Wednesday, October 17, 2012

Δίαιτα του Κλέφτη: Νομιμοποιείστε τις ορέξεις σας

 

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το να κλέβεις είναι κάτι κακό, αλλά στο βιβλίο ”Η Δίαιτα του Κλέφτη: Χάστε βάρος παίρνοντας ρεπό τα Σαββατοκύριακα”, φαίνεται να αποτελεί τη μυστική συνταγή στην επιτυχημένη απώλεια βάρους. Η ιδέα βασίζεται στο ότι όλοι όσοι κάνουν δίαιτα, κάποια στιγμή ”κλέβουν”. Σημασία όμως δεν έχει αν κλέβει ή δεν κλέβει κανείς, αλλά πόσο συχνά το κάνει.
Ο συγγραφέας του βιβλίου και διαιτολόγος Paul Rivas, πιστεύει πως αν κανείς διατηρεί μία σχετικά καλή φυσική κατάσταση, τρώει σε γενικές γραμμές υγιεινά, και ”κλέβει” μόνο τα Σαββατοκύριακα, θα χάσει βάρος, και μάλιστα μόνιμα.
Η Δίαιτα του Κλέφτη επιτρέπει σε όσους κάνουν δίαιτα να φάνε και το γλυκάκι τους –αλλά μόνο για 36 ώρες αμαρτωλού κλεψίματος, από τις 9:00 το πρωί του Σαββάτου δηλαδή, μέχρι τις 9:00 το βράδυ της Κυριακής. Από Δευτέρα έως Παρασκευή όμως, αυτά τα άτομα οφείλουν να τρώνε υγιεινά και να εξασκούνται σωματικά όσο περισσότερο μπορούν.
Αν σας ταιριάζει η ιδέα της τακτικής εκγύμνασης, με λίγο ”κλέψιμο” τα Σαββατοκύριακα, ακολουθούμενο από ένα μεσογειακού τύπου διατροφικό πρόγραμμα, τότε η Δίαιτα του Κλέφτη θα μπορούσε να σας δώσει τη λύση.
 
Τι μπορείτε να φάτε:

