Saturday, October 13, 2012

Δημοφιλή ντρέσινγκ

Dimofili ntresingk


Ας βάλουμε τα αγαπημένα ντρέσινγκ στο διατροφικό ρινγκ:

Μαγιονέζα: Είναι πολυενοχοποιημένη λόγω των θερμίδων. Με πρωταγωνιστές το ελαιόλαδο και τον κρόκο του αυγού αντιλαμβάνεται κανείς πως η μαγιονέζα είναι πλούσια σε θερμίδες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από λιπαρά. Συγκεκριμένα,
1 κ.σ. κλασική μαγιονέζα περιέχει περίπου 105 θερμίδες. Τα λιπαρά που περιέχονται είναι κυρίως κορεσμένα, είναι πλούσια σε χοληστερόλη, ενώ περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Παρόλα αυτά, πλέον στην αγορά κυκλοφορούν μαγιονέζες με περιορισμένη χοληστερόλη, light προϊόντα με λιγότερες θερμίδες ή μαγιονέζες πλούσιες και σε πολυακόρεστα λιπαρά.

Κέτσαπ: Αποτελείται κατά βάση από χυμό ντομάτας, ξίδι, ζάχαρη και διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά. Η θερμιδική της αξία είναι μικρή, εφόσον 1 κ.σ. περιέχει περίπου 15 θερμίδες που προέρχονται από υδατάνθρακες, ενώ περιέχει ίχνη πρωτεΐνης και λίπους. Παράλληλα, περιέχει νάτριο, το βασικό συστατικό του αλατιού το οποίο σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά, κυρίως λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που σχετίζεται με την προστασία του καρκίνου του προστάτη, αλλά και με την πρόληψη διαφόρων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά.

Μουστάρδα: Τα βασικά συστατικά της είναι ο σιναπόσπορος, το ξίδι, η ζάχαρη, το αλάτι, το χρώμα (προερχόμενο κυρίως από κουρκουμά) και διάφορες αρωματικές ύλες. Η σύστασή της προδίδει και την πολύ χαμηλή θερμιδική της αξία, που αγγίζει τις 10 θερμίδες για 1 κ.σ. Η μουστάρδα περιέχει μικρή ποσότητα σεληνίου και νατρίου, γι αυτό και θεωρείται κρυφή πηγή νατρίου.

Η ετυμηγορία: Θερμιδικά, μεγαλύτερος σύμμαχος φαίνεται να είναι η μουστάρδα και η κέτσαπ, που περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Ακριβώς όμως επειδή περιέχουν κρυμμένο αλάτι είναι σημαντικό να περιορίζεται το πρόσθετο αλάτι στα πιάτα που χρησιμοποιείς. Οσο για τη μαγιονέζα, είναι σημαντικό κάθε φορά που την προσθέτουμε στα φαγητά μας να την υπολογίζουμε ως λίπος περιορίζοντας το πρόσθετο λίπος του φαγητού.

Πηγή : http://www.myself.gr

No comments:

Post a Comment