Monday, October 29, 2012

Εσείς τι τρώτε εκτός σπιτιού;

Εσείς τι τρώτε εκτός σπιτιού;
«Ό,τι είναι το χρήμα για τα οικονομικά (economics) είναι η τροφή (food) για τα Foodconomics
Προσέχετε την υγεία σας ή θέλετε να χάσετε βάρος και αποφεύγετε οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή περιλαμβάνει ένα τραπέζι γεμάτο πειρασμούς. Τώρα, η έξοδός σας για φαγητό δεν χρειάζεται να μεταφραστεί σε εφιάλτη για τη ζυγαριά σας! Γι’ αυτό φροντίζει το κίνημα «foodonomics»!
Αν η υγιεινή διατροφή έχει γίνει για σας τρόπος ζωής, ήρθε η ώρα να προσθέσετε άλλον έναν όρο στο λεξιλόγιό σας: «foodonomics» ονομάζεται η νέα τάση που απαιτεί να γνωρίζει περισσότερα ο καταναλωτής για το μενού των εστιατορίων και τη θρεπτική αξία των γευμάτων εκτός σπιτιού. Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας «World Menu Report» που πραγματοποίησε η Unilever σε 7 χώρες, με τη συμμετοχή 3.500 ατόμων. Όπως προέκυψε, αν και οι περισσότεροι θα ήθελαν να ξέρουν τι τρώνε όταν βγαίνουν έξω, η έλλειψη διατροφικής πληροφόρησης τους εμποδίζει να στρέφονται σε πιο υγιεινές επιλογές.

Τι έδειξε η έρευνα
Με βάση την έρευνα, τρία είναι τα πρώτα πράγματα που θέλει να ξέρει ο καταναλωτής όταν γευματίζει έξω από το σπίτι:
  1. την προέλευση των τροφίμων
  2. πώς έχουν παρασκευαστεί και μαγειρευτεί
  3. τη διαθρεπτική τους αξία
Συγκεκριμένα, από τους ερωτηθέντες, το
- 90% θέλει να γνωρίζει περισσότερα για τα φαγητά που καταναλώνει εκτός σπιτιού
- 87% δήλωσε ότι οι διατροφικές πληροφορίες θα επηρέαζαν τις επιλογές του στο εστιατόριο
- 66% θέλει να έχει στη διάθεσή του πληροφορίες όπως θερμίδες, περιεκτικότητα σε αλάτι, ποσοστό λιπαρών
- Κι επιπλέον, τα 2/3 των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα έβλεπαν θετικά την προσθήκη σημάνσεων και πληροφοριών στο μενού τους, που να αφορούν τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, λιγότερο αλάτι και χαμηλές θερμίδες.
Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι πώς στο δυτικό κόσμο, οι άνθρωποι θα επιθυμούσαν επίσης πιο σαφείς πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ στην Κίνα ζητούν κι άλλες πληροφορίες για τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες που περιέχει το φαγητό τους. Όμως σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, καταγράφεται έλλειψη διατροφικής πληροφόρησης. Αντίστοιχα, δε φαίνεται όλες οι χώρες να συμφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο η πληροφόρηση πρέπει να διοχετεύεται, λόγω της διαφοράς κουλτούρας.

Αλλάζει η διατροφική μας συνείδηση
Ο Ηλίας Μαμαλάκης, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας δήλωσε:
«Tα τελευταία χρόνια ακόμα και στη χώρα μας υπάρχει μια τάση για να καλυτερεύσουμε την ποιότητα τροφής εκτός σπιτιού, χρησιμοποιώντας αγνά ελεγμένα υλικά, απαλούς τρόπους μαγειρέματος προσπαθώντας ταυτόχρονα να δώσουμε γεύση και άρωμα στα παρασκευάσματα. Τα σχολεία πλέον εκπαιδεύουν τους μικρούς μαθητές να έχουν οικολογική συνείδηση στην καθημερινότητά τους, στην αυτοδιαχείριση του οργανισμού τους, στη διαχείριση των σκουπιδιών και κυρίως της τροφής. Σοβαρά εστιατόρια, αλλά και μεγάλες αλυσίδες γρήγορης εστίασης πλέον διαφημίζουν τη χρήση ελαιόλαδου, βιολογικών λαχανικών και ήπιων τρόπων μαγειρέματος. Υπάρχει μια αλλαγή στη διατροφική συνείδηση του κόσμου. Αυτήν πρέπει να ενισχύσουμε, αυτήν πρέπει να βοηθήσουμε».

Τρώτε συχνά εκτός σπιτιού;
  • Κάντε ειδική παραγγελία
Μη διστάζετε να παραγγείλετε το πιάτο σας με κάποιες διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, ζητήστε από το σερβιτόρο να μη βάλει σάλτσες ή λάδι, ενώ προτιμήστε για συνοδευτικό σαλάτα και όχι τηγανιτές πατάτες.
  • Ελέγξτε τη μερίδα σας
Σε κάποια εστιατόρια, η ποσότητα του φαγητού που σερβίρεται, υπερβαίνει κατά πολύ την «κανονική» μερίδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παραγγείλτε μία σαλάτα και μοιραστείτε το κυρίως πιάτο με ένα φίλο σας.
  • Μάθετε τη γλώσσα της κουζίνας
Εμπλουτίστε το λεξιλόγιό σας με ορολογίες που προσδιορίζουν τον τρόπο μαγειρέματος. Σε γενικές γραμμές, οι παρακάτω χαρακτηρισμοί μεταφράζονται σε φαγητά πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες: ογκρατέν, ολαντέζ, μιλανέζε, σουφλέ.
  • Αποφύγετε τα ορεκτικά
Διαφόρων ειδών κεφτεδάκια, τηγανιτές σπεσιαλιτέ, πατάτες, μπέικον, τυρί… δεν μεγαλώνουν μόνο την όρεξη, αλλά και το νούμερο στα ρούχα μας.
  • Προσοχή … και στη σαλάτα!
Φαίνεται η πιο υγιεινή και light επιλογή που μπορείτε να κάνετε, αλλά η συνετή κίνησή σας πάει χαμένη αν η σαλάτα περιέχει βαριές σάλτσες (π.χ., μαγιονέζα), τριμμένο τυρί ή κρουτόν. Προτιμήστε κάποιο ντρέσινγκ με χαμηλά λιπαρά.
  • Τρώτε αργά
Απομακρύνετε το πιάτο από κοντά σας λίγο πριν αισθανθείτε ότι χορτάσατε. Και θυμηθείτε να τρώτε αργά. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να αναγνωρίσει το αίσθημα κορεσμού.

Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr

No comments:

Post a Comment