Saturday, October 13, 2012

Κωδικός αδυνάτισμα

Kwdikos adunatisma

Σίγουρα δεν θα έλεγες όχι σε κάποιες αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες, που θα σε βοηθούσαν να τρως καλύτερα και πιο υγιεινά. Αυτό που ίσως σε κάνει να διστάζεις είναι το πώς θα ξεκινήσεις και -κυρίως- το πώς θα συνεχίσεις την προσπάθειά σου, για να χάσεις τα περιττά κιλά λίγο πριν από το καλοκαίρι. Εμείς θα σου πούμε το εξής: δεν χρειάζονται δραματικές αλλαγές στο καθημερινό διατροφολόγιό σου. Οι μικρές αλλαγές που σου προτείνουμε θα σε βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα να αλλάξεις το πόρισμα της ζυγαριάς και, μακροπρόθεσμα, να γεμίσεις ενέργεια και να απολαύσεις τα απίστευτα υγιεινά οφέλη τους.

Χάσ’ τα... από την καθημερινή ρουτίνα σου
- Φρόντισε να καταναλώνεις 3-5 γεύματα και να μην ξεπερνάς τις 1.500 θερμίδες την ημέρα. Επιπλέον, καλό είναι να καταναλώνεις τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, καθώς -εκτός από γρήγορο κορεσμό- σου προσφέρουν βιταμίνες και φυτικές ίνες.
- Απόφυγε το ζωικό βούτυρο. Στη θέση τους χρησιμοποίησε φυτικές μαργαρίνες, που περιέχουν μόνο 3% ζωικό βούτυρο.
- Πρόσθεσε περισσότερα υγιεινά λιπαρά στη δίαιτά σου. Πού θα τα βρεις; Στα καρύδια, στο σουσάμι, στο αβοκάντο, στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κι ενώ πολλοί πιστεύουν ότι τα καρύδια και το αβοκάντο παχαίνουν, η απόλυτη εξαίρεσή τους από το διαιτολόγιό σου μπορεί να σε οδηγήσει στην πρόσληψη επιπλέον θερμίδων.
- Αντικατάστησε το κανονικό αναψυκτικό με light. Φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό και 3-5 φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά.
- Προτίμησε τα λευκά κρέατα, που περιέχουν λιγότερο λίπος από τα κόκκινα λιπαρά κρέατα, όσο κάνεις δίαιτα. 
- Βάλε στη διατροφή σου τα σιτηρά ολικής άλεσης, καθώς θα σου προσφέρουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και περισσότερες φυτικές ίνες. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε φρούτα του δάσους, κινόα, άγριο ρύζι, βρώμη, κριθάρι, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης κ.ά. 
- Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό. Φυσικά, δεν εννοούμε ένα πρωινό πλούσιο μόνο σε λιπαρά (π.χ. αυγά, μπέικον). Απόλαυσε ένα πιο σύνθετο γεύμα, που θα σε στηρίξει διατροφικά και θερμιδικά και θα σου χαρίσει το πολυπόθητο αίσθημα κορεσμού - τουλάχιστον μέχρι το επόμενο γεύμα σου. Τι μπορείς να συμπεριλάβεις σε αυτό; Δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης, λίγη άπαχη πρωτεΐνη και φυσικά ένα φρούτο. 
- Προσπάθησε να μην καταναλώνεις καθημερινά το παραδοσιακό σάντουιτς ή τοστ στη θέση του μεσημεριανού γεύματος, ειδικά αν έχει λευκό ψωμί. Βάλε στόχο να παίρνεις στη δουλειά λίγο σπιτικό φαγητό. 

Κατά τη διάρκεια του γεύματος
- Θυμήσου να ξεκινάς πρώτα από τη σαλάτα ή τα λαχανικά και να τρως αργά, για να απολαύσεις το γεύμα σου και να ελέγξεις την ποσότητα.
- Κατανάλωσε το γεύμα σου ζεστό κι απόφυγε το κρύο φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να απολαύσεις περισσότερο τη γεύση του και συνεπώς να φας λιγότερο.
- Μην ξεχνάς ότι το κύριο γεύμα της ημέρας πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20-30 λεπτά.

Στην εντατική πορεία σου προς το στόχο
- Βρες το σωστό κίνητρο για να κάνεις πιο εύκολη την προσπάθειά σου και φρόντισε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου το στόχο που έχεις θέσει, ειδικά τις ημέρες που νιώθεις ότι η δίαιτά σου αντιμετωπίζει εμπόδια. 
- Κόψε αυστηρά το τσιμπολόγημα. Προσπάθησε να καταναλώνεις 2-3 μικρά υγιεινά σνακ την ημέρα: αυτά μπορεί να είναι ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μία μπάρα δημητριακών ή ένα μεσαίο φρούτο.
- Μέτρησε την επιτυχία σου. Θυμήσου πως η απώλεια κιλών δεν πρέπει να ξεπερνά το 1% του βάρους σου εβδομαδιαίως.

Αντιμέτωπη με τον πειρασμό
- Αναζητάς συνεχώς τη γεύση του γλυκού; Θυμήσου πως αρκούν 1-2 κ.γ. μέλι ή 1-2 μικρά κομμάτια σοκολάτας για να πάρεις τη γλυκιά γεύση που επιθυμείς.
- Αν νιώθεις ότι πεινάς πολύ, σκέψου προτού καταναλώσεις το επόμενο γεύμα σου και προσπάθησε να φας ελεγχόμενα. Πριν φας, ρώτα τον εαυτό σου: «Πεινάω πραγματικά;».

Πηγή : http://www.myself.gr

No comments:

Post a Comment