό γεύμα θα ανεβάσει τη διάθεση και την ενέργειά σας.
 
4. Ξηροί καρποί
Λειτουργήστε έξυπνα και επιλέξτε ξηρούς καρπούς αντί για πατατάκια ή άλλες εναλλακτικές τραγανές λύσεις. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λίπη ευεργετικά για την καρδιά αλλά έχουν αρκετές θερμίδες (περίπου 170 θερμίδες τα 28 γραμμάρια) οπότε να μετράτε πόσους τρώτε (μια καλή ποσότητα είναι περίπου 24 αμύγδαλα) και να εμμένετε σε αυτήν την ποσότητα αντί να καταναλώσετε όλη τη σακούλα. Να έχετε αποθηκευμένες… προ μετρημένες σακουλίτσες ξηρών καρπών σε κάποιο συρτάρι του γραφείου σας ή στην τσάντα σας για να τις βρίσκετε εύκολα όταν έρχεται το μεσημεράκι και νιώθετε την πρώτη πείνα. Τα αμύγδαλα όπως και άλλοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
 
5. Στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης με σταφίδες

Εάν είστε στη δουλειά και βιάζεστε να φάτε κάτι, θέλετε όμως κάτι ζεστό, δεν έχετε παρά να ζεστάνετε ένα πακέτο στιγμιαίο πλιγούρι (με μόνο 110 θερμίδες) στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα γρήγορο και ικανοποιητικό γεύμα. Επιλέξτε ένα απλό πλιγούρι βρώμης και προσθέστε τις δικές σας αρωματικές ουσίες για να ελέγξετε τις θερμίδες και την ποσότητα της ζάχαρης. Μπορείτε να βάλετε στην κορυφή ένα μικρό κουτάκι με σταφίδες με 42 θερμίδες για να δώσετε γλυκιά γεύση στο πλιγούρι σας και επιπλέον θρεπτικές ουσίες ή να το πασπαλίσετε με λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο. Είτε για πρωινό, είτε για σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πλιγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
 
6. Μικρές πίτες με χούμους
Βυθίστε μικρές πιτούλες σε ένα μπολ κρεμώδους χούμους. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χούμους ή να αγοράσετε έτοιμο. Παρασκευάζεται από ρεβίθια και είναι σημαντική πηγή διαλυτών φυτικών ινών που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Αν θέλετε περισσότερη πρωτεΐνη, συνοδεύστε τις πιτούλες και με άπαχο ζαμπόν ή γαλοπούλα.
 
7. Μπάρες

Εάν νιώθετε…. υπογλυκαιμία και έχετε ανάγκη από γλυκό, που όμως δε θα σας φορτώσει με ένα σωρό θερμίδες, προτιμήστε κάτι φυσικό, όπως μπάρες χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, με αμύγδαλα, κάσιους και cranberries. Αυτές οι μπάρες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο κι επίσης έχουν βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Βάλτε μερικές στην τσάντα σας και αναζητήστε τες κάθε φορά που θα θέλετε γλυκό.
 
8. Λαχανικά με γιαούρτι
Αντικαταστήστε τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και νάτριο σνακ, με φρέσκα λαχανικά όπως καρότα, σέλινο, ντομάτες και αγγούρι. Τα ωμά λαχανικά δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας επειδή περιέχουν πολύ νερό και φυτικές ίνες. Αν δεν σας αρέσουν σκέτα, δοκιμάστε να τα συνοδεύσετε μια σως άπαχου γιαουρτιού.

Πηγή : http://www.clickatlife.gr

No comments:

Post a Comment