Saturday, October 20, 2012

Η σωστή στιγμή!

Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου εξηγεί ποιες είναι οι πιο σωστές ώρες για να καταναλώνεις τα γεύματά σου.
Ε: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν τις καύσεις μας; Ποιες ώρες είναι κατάλληλες για να τρώμε πρωινό, σνακ, γεύμα, δείπνο;
Α: Η κατανάλωση συχνών γευμάτων επιτρέπει να ελέγχουμε καλύτερα την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του βάρους.
Τα οφέλη των συχνών γευμάτων
Πολλοί μηχανισμοί έχουν προταθεί για να εξηγήσουν με ποιον τρόπο τα συχνά γεύματα βοηθούν στον έλεγχο βάρους, με τους πιο εντυπωσιακούς να αναφέρουν πως «τρώγοντας συχνά, αυξάνουμε τις καύσεις του μεταβολισμού», οι οποίοι δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα μύθο. Στην πραγματικότητα, τα συχνά γεύματα βοηθούν στο να καταφέρνουμε να αφουγκραστούμε την πείνα και τον κορεσμό. Όλα τα γεύματα είναι εξίσου σημαντικά εφόσον μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσουμε. Ιδιαίτερα, το πρωινό και τα μικρογεύματα βελτιώνουν τις πνευματικές μας επιδόσεις, αυξάνουν την ικανότητα συγκέντρωσης και αντίληψης.
Όλα στην ώρα τους
Η κατάλληλη ώρα για να πραγματοποιήσουμε το κάθε γεύμα είναι η ώρα που πεινάμε. Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, συχνά δεν μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε την πείνα μας.
Για το λόγο αυτό ένας γενικός κανόνας είναι:
Πρωινό: Προτίμησε να το καταναλώνεις 2 ώρες μετά το ξύπνημα και να περιέχει περίπου το 1/3 των συνολικών θερμίδων της ημέρας.
Μικρογεύματα (δεκατιανό, απογευματινό, σνακ πριν από τον ύπνο): Κατανάλωσέ τα περίπου 3 με 4 ώρες μετά το προηγούμενο γεύμα. Όπως φαίνεται και από το όνομά τους, αποτελούν μικρά σε όγκο και θερμιδικό περιεχόμενο γεύματα, ενώ είναι σημαντικό να περιέχουν υψηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής άλεσης, ημιάπαχα γαλακτοκομικά, φρέsσκα φρούτα ή 100% φυσικούς χυμούς φρούτων.
Κυρίως γεύματα (μεσημεριανό, βραδινό): Η ιδανική ώρα να τα καταναλώσεις είναι δύο με τρεις ώρες μετά τα μικρογεύματα. Να θυμάσαι να καταναλώνεις πάντα σαλάτα μαζί με το γεύμα και να τρως σε ήρεμο περιβάλλον, χωρίς βιασύνη, καθώς για να φτάσει το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο χρειάζονται περίπου 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος.

Πηγή : http://www.preventionmag.gr

No comments:

Post a Comment