Thursday, October 18, 2012

Ξηροί καρποί: ξέρεις πόσες θερμίδες τσιμπολογάς;

Μάθε τις θερμίδες, αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητές των ξηρών καρπών για να απολαμβάνεις αυτό το τέλειο σνακ χωρίς τύψεις. Συνεργάστηκε η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος B.Sc.Hons (SRD).
Πηγή : http://www.shape.gr
 
1. Kαρύδια
Πόσες θερμίδες: 689 θερμίδες ανά 100 γραμμ.
Ιδιότητες: Είναι φίλοι της καρδιάς και των αρτηριών, αφού περιέχουν τα ευεργετικά Ω-3 λιπαρά οξέα (6,64 mg) και μειώνουν τα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης.

2. Αμύγδαλα

Πόσες θερμίδες: 603 θερμίδες
Ιδιότητες: Βελτιώνουν τη διάθεση, χάρη στο μαγνήσιο (264 mg στα 100 γραμμ.), το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Περιέχουν, επίσης, ασβέστιο και βιταμίνη Ε.

3.Φιστίκια Αιγίνης
Πόσες θερμίδες: 608 θερμίδες
Ιδιότητες: Εάν νιώθεις εύκολα κόπωση (και είσαι και λίγο αναιμική), τα φιστίκια Αιγίνης είναι η επιλογή σου. Είναι οι πιο πλούσιοι σε σίδηρο ξηροί καρποί (7,3 mg στα 100 γραμμ.), που βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς.

4. Κάσιους
Θερμίδες: 598 θερμίδες
Ιδιότητες: Περιέχουν υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου, απαραίτητου για τη δημιουργία και την ανανέωση των κυττάρων, αλλά και για τη διατήρηση της ανοσοποιητικής άμυνας του οργανισμού σε υψηλά επίπεδα. Τα 100 γραμμ. κάσιους θα σου χαρίσουν 6 mg ψευδαργύρου.

5. Φουντούκια
Θερμίδες: 655 θερμίδες
Ιδιότητες: Είναι πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και προλαμβάνει την οξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στις κυτταρικές μεβράνες. Τα 100 γραμμ. έχουν 15 mg βιταμίνης Ε.
   
6. Φυστίκια αράπικα
Θερμίδες: 598 θερμίδες
Ιδιότητες: Το δυνατό τους σημείο; Οι πρωτεΐνες, λίαν απαραίτητες για να χτίσεις μυς και αντισώματα. Σε 100 γραμμ. υπάρχουν τουλάχιστον 29 γραμμ πρωτεϊνών (περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό).

7. Πεκάν
Θερμίδες: 705 θερμίδες
Ιδιότητες: Περιέχουν καλές ποσότητες χαλκού (1,5 mg στα 100 γραμμ.), μεταλλικού στοιχείου που ενισχύει την παραγωγή ελαστίνης και διατηρεί τα μαλλιά γερά και λαμπερά.

8. Στραγάλια σκληρά
Θερμίδες: 370 θερμίδες
Ιδιότητες: Δεν είναι ακριβώς ξηρός καρπός, αλλά ψημένα ρεθύθια, γι' αυτό και δεν έχουν πολλά λιπαρά. Καλή πηγή υδατανθράκων, πρωτεΐνης και φυτικών ινών, και πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α, β-καροτένιο, αλλά και βιταμίνες Κ και C.

9. Πασατέμπος
556 θερμίδες
Περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα Ω-6, είναι καλή πηγή μαγνησίου και κυρίως λινολεϊκού οξέος. Οι Ασιάτες, μάλιστα, τον θεωρούν ικανό αντικαταθλιπτικό.

10. Ηλιόσποροι
Θερμίδες: 303 θερμίδες
Ιδιότητες: Ιδιαίτερα πλούσιοι σε φυτοστερόλες (ευεργετικές για την καρδιά), αλλά και φυλλικό οξύ. Τα 100 γραμμ. προσφέρουν περισσότερο φυλλικό οξύ από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

No comments:

Post a Comment