Monday, October 1, 2012

Έχει στάδια η δίαιτα; Αμέ… και μάλιστα πέντε! Μάθε ποια είναι και εκμεταλλεύσου τα…



15453-1_n

Είναι το καλοκαίρι; Είναι ο γάμος της καλύτερης σου φίλης; Όποια και να είναι η αιτία ένα είναι το σίγουρο! Βρίσκεσαι κι εσύ σε κάποιο από τα στάδια που κάθε γυναίκα περνά όταν θέλει να κάνει δίαιτα. Ποια είναι τα στάδια αυτά και πως μπορείς να τα εκμεταλλευτείς προς όφελός σου για να είσαι σίγουρη πως θα χάσεις κιλά;
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος σου δίνει τις φάσεις μιας διατροφής για απώλεια κιλών και πως μπορείς να τις αξιοποιήσεις για να αδυνατίσεις χωρίς στερήσεις!
ΤΑ 5 ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ 
Το πρόβλημα με τα παραπάνω κιλά είναι εκεί είτε είναι Χειμώνας, είτε Καλοκαίρι. Το θέμα λοιπόν είναι να το πάρεις πραγματικά απόφαση και να διαλέξεις τον σωστό και κατάλληλο τρόπο διατροφής για να χάσεις βάρος.
Όπως εξηγεί ο διαιτολόγος όλοι μας περνούμε από 5 συγκεκριμένα στάδια όταν θέλουμε να κάνουμε δίαιτα:
1. DENIAL! «Δεν μπορώ να πειθαρχήσω! Δεν θέλω ρε παιδί μου να κάνω δίαιτα» λες και ξαναλές για να πείσεις τον εαυτό σου. Πρόκειται για το στάδιο της άρνησης στο οποίο ο διαιτώμενος δεν επιθυμεί να συζητήσει για κάποιες αλλαγές που θέλει και πρέπει να κάνει.
2. PERHAPS, PERHAPS! Ένα τζιν που σε ζόρισε στο φερμουάρ, μια βόλτα από τα μαγαζιά για το μαγιό της νέας σεζόν και ξαφνικά η άρνηση εξαφανίζεται. «Το στάδιο της πρόθεσης για αλλαγή είναι εκείνο κατά το οποίο ο διαιτώμενος αρχίζει να σκέφτεται αν τελικά αξίζει να ακολουθήσει την διατροφή» εξηγεί ο κ. Κριαράς.
3. ON YOUR MARKS! Και κάπου εδώ ξεκινάς την αναζήτηση στην ατελείωτη λίστα με προγράμματα διατροφής για όλα τα… γούστα. Το στάδιο της προετοιμασίας, αφορά σε εκείνη τη φάση που ο διαιτώμενος ψάχνει, αναλύει και κάνει συχνές ερωτήσεις όσον αφορά στην υγιεινή διατροφή, το κατάλληλο διαιτολόγιο και το τι θα πρέπει να εφαρμόσει πριν επισκεφθεί έναν διαιτολόγο.
Smart Tip: Εδώ πρέπει να βάλεις το μυαλό σου να σκεφτεί λογικά. Τι σου προσφέρει η διατροφή που θα διαλέξεις; Γιατί θέλεις να την εφαρμόσεις; Αν οι στόχοι που βάζεις με τη συγκεκριμένη δίαιτα είναι εξωπραγματικοί, γρήγορα θα απογοητευτείς. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους.
4. LET THE DIET BEGIN! Το στάδιο της έναρξης, όπου σε αυτό το σημείο ο διαιτώμενος έχοντας επιλέξει τον κατάλληλο διαιτολόγο και έχει πάρει την απόφαση ότι πρέπει να την ακολουθήσει απαρρέγκλιτα, αρχίζει εν θερμώ.
5. ΣΥΝΤΗΡΗΣΕ ΤΟ! Στο στάδιο της συντήρησης θα πρέπει να έχεις την δύναμη τόσο αντλώντας την από μόνος σου, όσο και με την συμβολή του διαιτολόγου, για  να μην καταφύγεις σε υπερφαγικά επεισόδια.

