Saturday, October 13, 2012

Η δύναμη του Σ

I dunami tou S

Πιθανότατα γνωρίζεις ότι από τους μεγαλύτερους συμμάχους σου στην προσπάθεια να χάσεις βάρος είναι τα δύο Σ του διατροφικού σου προγράμματος: τα σνακ και οι σαλάτες. Γι' αυτό άλλωστε οι διαιτολόγοι τα θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής. Ακόμα κι αν τα αποφεύγεις γιατί θεωρείς πως η λέξη «υγιεινά» τους στερεί τη γεύση, σου έχουμε νέα: υπάρχουν τρόποι για να τους προσθέσεις νοστιμιά χωρίς να επιβαρυνθείς με θερμίδες και λιπαρά.

Σαλάτες 
Αλλοτε συνοδευτικό και άλλοτε κυρίως γεύμα, οι σαλάτες είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιάτα που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το τραπέζι σου. Είτε μιλάμε για την κλασική χωριάτικη, είτε για μαρουλοσαλάτα, είτε για οποιαδήποτε άλλη σαλάτα λαχανικών, τα διατροφικά τους οφέλη είναι πάνω κάτω τα ίδια: περιέχουν άφθονο νερό, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά ενώ έχουν ελάχιστους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:
Τα οφέλη: Αυξάνουν τις αλκαλικές εφεδρείες του σώματος, έχουν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν το δέρμα και περιορίζουν τους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μειώνουν την απορρόφηση λιπαρών, χοληστερίνης και θερμίδων των φαγητών που συνοδεύουν, βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα. Οσον αφορά στον έλεγχο του βάρους, οι σαλάτες με λαχανικά αποδίδουν σχετικά λίγες θερμίδες, κόβουν την όρεξη και προκαλούν ταχύτερα την αίσθηση του κορεσμού.
Οι κρυμμένες παγίδες: Η προσθήκη μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου, διαφόρων λιπαρών σαλτσών, αλλαντικών, κρουτόν και ζυμαρικών μπορεί να μετατρέψει τη σαλάτα σου σε βόμβα θερμίδων. Για παράδειγμα, μια απλή σαλάτα με αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο αποδίδει λιγότερες από 100 θερμίδες, ενώ η κλασική χωριάτικη και η σαλάτα του σεφ υπερβαίνουν τις 450. Μία ιδανική λύση για να δώσεις γεύση στη σαλάτα σου είναι να της προσθέσεις τυρί κότατζ με μειωμένα λιπαρά. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε γεύση.

Σνακ 
Πολλοί τα αποφεύγουν φοβούμενοι πως είναι μια κακή συνήθεια που θα τους γεμίσει παραπανίσια κιλά. H ισορροπημένη όμως διατροφή έχει ως έμβλημά της τον κανόνα των πέντε γευμάτων. Σύμφωνα με αυτόν, ανάμεσα σε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο, τα οποία ορίζονται ως κύρια γεύματα, θα πρέπει να υπάρχουν δύο ενδιάμεσα μίνι γεύματα (το δεκατιανό και το απογευματινό).
Τα οφέλη: Δίνουν τη δυνατότητα στον οργανισμό να μην νιώθει εξάντληση και να έχει ανά πάσα στιγμή την απαραίτητη ενέργεια που θα του επιτρέψει να λειτουργήσει σωστά. Επιπλέον, ανάλογα με το σνακ μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για τον οργανισμό. Για παράδειγμα, ένα κράκερ ολικής άλεσης με τυρί κότατζ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνες, ενώ μία μους τυριών με κρέμα γάλακτος χαμηλή σε λιπαρά, εκτός από νόστιμη είναι και πλούσια σε ασβέστιο.   
Οι κρυμμένες παγίδες: Το σωστό σνακ δεν θα πρέπει να δίνει περισσότερες από 200 θερμίδες συνολικά. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται τα αλλαντικά, οι σοκολάτες, οι πίτες, τα μπισκότα κ.λπ. Προτίμησε να απολαμβάνεις σνακ που θα έχεις φτιάξει στο σπίτι με υλικά που γνωρίζεις την ποσότητα των θερμίδων που δίνουν αλλά και τη σύστασή τους. Ιδανικά προτίμησε σνακ που φτιάχνονται με υλικά που είναι χαμηλά σε λιπαρά (π.χ. τυρί κότατζ ή τυρί σε κρέμα). Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσεις να τσιμπήσεις κάτι πιο πλούσιο σε θερμίδες, καλό θα είναι να τις δανειστείς από το επόμενο κύριο γεύμα σου, επιλέγοντας κάτι ελαφρύτερο για μεσημεριανό ή δείπνο.

Πηγή : http://www.myself.gr

No comments:

Post a Comment