Saturday, October 20, 2012

Τι κρύβουν τα «Ε»;




Ακούω συνέχεια ότι τα «Ε» που περιέχονται στα τρόφιμα είναι βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία. Ισχύει όντως κάτι τέτοιο; 
Για τους περισσότερους ο όρος «πρόσθετα» παραπέμπει σε μία ξένη ουσία προς το τρόφιμο, με αποτέλεσμα συχνά ο κόσμος να τα συγχέει με συστατικά επιβλαβή για την υγεία. Στην πραγματικότητα, η χρήση των πρόσθετων στα τρόφιμα έχει σκοπό τη συντήρησή τους, αλλά και τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους. Από τους κυριότερους ρόλους τους είναι η διατήρηση της ποιότητας, η διατήρηση ή η βελτίωση της διατροφικής τους αξίας, η διαμόρφωση της υφής και της δομής τους και, τέλος, η διευκόλυνση της παραγωγής και της συντήρησης των τροφίμων.
Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι η σήμανση Ε αποτελεί ένδειξη επικίνδυνου για την υγεία συστατικού. Η αλήθεια είναι το «Ε» προέρχεται από το αρχικό γράμμα της λέξης «Ευρώπη» και χρησιμοποιείται για την Ευρωπαϊκή Κωδικοποίηση των πρόσθετων. Πρόκειται λοιπόν για το κωδικό όνομα μίας φυσικής ή συνθετικής ουσίας, εγκεκριμένης από τις αρμόδιες αρχές και συμβατής με τα τρόφιμα. Έτσι, για παράδειγμα, όταν η βιταμίνη C προστίθεται σε ένα τρόφιμο κωδικοποιείται με τον αριθμό «Ε», ως Ε300. Οι διάφορες κατηγορίες πρόσθετων περιλαμβάνουν τις χρωστικές ουσίες, τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, τους γαλακτοματοποιητές, τα ενισχυτικά γεύσης, τις τεχνητές γλυκαντικές ύλες κ.ά.
Θα πρέπει να τονίσουμε ξανά ότι η χρήση των πρόσθετων στα τρόφιμα γίνεται με κύριο στόχο τη βελτίωση των χαρακτηριστικών τους και επουδενί τα συστατικά αυτά δεν «μολύνουν» το τρόφιμο. Είναι σημαντικό να μην τρομοκρατούμαστε από μύθους και αντιλήψεις που κατά καιρούς κυκλοφορούν και να φροντίζουμε ώστε να ενημερωνόμαστε σχετικά με θέματα διατροφής από έγκυρες πηγές, όπως είναι οι τεχνολόγοι τροφίμων και οι διατροφολόγοι. Είναι χρήσιμο, τέλος, να διαβάζουμε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, έτσι ώστε να λαμβάνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο κάθε προϊόντος.

Πηγή : http://www.preventionmag.gr

No comments:

Post a Comment