Sunday, October 28, 2012

Πόσο πεινάτε τελικά;

 Πόσο πεινάτε τελικά;
Αν δε θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε το στομάχι σας να γουργουρίζει από την πείνα και τις περισσότερες φορές τρώτε πολύ παραπάνω από όσο πραγματικά θέλετε, ήρθε η ώρα να έρθετε πάλι σε «επικοινωνία» με το στομάχι σας!
Όλοι το έχουμε κάνει….έχουμε φάει τα τελευταία πατατάκια στο μπολ ή έχουμε παραγγείλει γλυκό ενώ ήδη έχουμε φάει πολύ περισσότερο απ’ ότι αντέχει το στομάχι μας. Αν είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά στο τόσο δε θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο βάρος μας, αλλά δυστυχώς για τους περισσότερους από εμάς είναι συνήθεια να αδειάσουμε το πιάτο μας ή να φάμε γλυκό παρά το γεγονός ότι έχουμε χορτάσει. Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουμε χάσει την επαφή με το σώμα μας και τα σημάδια που μας στέλνει και δε γνωρίζουμε πλέον με ποιο τρόπο να ελέγξουμε την όρεξή μας.

Κυνηγώντας την ευχαρίστηση

Έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που σας κάνει να πεινάτε; Σίγουρα δεν είναι το αχνιστό πιάτο του αγαπημένου σας φαγητού που σας φωνάζει από τον κατάλογο του εστιατορίου. Η όρεξή σας ελέγχεται από ένα σύμπλεγμα ορμονών και πεπτιδίων, τα οποία μεταφέρουν τα μηνύματα από το στομάχι στον εγκέφαλο. Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο σύστημα, αλλά όχι αλάνθαστο…Και επειδή εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του φαγητού η παρόρμησή σας για να φάτε είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο ισχυρή από το αίσθημα ότι έχετε χορτάσει, επομένως το αγνοείτε. Και επειδή ακριβώς τα φαγητά που είναι υψηλά σε λιπαρά και σε ζάχαρη είναι διαθέσιμα κάθε στιγμή της ημέρας, είναι λογικό να υποκύπτετε περισσότερο από μια φορές την ημέρα.
Από την άλλη, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το φαγητό για να αισθανθούμε καλύτερα ψυχολογικά. Είναι αλήθεια ότι τρώγοντας ο εγκέφαλός μας εκκρίνει σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Για το λόγο αυτό όταν βλέπουμε ή μυρίζουμε κάτι που μας αρέσει, θέλουμε να το φάμε για να μπορέσουμε να αισθανθούμε ευχαρίστηση. Και δυστυχώς στη σημερινή κοινωνία, με τα τόσα ερεθίσματα, αυτό μπορεί να γίνεται όλη μέρα! Άλλωστε οι ειδικοί διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι το φαγητό είναι εθιστικό. Κι όμως υπάρχει τρόπος να ελέγξετε την όρεξή σας, απλά μαθαίνοντας να λαμβάνετε τα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας.

Διαβάστε τα σημάδια 

  1. Ακούστε το σώμα σας
Η πείνα είναι ένα αίσθημα κενού που σιγά – σιγά μεγαλώνει και συχνά συνοδεύεται από το γνωστό γουργούρισμα στο στομάχι και μια ελαφριά ζαλάδα. Αυτό το αίσθημα φεύγει μόνο όταν φάτε κάτι. Από την άλλη η συναισθηματική πείνα, εξελίσσεται πολύ γρήγορα και συνήθως πρόκειται για μια έντονη «λιγούρα» για κάτι φαγώσιμο όταν βαριέστε, είστε στεναχωρημένοι ή απλά θέλετε κάτι γλυκό για να νιώσετε λίγο καλύτερα. 

  1. Επιβραδύνετε
Προσπαθήστε να τρώτε σιγά-σιγά. Για να το καταφέρετε αυτό συγκεντρωθείτε στο μάσημα της τροφής και στην ευχαρίστηση που παίρνετε από αυτό. Μην τρώτε ποτέ μπροστά στην τηλεόραση, γιατί έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι τότε παίρνετε 71% περισσότερες θερμίδες, απ’ ότι αν φάτε στην κουζίνα. Επίσης μετά από κάθε μπουκιά αφήστε το πιρούνι ή το σάντουιτς κάτω. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε χρόνο στο σώμα σας να αναγνωρίσει τα σημάδια ότι πλέον έχετε χορτάσει. 

  1. Μεγαλώστε την ώρα γεύματος
Αν στο γραφείο σας η ώρα φαγητού είναι στις 2, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να φάτε εκείνη την ώρα. Προσπαθήστε να το καθυστερήσετε μέχρι να νιώσετε το γουργούρισμα στο στομάχι σας, το οποίο υποδηλώνει την πραγματική πείνα. Επίσης, χρησιμοποιήστε όλη την ώρα που σας δίνεται απολαμβάνοντας το φαγητό σας. 

  1. Κρατήστε ημερολόγιο
Για να μπορέσετε να βρείτε το σύνδεσμο ανάμεσα στις διατροφικές σας συνήθειες και τη συναισθηματική σας κατάσταση, κρατήστε ημερολόγιο φαγητού-διάθεσης για ένα μήνα. Καταγράψτε κάθε τι που τρώτε, την ώρα που το φάγατε, το μέρος και τα συναισθήματά σας εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, φάγατε σοκολάτα όταν είσασταν στρεσαρισμένη στη δουλειά, όταν χαλαρώνατε μπροστά στην τηλεόραση ή όταν βαριόσασταν; Αυτό θα σας βοηθήσει να προβλέπετε τις ορέξεις σας και να επινοείτε εναλλακτικές επιλογές. 

Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr

No comments:

Post a Comment