Η Δίαιτα του Κλέφτη σας ενθαρρύνει να εφαρμόζετε ένα μεσογειακού τύπου διαιτολόγιο που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης, πρωτεΐνες άπαχου κρέατος, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (κυρίως γιαούρτι), φιστίκια, και ακόρεστα λιπαρά.
Μπορείτε να απολαμβάνετε τρία γεύματα και δύο σνακ τη μέρα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του πιάτου: γεμίζετε δηλαδή το μισό πιάτο με φρούτα ή λαχανικά, το ¼ με άπαχο κρέας, και το υπόλοιπο ¼ με τρόφιμα ολικής άλεσης. Στο συγκεκριμένο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται δύο εβδομάδες με το μενού του εβδομαδιαίου πενθήμερου, μαζί με τις αντίστοιχες συνταγές, για να καταλάβουν τα άτομα σε δίαιτα τη σύσταση ενός υγιεινού προγράμματος απώλειας βάρους.
Για να βοηθήσει αυτά τα άτομα να ελέγξουν τη σωστή ποσότητα φαγητού, ο Rivas έχει συμπεριλάβει εικονικούς συσχετισμούς, όπως, για παράδειγμα, μία μερίδα άπαχου κρέατος που αντιστοιχεί σε μέγεθος με ένα πάκο τραπουλόχαρτων. Επιπλέον, το πρόγραμμα παροτρύνει τα άτομα σε δίαιτα να συμπεριλάβουν διάφορα σνακ, δύο φορές τη μέρα, από μία εγκεκριμένη λίστα που περιλαμβάνει φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή πουτίγκα (κέικ με ρύζι), μπάρες πρωτεϊνών, παγωμένα ροφήματα με λίγες θερμίδες (π.χ. γρανίτες), και άλλα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ζάχαρη, ψωμί, κορεσμένα λιπαρά, και αλκοόλ δεν επιτρέπονται.
Το ”κλέψιμο” δεν είναι προαιρετικό αλλά απαιτούμενο στη Δίαιτα του Κλέφτη, και ο Rivas προτείνει φαγητά όπως:
* Πίτσα
* Κρασί
* Σοκολάτα
* Φυστικοβούτυρο
* Βουτήματα κανέλας
* Παγωτό
* Παξιμάδια φράουλας
* Τυρί
* Ψωμί
* Κρέας
* Ξηρούς καρπούς
Μπορείτε να επιλέξετε και άλλα κλεφτο-φαγητά αν θέλετε, τα μόνα ωστόσο που ξεπερνούν τα όρια κατά τη διάρκεια της φάσης του κλεψίματος είναι ”όσα φαγητά πυροδοτούν την αποχαλίνωση”, λέει ο Rivas.
Πώς δουλεύει
Στη Δίαιτα του Κλέφτη, η συνταγή αφορά μία υγιεινή δίαιτα, χαμηλή σε θερμίδες, σε συνδυασμό με πολλή φυσική άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η πραγματική επιβράβευση είναι η ευκαιρία να ”ξεσπά” κανείς το Σαββατοκύριακο, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να κατασπαταλούν αυτή τη δίαιτα και τρώνε αυτά τα κατά τ’άλλα απαγορευμένα φαγητά.
Σύμφωνα με τον Rivas, ακολουθώντας μία υγιεινή δίαιτα, αποτελούμενη από τρία γεύματα και δύο μικρά σνακ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αποτρέπει την απότομη επιβράδυνση του μεταβολισμού που συμβαίνει συνήθως στις περισσότερες περιοριστικές και ιδιότροπες δίαιτες. Κλέβοντας το Σαββατοκύριακο είναι σημαντικό γιατί ”τροφοδοτεί” το μεταβολισμό σας και διευκολύνει την απώλεια βάρους, έτσι ώστε όταν επιστρέψετε στο κανονικό εβδομαδιαίο διατροφικό σας πρόγραμμα, να καίτε τις βέλτιστες θερμίδες.
”Όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα υποσιτίζεστε, ο μεταβολισμός σας πέφτει”, λέει ο Rivas, ”αλλά αν διατηρείτε τις θερμίδες σας σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και τρώτε κάτι παραπάνω το Σαββατοκύριακο, το μεταβολικό σύστημα αυξάνεται για να αντεπεξέλθει σε αυτές τις έξτρα θερμίδες και συνεχίζει να καίει θερμίδες με μεγαλύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας”. Με αυτό τον τρόπο τα άτομα σε δίαιτα δεν εμπλέκονται σε δίαιτες γιο-γιο, που επιβραδύνουν το μεταβολισμό και μειώνουν την πρόσληψη των θερμίδων που είναι απαραίτητες για να κρατούν το σώμα μας ζωντανό.
Επιτρέποντας ένα ελεγχόμενο κλέψιμο (του τύπου ”φάε ένα κομμάτι κέικ, όχι όλο το κέικ”), τα άτομα σε δίαιτα μπορούν να προσβλέπουν στην απόλαυση του αγαπημένου τους ”απαγορευμένου” φαγητού ή ποτού, χωρίς ενοχές. Η θεωρία του Rivas συστήνει πως όταν μπορούμε να φάμε όποιο φαγητό θέλουμε κατά τη διάρκεια του ”κλεψίματος”, ενδυναμώνεται η δέσμευσή μας στο να τρώμε υγιεινά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ο Rivas προτείνει μία λίστα με ασυνήθιστα συμπληρώματα διατροφής (αφέψημα yerba mate, L-tyrosine 5 HTP, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, το βότανο Mucana Pruriens) που επιταχύνουν τη διαδικασία απώλειας βάρους, αν και, προσθέτει, ”μπορεί κανείς να χάσει βάρος επιτυχώς με τη Δίαιτα του Κλέφτη, χωρίς συμπληρώματα”.
