Saturday, October 20, 2012

Γλυκά εξαρτημένοι

Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε πως μόνο οι κακές συνήθειες όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ προκαλούν εθισμό, ξανασκεφτείτε το. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως και η ζάχαρη φαίνεται ότι έχει ακριβώς την ίδια επίδραση στον οργανισμό μας.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί χορήγησαν σε πειραματόζωα μια διατροφή πλούσια στο συγκεκριμένο γλυκαντικό και διαπίστωσαν πως ανέπτυξαν συμπτώματα χημικής εξάρτησης. Όπως εξηγούν, ο εθισμός δεν οφείλεται στη ζάχαρη αυτή καθαυτή αλλά στο γεγονός ότι διεγείρει την έκκριση ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που μας χαρίζει ευφορία. Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να την κόψετε, μόλις μάθατε την αιτία. Για να την περιορίσετε με «ανώδυνο» τρόπο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1. Αποφύγετε τα γλυκά τουλάχιστον για ένα μήνα και αντικαταστήστε τα με προϊόντα ολικής αλέσεως και πρόσθετη πρωτεΐνη (θα την βρείτε στο τυρί και το κρέας). Μ' αυτό τον τρόπο θα ισορροπήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι αρκετά την ανάγκη σας για γλυκό.
2. Πετάξτε από το ντουλάπι σας οποιοδήποτε γλύκισμα μπορεί να καταναλωθεί εύκολα όπως μπισκότα, σοκολάτες, γλυκά και αναψυκτικά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει λίγη ζάχαρη μόνο στον καφέ, αν δεν μπορείτε να τον πιείτε σκέτο.
3. Διαβάζετε τις ετικέτες στα προϊόντα που καταναλώνετε. Η ζάχαρη μπορεί έχει διάφορες μορφές και ονομασίες. Αποφύγετε τροφές που περιέχουν καστανή ή ανεπεξέργαστη ζάχαρη, μελάσα, δεξτρόζη, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, φρουκτόζη και μέλι.

Πηγή : http://www.preventionmag.gr


No comments:

Post a Comment