Saturday, October 20, 2012

Ξαναμπείτε σε ρυθμό

Τα πήγαινα καλά με τη δίαιτά μου μέχρι που πήγα στη δεξίωση του γάμου της φίλης μου. Εκεί παρεκτράπηκα εντελώς. Τι να κάνω για να ξαναμπώ σε ρυθμό;

Καταρχήν θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Δεν είστε μηχανή να λειτουργείτε με προγραμματισμό. Τα έχετε καταφέρει περίφημα μέχρι τώρα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκλάβετε την ημέρα της δεξίωσης ως μια παρένθεση στην προσπάθειά σας. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι από τις κακές διατροφικές συνήθεις που έχουμε πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους, μέχρι το τέλειο, ο δρόμος είναι μακρύς και δεν επιτυγχάνετε μέσα σε βδομάδες ή ακόμα και μήνες. Ο οργανισμός μας θυμάται τις κακές του συνήθεις, φανταστείτε το σαν τους κρίκους μιας αλυσίδας που πρέπει να σπάσουν και αυτό απαιτεί το χρόνο του.
Η συμβουλή μου είναι να συνεχίσετε το πρόγραμμα σας σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ήταν μια παρένθεση, μια ανταμοιβή προς τον εαυτό σας που τα έχει καταφέρει καλά μέχρι τώρα. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι σαν να μην είχε συμβεί ποτέ η προηγούμενη. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αυτοτιμωρηθείτε ακολουθώντας αυστηρές δίαιτες μονοφαγίας ή αφαγίας ή μια «δίαιτα αποτοξίνωσης» που σας έχει συστήσει η φίλη σας. Με τον τρόπο αυτό θα εξιλεωθείτε στη ζυγαριά σας, καθώς αυτή θα δείξει αρκετά λιγότερο, ωστόσο αυτό που θα κάνετε στον οργανισμό σας θα είναι μακροπρόθεσμα κακό.
Συγκεκριμένα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας σίγουρος τρόπος για να... παχύνουμε είναι να υποβάλουμε τους εαυτούς μας σε αυστηρές και στερητικές δίαιτες. Όταν απαγορεύουμε μια τροφή από τον οργανισμό μας ουσιαστικά την καθιστούμε πολυτιμότερη. Είναι μαθηματικώς βέβαιο λοιπόν ότι αυτή η μίνι στέρηση στην οποία είναι πιθανό να υποβάλετε το σώμα σας, μετά τη μέρα της δεξίωσης, θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής κάποια στιγμή αργότερα με αρνητικές συνέπειες τόσο στο μεταβολισμό σας όσο και στην ψυχολογία σας. Αυτό που θα σύστηνα όμως εγώ είναι κάτι λιγότερο από την απόλυτη επαναφορά (δηλαδή τη συνέχιση του «σαν μην συμβαίνει τίποτα»). Από την πράξη βλέπουμε ότι η εφαρμογή του νόμου της «δράσης - αντίδρασης» μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα μετά από μια παρεκτροπή. Ίσως δεν θα ήταν το καλύτερο να μαθαίναμε στο σώμα μας ότι οι παρεκτροπές γενικότερα δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση γιατί θα μπορούσαμε να τις επαναλαμβάνουμε χωρίς επιπτώσεις.
Συνεπώς η δική μου σύσταση είναι την επόμενη μέρα είτε να μειώσουμε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, τρώγοντας για παράδειγμα μία σαλάτα ή μία σούπα μεσημέρι και βράδυ και ένα γιαουρτάκι με λίγα λιπαρά και φρούτα ως ενδιάμεσα σνακ, είτε να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα.

Πηγή : http://www.preventionmag.gr

No comments:

Post a Comment