Thursday, October 18, 2012

9 Κακές διατροφικές συνήθειες και πως να τις καταπολεμήσετε!

introΔεν είναι μόνο η δύναμη της θέλησης (ή η έλλειψη αυτής) που μας κάνει να τρώμε περισσότερο και να αυξάνουμε το σωματικό μας βάρος. Μερικές φορές, είναι αυτή η ύπουλη "κακή συνήθεια" που αναπτύχθηκε χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε, όπως το να βγαίνεις γρήγορα από την πόρτα κάποια πρωινά χωρίς να έχεις φάει, ή να μασουλάς πατατάκια παρακολουθώντας την αγαπημένη σου τηλεοπτική εκπομπή. Χωρίς να το καταλάβουμε, μία μικρή κακή συνήθεια μπορεί να συντελέσει σε μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους.


01
1. Αλόγιστη κατανάλωση 
Λύση: Να τρώτε σε μικρότερα πιάτα! Αντικαταστήστε το μεγάλο πιάτο του γεύματος, με πιάτο του φρούτου, και ποτέ μην τρώτε κατευθείαν από τη συσκευασία.

02
2. Νυχτερινές Επιδρομές στη Ψυγείο
Λύση: Μετά το βραδινό, σκεφτείτε τη κουζίνα σας σαν κάποια κουζίνα εστιατορίου η οποία κλείνει το βράδυ, και πηγαίνετε να πλύνετε τα δόντια σας. Θα δυσκολευτείτε να φάτε με την αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα σας. Εάν κάποια λιγούρα κάνει την εμφάνισή της, περιμένετε 10 λεπτά. Εάν ακόμα πεινάτε πραγματικά, προτιμήστε κάτι μικρό όπως μία φέτα τυρί ή ένα φρούτο.

03
3. Τσιμπολογήματα
Λύση: Να έχετε πάντα κοντά σας μόνο υγιεινά σνακ, όπως καρότα, αγγουράκια, ποπ κορν χωρίς βούτυρο, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς. Μην βάζετε στο συρτάρι του γραφείου σας πατατάκια ή μπισκότα στα οποία ξέρετε ότι δεν μπορείτε να αντισταθείτε.

04
4. Παράλειψη Πρωινού
Λύση: Να έχετε έτοιμα πρωινά γεύματα που μπορείτε να καταναλώσετε γρήγορα. Επιλέξτε ένα φρούτο, γιαούρτι, μπάρες δημητριακών ή χυμούς.

05
5. Συναισθηματική Κατανάλωση
Λύση: Πρέπει να βρείτε έναν άλλον τρόπο να διοχετεύσετε το στρες. Εάν είστε στρεσαρισμένοι με τη δουλειά, όταν επιστρέψετε σπίτι βγείτε για περπάτημα ή τηλεφωνήστε σε κάποιον φίλο σας που μπορεί να καταλάβει την κατάσταση. Διαλέξτε όποια δραστηριότητα θέλετε, αρκεί να σας κρατάει μακριά από τη κουζίνα.

06
6. Τρώτε Γρήγορα
Λύση: Για να φάτε πιο αργά, προσπαθήστε να αφήνετε το πιρούνι σας στο τραπέζι μετά από την κάθε μπουκιά, πάρτε μικρότερες πιρουνιές και μασήστε την κάθε μπουκιά καλά. Επίσης, η κατανάλωση νερού μαζί με το φαγητό θα σας βοηθήσει να μειώστε το ρυθμό σας και να αισθανθείτε πιο φουσκωμένοι.

07
7. Έλλειψη Ύπνου
Λύση: Καθιερώστε μια ρουτίνα για τον εαυτό σας, και προσπαθήστε να πάτε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Κρατήστε το υπνοδωμάτιο σκοτεινό και άνετο, και να αποφεύγετε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή για τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσετε. Εάν χρειάζεστε επιπλέον κίνητρο για να κλείστε νωρίς τα φώτα, να θυμάστε ότι όσο καλύτερα κοιμάστε, τόσο καλύτερο είναι το νούμερο της ζυγαριάς το πρωί!

08
8. Βιντεοπαιχνίδια / Ενασχόληση με υπολογιστή
Λύση: Να κάνετε συχνά διαλείμματα όταν είστε μπροστά στον υπολογιστή. Σηκωθείτε και περπατήστε στο δωμάτιο ή στο γραφείο κάθε 15 με 30 λεπτά. Επιλέξτε να έχετε δίπλα σας φρούτα αντί για αλμυρά σνακ. Επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που περνούν πολλή ώρα μπροστά σε οθόνες υπολογιστή ή τηλεόρασης έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερο όχι μόνο εκείνη τη στιγμή αλλά και καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προσέξτε όταν τελειώσει η δουλειά σας ή το παιχνίδι να κάνετε συνετές επιλογές στο υπόλοιπο της ημέρας.

09
9. Junk Food
Λύση: Η λύση δεν είναι να αποκλείσετε αυτές τις επιλογές από τη διατροφή σας, γιατί αυτό θα σας κάνει απλά να τα θέλετε ακόμα περισσότερο. Θα πρέπει να ενδίδετε σε αυτούς τους πειρασμούς με σύνεση και μέτρο. Καλό είναι να επιτρέπετε κάτι στον εαυτό σας 1-2 φορές τη βδομάδα και όχι κάθε μέρα. 

Πηγή : http://www.dietup.gr

No comments:

Post a Comment