Monday, October 1, 2012

Οδηγός Σωστής Διατροφής.



Importance-of-a-Healthy-Diet

Η προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους, εμφανίζει απίστευτα θεαματικά αποτελέσματα τόσο προς την πιστή ακολουθία όσο και προς την ταχύτητα επίτευξης του στόχου όταν γίνεται με σκοπό την προάσπιση της υγείας και με γνώμονα την διατήρηση ευρωστίας του οργανισμού.
Τώρα, στην περίπτωση όπου θέτετε στόχος μείωσης σωματικού βάρους, με βασικό στόχο την καλαισθησία, οι δρόμοι οι οποίοι ανοίγονται είναι δύο. Ο πρώτος, είναι της γρήγορης απογοήτευσης όπου ο διαιτώμενος έχει θέσει στόχους μη ρεαλιστικούς ή έχει στηριχθεί σε διάφορους μύθους με αποτέλεσμα να διακόπτει την ακολουθία της διατροφής, ο δεύτερος δρόμος είναι εκείνος ο οποίος »δεν έχει τέλος», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο διαιτώμενος ενθουσιάζεται τόσο με την διατροφή, φτάνοντας στο σημείο να εμφανίζει ορθορεκτικές τάσεις.
Σημασία, δεν έχει να κάνουμε δίαιτα αλλά να εντρυφήσουμε στην φιλοσοφία της υγιεινής διατροφής και γίνοντας τρόπος ζωής θα μειώσουμε και το ενδεχομένως πλεονάζων σωματικό βάρος.
Η αρχή της ημέρας, θα πρέπει να συμπεριλάβει ένα ορθά κατανεμημένο γεύμα, το οποίο δεν θα πρέπει να μας δίνει την εντύπωση ότι κάνουμε δίαιτα.
Το πρωινό όσο σημαντικό θεωρείται άλλο τόσο είναι και κουραστική διαδικασία για τους περισσότερους διαιτώμενους.
Οι διαιτώμενοι, οι οποίοι έχουν χρόνο να προετοιμάσουν ένα πρωινό γεύμα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τραπέζι τους θα περιέχει 3 χρώματα. Λευκό / Καφέ / Πορτοκαλί.
Λευκό, για το γάλα ή το γιαούρτι
Καφέ, για τα δημητριακά ή τις φρυγανιές
Πορτοκαλί, για τον χυμό πορτοκάλι.
Οι διαιτώμενοι, οι οποίοι δεν έχουν χρόνο και θέλουν ένα γρήγορα πρωινό γεύμα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τραπέζι τους θα περιέχει τουλάχστον 1 χρώμα, το Καφέ ή συνδυασμοί των 3 χρωμάτων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του »βιαστικού» διαιτώμενου, το καφέ χρώμα να είναι ένα κουλούρι ή σε συνδυασμό των 3 χρωμάτων, ένας ωραίος συνδυασμός καφέ με λευκό, θα είναι μία τυρόπιτα ή ένα κουλούρι μεσαίας διαμέτρου με γέμιση τυριού χαμηλών λιπαρών ή συνδυασμός καφέ και πορτοκαλί χρώμα, όπως μία μπάρα δημητριακών με φρούτα.
Η επιλογή, η οποία θα πρέπει να αποκλεισθεί είναι κάθε τι γλυκό πλούσιο σε λιπαρά, όπως για παράδειγμα 1 γλυκό με βάση το βούτυρο γάλακτος, διότι θα προκαλέσει ανισορροπία τόσο στην διατήρηση του σωματικού βάρους όσο και το ότι θα εμφανισθεί ιδιαίτερη πείνα απότομα.
Στα ενδιάμεσα γεύματα, όπου σε πολλά διαιτολόγια θα συνατήσετε δεκατιανό και απογευματινό γεύμα, θα δείτε ότι συνηθίζετε κάποιο φρούτο, πραγμα το οποίο καταλήγει σε μονοτονία με αποτέλεσμα, ο διαιτώμενος να μην το τηρεί. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι, προτιμότερο είναι να μην ξεχάσει να καταναλώσει το δεκατιανό γεύμα εάν είναι να παραλείψει ένα εκ των 2 αυτών ενδιάμεσων γευμάτων.
Εάν το μεσημεριανό γεύμα, καταναλώνεται συνήθως καθυστερημένα, τότε ένα ωραίο τέχνασμα του δεκατιανού γεύματος θα είναι να μοιρασθεί. Για παράδειγμα, ένα φρούτο, το οποίο προσφέρεται σε πλήρη τεμαχισμό, θα μπορούσε να κοπεί σε πολλά τεμαχίδια και να καταναλώνεται συνεχώς. Ένα ωραίο τέχνασμα, για όσους αγαπούν τα μήλα, είναι τα κόψετε σε τόσο λεπτές ροδέλες ώστε να μοιάζουν με »τσιπς».
Λόγω του ότι, η πλειονότης των διαιτωμένων συνήθως το απόγευμα, εμφανίζει έντονη επιθυμία για κατανάλωση γλυκού, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν είχε ξεπεράσει την προηγούμενη ημέρα, την ημερήσια κατανάλωση φρούτων ( 5 ), τότε μπορεί να καταναλώσει μία μπάρα δημητριακών έως 30γρ.
Στα βασικά γεύματα, μεσημεριανό και βραδινό, ο διαιτώμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεσημεριανό διατροφικό πιάτο του, θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία χρωμάτων.
Σε σωστές αναλογίες, θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα ζωικής πρωτείνης, υδατάνθρακες και λίπη.
Πιο συγκεκριμένα, τα τρόφιμα ζωικής πρωτείνης θα πρέπει να είναι άπαχα έως χαμηλά σε λιπαρά, με σκοπό να στηρίζεται ο μυικός ιστός, να τονώνεται ο βασικός μεταβολισμός και να μην προσβάλλεται το σωματικό βάρος. Επίσης, τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες θα πρέπει να περιλαμβάνονται, με σκοπό να προσφέρονται εκείνα για άμεση απόδοση ενέργειας και να μην »καίγονται» αδίκως οι πρωτείνες.
Τέλος, ένα πιάτο με σωστή αναλογία σε μονοακόρεστα λίπη, θα τονώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος, θα δράσσει αντικαρκινικώς και θα μειώσει τις ενδεχομένως βουλιμικές τάσεις.
Επειδή πολλοί διαιτώμενοι, ανησυχούν για το μέχρι ποιά ώρα πρέπει να καταναλώσουν το τελευταίο γεύμα τους, η απάντηση είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ…απλά να έχει καταναλωθεί 3 ώρες πρίν την κατάκλιση εάν περιλαμβάνει όμοιο του μεσημεριανού, ή 2 ώρες εάν είναι ένα σαφώς πιο ελαφρύ snack όπως 1 τοστ και 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.

No comments:

Post a Comment