Monday, October 1, 2012

9 αποτελεσματικοί τρόποι για υγιές βάρος



Δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες και συγκεκριμένα τρόφιμα που οδηγούν στην απόκτηση ενός υγιούς βάρους. Υπάρχει μόνο η ισορροπημένη διατροφή, που παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του. Όταν κάποιος τρώει καλής ποιότητας τρόφιμα, κάνει τακτικά γεύματα, και σε ποσότητες που αντιστοιχούν στις ανάγκες του, τότε έχει ένα καλό και υγιές βάρος.
Ο συνδυασμός της ισορροπημένης διατροφής με την άσκηση φτάνει τον οργανισμό στα καλύτερα επίπεδα φυσικής κατάστασης και υγείας. Υιοθετώντας τις παρακάτω τακτικές θα αποκτήσετε το σώμα που ονειρεύεστε:
  • τρώτε πάντα πρωινό: αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα, γιαούρτι, τυρί), κάποιο αμυλούχο τρόφιμο (ψωμί, φρυγανιές, κουλούρι, μπισκότα ολικής, δημητριακά κτλ..) και ένα φρούτο ή ένα ποτήρι χυμό. Πρωινά γεύματα που περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως τυρόπιτες, κρουασάν με μερέντα, μπουγάτσα κτλ. δεν θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικά και περιέχουν μεγάλες ποσότητες ‘κακών’ λιπαρών και ζάχαρης.
  • τρώτε ένα σνακ πριν το μεσημεριανό φαγητό: αυτό μπορεί να είναι ένα φρούτο, ένας χυμός, 1-2 κριτσίνια ή μπισκότα ολικής αλέσεως κτλ. Αυτό θα κρατήσει την όρεξή σας υπό έλεγχο, και την ώρα του μεσημεριανού φαγητού θα μπορέσετε να αρκεστείτε στη μία μερίδα.
  • το μεσημεριανό σας γεύμα να είναι σε κανονική για τις ανάγκες σας ποσότητα: δύο πιάτα φαγητό είναι υπερβολή για κάθε άνθρωπο. Είναι προτιμότερο να φάτε περισσότερα ενδιάμεσα σνακ παρά να βάλετε δεύτερη μερίδα. Βάλτε τη μερίδα σας στο πιάτο, συνοδέψτε με τυρί ή ψωμί, ένα πιάτο σαλάτα, και συμπληρώστε τη μερίδα αν θέλετε λίγο παραπάνω φαγητό.
  • μασάτε καλά τις μπουκιές: όταν το φαγητό φτάνει στο στομάχι χωρίς να είναι καλά μασημένο, τότε προκαλείται δυσπεψία, δυσφορία και πόνος στο στομάχι. Βοηθήστε την πέψη σας λοιπόν, μασώντας τις μπουκιές καλά και τρώγοντας χωρίς βιασύνη.
  • τρώτε ένα απογευματινό σνακ: ένα γιαούρτι, ένα ποτήρι γάλα ή 1-2 φρούτα, θα κρατήσουν την όρεξή σας υπό έλεγχο και θα μειώσουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί βραδινή λαιμαργία και ανάγκη για τσιμπολόγημα.
  • το βραδινό να είναι ελαφρύ: μην τσιμπολογείτε με το σκεπτικό ότι έτσι θα φάτε λιγότερο, είναι προτιμότερο να καθίσετε στο τραπέζι και να δειπνήσετε. Τελειώνοντας, καλό είναι να πλένετε τα δόντια σας ώστε να μην ασχολείστε άλλο με το φαγητό.
  • Πίνετε πολύ νερό: 1,5-2 λίτρα την ημέρα θα ενυδατώσουν πολύ καλά τον οργανισμό, θα διώξουν τις τοξίνες και θα ρυθμίσουν την όρεξή σας.
  • φροντίστε να τρώτε καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία: Έτσι θα βελτιώστε τη λειτουργία του οργανισμού σας (καλύτερη ενέργεια, διάθεση, μνήμη, απόδοση στην εργασία / στα αθλήματα), θα καθυστερήσετε το γήρας και θα μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανιστεί κάποια ασθένεια.
  • Κινηθείτε: το σώμα μας έχει μύες που όταν δεν τους χρησιμοποιούμε ατροφούν. περπατήστε, κάντε ποδήλατο, γραφτείτε στο γυμναστήριο ή στο κολυμβητήριο, αθληθείτε στο σπίτι, κάντε οτιδήποτε σας βάζει σε κίνηση. Απολαύστε τα οφέλη της εκγύμνασης: υγεία, όμορφο σώμα, αυτοπεποίθηση, λιγότερο άγχος, ενέργεια.
Η σωστή διατροφική συμπεριφορά αποκτάται από τα πρώτα χρόνια ζωής. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να εκπαιδευτεί σε οποιαδήποτε ηλικία, και να κάνει συνειδητά πλέον τις αλλαγές που χρειάζονται για να φτάσει τον οργανισμό του σε ανώτερα επίπεδα καλής λειτουργίας και φυσικής κατάστασης. 

No comments:

Post a Comment