Τι λένε οι ειδικοί
Η συνολική προσέγγιση της Δίαιτας του Κλέφτη ως προς τη διατροφή είναι υγιεινή, δίνοντας έμφαση στα φρούτα, τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τις πρωτεΐνες άπαχου κρέατος, τα απαραίτητα λίπη, απολαμβάνοντας εύγευστα φαγητά και σωματική εξάσκηση.
”Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για 1.600 με 1.800 θερμίδες, που φυσικά μπορεί να είναι πάρα πολλές θερμίδες για ένα μικροκαμωμένο θηλυκό, ή πάρα πολύ λίγες για ένα μυώδες αρσενικό (ειδικά στο επίπεδο που συστήνεται και άσκηση)”, λέει η υπεύθυνη του Αμερικανικού Διαιτητικού Συνδέσμου, Cynthia Sass, που θα επιθυμούσε να συμπεριλαμβάνονται και πληροφορίες θρεπτικής αξίας για τις συνταγές και τα μενού, καθώς και συμβουλές ως προς το πώς να εξατομικευτεί το πρόγραμμα από ”one size”, που ταιριάζει σε όλους, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε πιο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
”Η μεγαλύτερη ανησυχία μου, σχετικά με τη Δίαιτα του Κλέφτη, είναι ότι δεν παρέχονται αναφορές ή σχετική έρευνα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του συγγραφέα, παρόλο που συχνά στο βιβλίο αναφέρεται σε κάποια έρευνα”, λέει η Sass.
Η ανησυχία της Sass είναι ότι δεν έχουν διεξαχθεί οι κατάλληλες μελέτες για να ελέγξουν τη θεωρία απώλειας βάρους του Rivas, ότι κλέβοντας τα Σαββατοκύριακα μπορεί να ενισχύσει το ρυθμό του μεταβολισμού. ”Μελέτες σε άτομα που έχουν χάσει με επιτυχία βάρος και το έχουν διατηρήσει έτσι, σύμφωνα με το Εθνικό Ληξιαρχείο Ελέγχου Βάρους, απέδειξαν ότι αυτά τα άτομα δεν κλέβουν τα Σαββατοκύριακα, αλλά επιδίδονται -μετριοπαθώς- σε κάποιες ατασθαλίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας”, αναφέρει η Sass.
Η Sass, επίσης, διαφωνεί με τις υποδείξεις συμπληρωμάτων διατροφής γιατί, για άλλη μία φορά, δεν υπάρχουν αναφορές που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα αυτών των συμπληρωμάτων στην απώλεια βάρους. ”Κάποιες από αυτές τις υποδείξεις είναι δυνητικά επισφαλείς, με επιβλαβείς συνέπειες για κάποια άτομα, σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων Ανάλυσης Φυτικών Φαρμάκων, και αψηφούν τις σύγχρονες, επιστημονικά ελεγμένες αναφορές”, προσθέτει η Sass.
Η Sass, επίσης, το βρήκε τραβηγμένο ότι η κανέλα, σε ένα τρόφιμο με τόσο υψηλά ποσοστά λιπαρών και ζάχαρης, όπως είναι τα βουτήματα κανέλας, μπορεί να ωφελήσει το σάκχαρο και να μειώσει τη χοληστερόλη LDL.
Τροφή υπό σκέψη
Η Sass προτείνει να αναθεωρήσει κανείς τη Δίαιτα του Κλέφτη και να επισκεφτεί το mypyramid.gov, για μία πιο λογική προσέγγιση στην επιτυχή απώλεια βάρους. Η συμβουλή της: Ακολουθήστε τις υποδείξεις στις Διαιτητικές Οδηγίες του 2005 (2005 Dietary Guidelines), για μικρές καθημερινές ατασθαλίες (ονομάζονται προαιρετικές θερμίδες).
Το πολύ κοινό αρέσκεται στην ιδέα ότι η δίαιτα πρέπει να συμπεριλαμβάνει θυσία, και λανθασμένα πιστεύει πως αυτή είναι η λογική προσέγγιση για επιτυχή απώλεια βάρους”, λέει ο Rivas. Υποστηρίζει πως η Δίαιτα του Κλέφτη αποδεικνύει πως ο κλέφτης κερδίζει, και το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Αν σας αρέσει αυτό το πρόγραμμα της τακτικής εκγύμνασης, με λίγες ατασθαλίες τα Σαββατοκύριακα, και απολαμβάνοντας μία μεσογειακού τύπου δίαιτα τις υπόλοιπες μέρες (αφαιρώντας τα περιττά συμπληρώματα διατροφής), ενδεχομένως να βρήκατε τη δίαιτα με την οποία θα κολλήσετε για μία ζωή.

Πηγή : http://www.in2life.gr 

No comments:

Post a Comment