Monday, October 15, 2012

Πώς μπορούμε να τρώμε υγιεινά σε ένα εστιατόριο


Το γεύμα εκτός σπιτιού, αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες! Λαχταριστά ορεκτικά, υπέροχα πιάτα με εντυπωσιακές γαρνιτούρες και φυσικά μοναδικά επιδόρπια, έχουν μετατρέψει πλέον το φαγητό στο εστιατόρια σε έναν απολαυστικό τρόπο διασκέδασης.


Μπορούμε όμως να τρώμε υγιεινά και εκτός σπιτιού; Και η απάντηση είναι θετική, αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές, μετατρέποντας ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας λίπους σε ένα γεύμα με χαμηλά λιπαρά.
Η σωστή φιλοσοφία
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε τον τρόπο με τον οποίο δίνουμε την παραγγελία μας σε ένα εστιατόριο σε μία ευχάριστη και απλή διαδικασία.
 Δηλαδή, πρέπει να παραγγέλνουμε τα φαγητά που επιθυμούμε και μάλιστα, να ζητάμε να τα ετοιμάσουν όπως εμείς επιθυμούμε.
Ακόμη, καλό είναι να φροντίζουμε να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζονται τα γεύματα, καθώς και το τι συστατικά χρησιμοποιούνται.
Τέλος, το ιδανικότερο είναι να ρωτάμε εξαρχής, εάν το γεύμα σερβίρεται με κάποια σάλτσα ή σος, ενώ στην περίπτωση που επιλέγουμε να φάμε κοτόπουλο, ζητάμε να το μαγειρέψουν χωρίς την πέτσα του.
Πολύτιμες συμβουλές:
 -Εξασφαλίζουμε πάντοτε ισορροπία μεταξύ των λιπαρών και των χαμηλών σε λιπαρά φαγητών .
Για παράδειγμα, εάν παραγγείλουμε κάποιο τηγανητό φαγητό, μπορούμε να αποφύγουμε να παραγγείλουμε και τηγανητά ορεκτικά ή συνοδευτικά πιάτα, όπως οι τηγανητές πατάτες. Αντιθέτως , το ιδανικό είναι να προτιμήσουμε λαχανικά ή φρούτα.
 -Αποφεύγουμε τις παχυντικές σάλτσες
Οι απλές σαλάτες ή οι πατάτες στο φούρνο αποτελούν τις καλύτερες επιλογές χαμηλών λιπαρών, με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν τυρί, κομματάκια μπέικον, μαγιονέζα ή οποιοδήποτε άλλο παχυντικό ντρέσινγκ.

-Δεν κάνουμε ποτέ υποθέσεις.
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το να φάμε ψωμί χωρίς να το αλείψουμε με βούτυρο έχει λίγες θερμίδες. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε είναι ότι τις περισσότερες φορές το ψωμί που έρχεται στο τραπέζι μας είναι ήδη φτιαγμένο με μεγάλες ποσότητες μαργαρίνης ή λαδιού. Ο μόνος λοιπόν τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι το φαγητό μας έχει χαμηλά λιπαρά, είναι να μάθουμε το πως ακριβώς μαγειρεύτηκε.
-Με μέτρο.
Καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι όταν επιλέγουμε τα φαγητά που θα παραγγείλουμε, γιατί είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούμε στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις ένα δυο ορεκτικά πιάτα μαζί με μια φέτα ψωμιού κάνουν από μόνα τους ένα κυρίως γεύμα.
-Υγιεινά ορεκτικά
Το καλύτερο είναι να ζητήσουμε ωμά λαχανικά ή μια σαλάτα χωρίς παχυντική σάλτσα, γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α και C , ίνες, καθώς και πολλά θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Προσοχή όμως! Όσο νόστιμα και αν είναι, πρέπει να αποφεύγουμε κάποια συστατικά που μπορούν να τα μετατρέψουν σε παχυντικά, όπως μπέικον, τυρί, κρουτόν, ξηρούς καρπούς, ελιές, κ.ά.

