Monday, October 1, 2012

Θέλω κίνητρο για να αρχίσω δίαιτα….



Happy Black woman holding scale

»Άδραξε την ημέρα και δείξε όσο το δυνατόν λιγότερη εμπιστοσύνη στο αύριο»

Αρκετοί διαιτώμενοι επιθυμούν να ξεκινήσουν μία διατροφή σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού με απώτερο σκοπό να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα μέχρι την καλοκαιρινή τους άδεια.
Το ίδιο παράδειγα, ισχύει και στις λοιπές περιόδους όπως πριν τον γάμο, την ορκομωσία, κλπ.
Η δυσκολία του εγχειρήματος και οι ενδεχομένως συχνές αποτυχίες στο παρελθόν, έχουν δημιουργήσει την αντίληψη σε πολλούς ανθρώπους ότι »ποτέ δεν θα μπορέσουν να αδυνατίσουν».
Όμως, όλα είναι θέμα κινήτρου….
Η αλλαγή της συμπεριφοράς μας, διακρίνεται σε διάφορα στάδια, όπως:
Α. Το στάδιο της άρνησης και της αλλαγής, στο οποίο ο διαιτώμενος δεν επιθυμεί να συζητήσει για κάποιες αλλαγές.
Β. Το στάδιο της πρόθεσης για αλλαγή, κατά το οποίο ο διαιτώμενος αρχίζει να σκέφτεται αν τελικά αξίζει να ακολουθήσει την διατροφή.
Γ. Το στάδιο της προετοιμασίας, κατά το οποίο ο διαιτώμενος ψάχνει, αναλύει και κάνει συχνές ερωτήσεις όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, τον κατάλληλο διαιτολόγο και το τι θα πρέπει να εφαρμόσει πριν επισκεφθεί έναν διαιτολόγο.
Δ. Το στάδιο της έναρξης, όπου σε αυτό το σημείο ο διαιτώμενος έχοντας επιλέξει τον κατάλληλο διαιτολόγο και έχει πάρει την απόφαση ότι πρέπει να την ακολουθήσει απαρρέγκλιτα, αρχίζει εν θερμώ.
Ε. Το στάδιο της διατήρησης, όπου έχοντας περάσει ένα εύλογο διάστημα ακολουθίας της διατροφής, θα πρέπει να έχει την δύναμη τόσο αντλώντας την από μόνος του όσο και με την συμβολή του διαιτολόγου του, να μπορέσει να μην καταφύγει στα υπερφαγικά επεισόδια.
Πριν βρεθείτε στο 4ο στάδιο, σκεφθείτε τι πραγματικά θα σας προσφέρει η διατροφή και γιατί θέλετε να την εφαρμόσετε..
Εκείνοι, οι οποίοι πραγματικά έχουν την πρόθεση να χάσουν βάρους, πολλές φορές δεν βρίσκουν το κουράγιο, διότι απογοητεύονται απο ότι έχει συμβεί στο παρελθόν.
Μείζονος σημασίας, είναι το να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους.
Η παχυσαρκία, θεωρείται μία δύσκολη νόσος και ο βασικός λόγος είναι ότι δεν έχει καθορισθεί η ακριβή αιτία της.
Η διατροφική συμπεριφορά του κάθε διαιτωμένου, μεταβάλλεται όσο εμφανίζονται ψυχολογικές μεταπτώσεις.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ανάγκες του κάθε διαιτωμένου εστιάζονται στην επιθυμία της υπέρμετρης κατανάλωσης λιπαρούχων τροφίμων, ώστε να κατευνάσει το αίσθημα νευρικότητας.
Σύνηθες σφάλμα, στο οποίο καταλήγει ο διαιτώμενος, είναι να επιθυμεί να ακολουθήσει μία αυστηρή διατροφή με σκοπό την ταχεία απώλεια σωματικού βάρους. Θεωρώ την συγκεκριμένη κίνηση, λαθεμένη από την άποψη ότι η μονότονη και αυστηρή διατροφή, προκαλεί νευρικότητα, μιας και αποδεδειγμένα η κατανάλωση φαγητού, ενεργοποιεί μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, όπου εκκρίνονται χημικές ουσίες με σκοπό την έναρξη των συναισθημάτων της χαράς και της ευφορίας.
Βρείτε το κίνητρο για την έναρξη της διατροφής και για την διατήρηση της.
Να σκέφτεστε πάντα την προηγούμενη χείριστη ψυχολογική κατάσταση σας, και να επιδιώκεται να μην μεταφερθείται ξανά.
Na γίνετε ανταγωνιστικοί με τον εαυτό σας και προσπαθείστε να εκτιμάτε την προσπάθεια σας, κάθε στιγμή.
Εκτιμήστε τον εαυτό σας, έτσι θα εκτιμήσετε την απώλεια του σωματικού σας βάρους και θα προσπαθείσετε για το καλύτερο.

No comments:

Post a Comment