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ 

Αν μάθεις τα στάδια μιας δίαιτας, τότε πολύ εύκολα θα μπορείς να παραμείνεις πιο ψύχραιμη σε όλο το διάστημα μιας διατροφής και έτσι να έχεις πιο σίγουρα αποτελέσματα. Γιατί; Γιατί πολύ απλά:
- Δεν σε παίρνει από κάτω. Τώρα πια ξέρεις πως στην αρχή αισθάνεσαι αδύναμη να ξεκινήσεις δίαιτα και σε έχει πιάσει μια ανεξήγητη άρνηση. Αν το γνωρίζεις δεν θα σε ρίξει ψυχολογικά και θα μπορέσεις να το πάρεις απόφαση να ξεκινήσεις δίαιτα πολύ πιο γρήγορα. «Η διατροφική συμπεριφορά του κάθε διαιτωμένου, μεταβάλλεται όσο εμφανίζονται ψυχολογικές μεταπτώσεις» αναφέρει ο Νικόλαος Κριαράς.
- Δεν θα πέφτεις στην παγίδα εξαντλητικών διατροφών. Αν έχεις βάλει τους στόχους ήρεμα και χωρίς συναισθηματισμούς θα αποφύγεις fad diets και διατροφές που υπόσχονται απώλεια κιλών σε χρόνο μηδέν. «Η μονότονη και αυστηρή διατροφή, προκαλεί νευρικότητα, μιας και αποδεδειγμένα η κατανάλωση φαγητού, ενεργοποιεί μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, όπου εκκρίνονται χημικές ουσίες με σκοπό την έναρξη των συναισθημάτων της χαράς και της ευφορίας»
- Ξέρεις πως έχεις επιλέξει την πιο σωστή δίαιτα για τις δικές σου ανάγκες. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν πειρασμοί να σε κάνουν να αφήσεις τη δίαιτα, ούτε φυσικά θα νιώσεις την ανάγκη να παρατήσεις τη δίαιτα στη μέση.
- Θα μπορείς πολύ πιο εύκολα να κάνεις τη σωστή διατροφή μέρος της καθημερινότητάς σου. Αν η δίαιτα δεν είναι εξαντλητική, τότε γίνεται συνήθεια που μπορείς να συνεχίσεις, ώστε να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά τα κιλά.

Φτιάξε τα… σωστά κίνητρα για να χάσεις κιλά!

Πώς όμως θα τα πετύχεις όλα αυτά; Μα φυσικά βάζοντας το σωστό κίνητρο, εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες.
- Γίνε ανταγωνιστική με τον εαυτό σου. Ούτε ο αγαπημένος σου, ούτε η σύγκριση με celebrities θα βοηθήσει να το πάρεις απόφαση. Μόνο αν βάλεις στοίχημα με τον εαυτό σου θα δεις πως τα καταφέρνεις.
- Μην υποτιμάς τις δυνατότητές σου! Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις δίαιτα με καλή ψυχολογία. Η κακή διάθεση και η χαμηλή αυτοεκτίμηση σε καμία περίπτωση δεν θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου. Το αντίθετο μάλιστα… Θα σε οδηγήσουν πιο γρήγορα σε λιπαρές τροφές για να νιώσεις καλύτερα και… ΑΝΤΙΟ ΔΙΑΙΤΑ!
- Σκέψου πώς αισθάνεσαι κάθε φορά που θέλεις να φορέσεις το μαγιό σου, σε περιόδους που έχεις παραπάνω κιλά. Είναι το πιο ισχυρό κίνητρο για να σιγουρευτείς πως πρέπει να ακολουθήσεις πιο υγιεινή διατροφή.
- Φαντάσου τον νέο αδύνατο εαυτό σου. Χωρίς υπερβολές και παράλογες απαιτήσεις! Από μόνο του κάτι τέτοιο θα σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις.

No comments:

Post a Comment