-Χωρίς βιασύνη
Πρέπει να θυμόμαστε να τρώμε αργά και το κυριότερο, να σταματάμε όταν αισθανθούμε ότι χορτάσαμε.
 Έτσι, στην περίπτωση που περίσσεψε κάποια ποσότητα φαγητού, καλό είναι να ζητήσουμε από τον σερβιτόρο να το απομακρύνει, έτσι ώστε να μην μπούμε στον πειρασμό να τσιμπολογήσουμε.
-Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά.
Γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες. Το ιδανικότερο είναι να τα αντικαταστήσουμε με ένα ποτήρι γάλα, χυμό ή σκέτο νερό.
Προσοχή!  Μόνο...ένα ποτηράκι!
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το αλκοόλ, γιατί έχει την ιδιότητα να μας ανοίγει την όρεξη και να μας οδηγεί σε υπερβολές.
Οι σωστές επιλογές φαγητών με χαμηλά λιπαρά.
Για να μπορούμε να τρώμε υγιεινά πρέπει και να γνωρίζουμε τις σωστές εναλλακτικές. Γι΄ αυτό και εμείς σας παραθέτουμε τις ιδανικότερες προτάσεις:
Αναλυτικότερα:

ΟΡΕΚΤΙΚΑ

    * Χυμοί φρούτων και λαχανικών
    * Απλοί ζωμοί κρέατος
    * Ωμά λαχανικά με σάλτσες χαμηλών λιπαρών
    * Φρέσκα φρούτα
    * Σαλάτες με σάλτσες χαμηλών λιπαρών, χυμό λεμονιού, ξύδι
    * Ψαρικά στον ατμό

ΣΟΥΠΕΣ

    * Ντοματόσουπες
    * Φακές ή φασολάδα

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

    * Φαγητά στο φούρνο, στη σχάρα, στο γκριλ, στον ατμό, βραστά ή ποσέ, πάντοτε χωρίς την προσθήκη μαργαρίνης και φυσικά χωρίς σος.
    * Πίτσα με τη μισή ποσότητα τυριού και με λαχανικά στη θέση των κρεατικών.
    * Αβγά βραστά ή ποσέ
    * Πιάτα με βότανα και μπαχαρικά
    * Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αντί για κρέμα γάλακτος.
    * Σάντουιτς με συστατικά χωρίς θερμίδες, όπως μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, πίκλες και λωρίδες καρότου
    * Γαλοπούλα ή ζαμπόν με λίγα λιπαρά
    * Σάλτσες όπως μουστάρδα, κέτσαπ, Worcestershire και τσίλι

Επίσης, για περισσότερη γεύση μπορείτε να συνδυάσετε το ψάρι με tartar ή κοκτέιλ σος, καθώς επίσης να προσθέσετε λίγο ταμπάκο στο φαγητό σας.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

    * Φρέσκα, στον ατμό, βρασμένα ή ψητά
    * Με χυμό λεμονιού, βότανα και μπαχαρικά
    * Σαλάτες με φασόλια

ΨΩΜΙ

    * Λεπτές φέτες ψωμιού
    * Κράκερ
    * Τορτίγιες από καλαμπόκι

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

    * Φρέσκα φρούτα
    * Σκέτο παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι
    * Αφράτο κέικ
    * Παντεσπάνι
    * Σορμπε παγωτό

ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ

    * Απλά σάντουιτς χωρίς πατάτες
    * Πράσινες σαλάτες χωρίς σάλτσες
    * Ψητά και όχι τηγανητά

ΠΟΤΑ

    * Νερό, καφέ, τσάι, γάλα ελαφρύ, χυμοί χωρίς ζάχαρη, αναψυκτικά με λίγες θερμίδες
    * Λευκό ξηρό κρασί, ελαφριά μπύρα, ανθρακούχο νερό με λεμόνι, λάιμ
    * Εσπρέσο

Προσοχή!
Προσοχή στα λεγόμενα «πιάτα διαίτης», γιατί πολλές φορές μερικά από αυτά μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

Πηγή : http://fe-mail.gr

No comments:

Post a Comment