Sunday, October 28, 2012

Το βραδινό παχαίνει;

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αποφασίσουν να χάσουν κιλά, παραλείπουν το βραδινό γεύμα πιστεύοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να πετύχουν το στόχο τους. Αυτή η πεποίθηση επικρατεί χρόνια τώρα και στηρίζεται στο ότι το βράδυ δεν καταναλώνονται οι θερμίδες και αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.

Τι συμβαίνει τελικά όμως με το βραδινό;
Το βραδινό αποτελεί ένα γεύμα που είναι άκρως απαραίτητο - όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο, στο αν θα συντελέσει στην αύξηση του βάρους ή όχι, είναι η ποιότητα και η ποσότητά του. Η πρόσληψη ή η απώλεια βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ενεργειακό ισοζύγιο και όχι από την ώρα που θα καταναλώσουμε το κάθε γεύμα. Πιο συγκεκριμένα, όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, τότε αυξάνεται το βάρος μας. Εάν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε, τότε θα μειωθεί το βάρος μας.
Εφόσον με το βραδινό γεύμα δεν ξεπερνάει κάποιος τις ημερήσιες θερμιδικές του ανάγκες, δεν θα αυξηθεί και τo σωματικό του βάρος. Οι περισσότερες δραστηριότητες των ανθρώπων λαμβάνουν χώρα την ημέρα, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες, γι' αυτό το μεσημεριανό έχει καταστεί για πολλούς το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Για ανθρώπους που έχουν διαφορετικό ωράριο εργασίας το βραδινό μπορεί να αποτελέσει το βασικό γεύμα, ακόμη και στα πλαίσια της προσπάθειας για απώλεια βάρους, αρκεί να καταναλώνονται μικρογεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να ελέγχεται η πείνα.

Γιατί το βραδινό είναι απαραίτητο;
Ένα ισορροπημένο βραδινό είναι χρήσιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα τον βοηθήσουν στη διασφάλιση ποιοτικού ύπνου, θα εξασφαλίσουν την ομαλή αύξηση της γλυκόζης, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υπογλυκαιμία που θα διαταράξει τον ύπνο, αλλά και θα προκαλέσει περισσότερη πείνα και αναζήτηση τροφών που περιέχουν λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε το επόμενο πρωί.
Ακολουθούν κάποιες οδηγίες ώστε το βραδινό να μη σας δημιουργεί προβλήματα με το βάρος σας.
  1. Ένα ισορροπημένο βραδινό καλό είναι να αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν άμυλο ολικής αλέσεως, πρωτεΐνη και φρέσκα λαχανικά ή φρούτα
  2. Να τρώτε ισορροπημένο πρωινό και μεσημεριανό, να μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να μην πεινάτε πολύ όταν φθάνει η ώρα του βραδινού.
  3. Να κάνετε υγιεινές επιλογές τροφίμων, αποφεύγοντας τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, όπως πίτσες, γαριδάκια, κρέπες, κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά.
  4. Να αποφεύγετε την κατανάλωση του βραδινού μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, γιατί από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η παραπάνω κατάσταση οδηγεί στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.
  5. Να μασάτε την τροφή αργά, για την επίτευξη καλύτερης πέψης και να αποφεύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά την κατανάλωση του βραδινού γεύματος.
  6. Να μην χρησιμοποιείτε το βραδινό γεύμα σαν μέσο χαλάρωσης μετά από μια κουραστική ημέρα.
  7. Να προγραμματίζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε από την προηγούμενη ημέρα, τι θα καταναλώσετε για βραδινό ώστε να έχετε τα υλικά στο σπίτι σας, γιατί έτσι αποφεύγετε την κατανάλωση έτοιμου φαγητού.
  8. Καλό είναι η σαλάτα να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του βραδινού γιατί οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στον γρήγορο κορεσμό.
Ιδέες για χορταστικά και ελαφριά βραδινά:
  • Σαλάτα εποχής (βραστή ή ωμή)+κρέας άπαχο ή ψάρι+ παξιμάδι κριθαρένιο
  • τονοσαλάτα ή κοτοσαλάτα χωρίς σως
  • σάντουιτς+ σαλάτα
  • αυγό βραστό ή ποσέ+ σαλάτα+ ψωμί ολικής αλέσεως
  • ψητά λαχανικά + τυρί με χαμηλά λιπαρά+ παξιμάδι κριθαρένιο
  • πατάτα ψητή +κασέρι+ γαλοπούλα+ σαλάτα
  • γάλα με χαμηλά λιπαρά+ δημητριακά+ φρούτο
  • γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά+ κριτσίνια ολικής αλέσεως+ φρούτο
Οι ποσότητες των τροφίμων εξαρτώνται από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

No comments:

Post a Comment