Monday, October 1, 2012

Tα 7 θανάσιμα διατροφικά αμαρτήματα του Σαββατοκύριακου και πώς θα τα αποφύγεις!



images
 
Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και ανυπομονείς. Να βγεις βόλτα στα μαγαζιά, να πας για καφέ ή για φαγητό και φυσικά να «αράξεις» σπίτι και να χαλαρώσεις. Μήπως όμως το χαλαρωτικό αυτό διήμερο κάνει κακό στη σιλουέτα σου; Έχεις παρατηρήσει πως όλη σου η προσπάθεια να ακολουθήσεις σωστή και υγιεινή διατροφή «καταστρέφεται» το Σαββατοκύριακο;  Ο Διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει μικρές και χρηστικές συμβουλές για να παραμείνεις κομψή και στιλάτη και να αποφύγεις τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα που φλερτάρουν μαζί σου κάθε Σαββατοκύριακο!
1. Λαιμαργία
Συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια! Όλη την εβδομάδα ακολουθείς ένα υγιεινό διατροφικό μοντέλο, το οποίο τηρεί τους κανόνες της σωστής διατροφής και το Σαββατοκύριακο ξεφεύγεις. Νιώθεις να σε κυριεύει η λαιμαργία και θέλεις να φας ό,τι βρεις μπροστά σου. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι διατροφικοί πειρασμοί που συναντάς!
Αν βγεις για φαγητό και δεν μπορείς να αποφύγεις με τίποτα εκείνο το λαχταριστό burger με τις τηγανητές πατάτες, επικέντρωσε την προσοχή σου στην ποσότητα. Προσπάθησε αν δεν μπορέσεις να αντισταθείς, τουλάχιστον να μετριάσεις τις ποσότητες!  Smart Tip: Ζήτησε ένα δεύτερο πιάτο (τόνισε στον σερβιτόρο πως θα πρέπει να είναι πιο μικρό) και βάλε εκεί μέρος από το φαγητό σου, ώστε να καταναλώσεις μια κανονική μερίδα.
2. Ζήλια
Σάββατο βράδυ και η έξοδός σου καταλήγει σε κάποιο fast food. Μη ζηλεύεις τους ανθρώπους γύρω σου που παραδίνονται στα παχυντικά και ανθυγιεινά junk food. Εσύ έχεις τη δύναμη να επιλέξεις σαλάτα! Γι” αυτό μην τα χαλάσεις στο dressing. Μην ξεχνάς μια σαλάτα με μπόλικο dressing μαγιονέζας και άλλων παχυντικών συστατικών μπορεί να ισοδυναμεί σε θερμίδες με ένα ολόκληρο burger! Προτίμησε το dressing των φαγητών σου να περιέχει συστατικά θρεπτικά για τον οργανισμό και με λιγότερα λιπαρά.  Smart Tip: Προτίμησε το ελαιόλαδο αντί της μαγιονέζας. Έτσι θα λάβεις όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα λοιπά θρεπτικά συστατικά και δεν θα λάβεις τα κορεσμένα λιπαρά τα οποία θα βλάψουν εσένα άμεσα και έμμεσα.
3. Οργή
Είναι φορές που σκέφτεσαι πόσο άδικο είναι όλα εκείνα τα φαγητά που σε ξετρελαίνουν να έχουν χιλιάδες θερμίδες και πολλά λιπαρά! Μην εξοργίζεσαι! Υπάρχουν τροφές με… υψηλό δείκτη νοημοσύνης και μπορείς να τις ξεχωρίσεις μεταξύ των εδεσμάτων που θα διαλέξεις στη βραδινή σου έξοδο. Έξυπνη επιλογή για παράδειγμα είναι μια σαλάτα με πράσινα λαχανικά. Γιατί; Γιατί οι φυτικές ίνες των λαχανικών θα συμπαρασύρουν μαζί τους και το λίπος που μπορεί να περιλαμβάνει κάποιος νόστιμος, συνοδευτικός μεζές!

Smart Tip
: Έξυπνη τροφή δεν σημαίνει και άνοστη. Δεν είναι ανάγκη να παραγγείλεις βραστό κουνουπίδι (εκτός κι αν φυσικά σου αρέσει) μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτείς τις ευεργετικές ιδιότητες των βραστών λαχανικών! Γιατί τότε ο οργανισμός θα λάβει σήμα απο τον εγκέφαλο ότι δεν έφαγε – δεν αναγνώρισε την τροφή ως σημαντική! Θα βρεις στον κατάλογο όλων των εστιατορίων εδέσματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς πολλές, πολλές θερμίδες και πάνω από όλα… πεντανόστιμα.
4. Προτίμησε ένα πλούσιο υγιεινό πρωινό
Μπορεί τις καθημερινές να παραπονιέσαι πως δεν έχεις χρόνο για αυτοκρατορικά πρωινά, όμως το Σαββατοκύριακο δεν έχεις καμιά απολύτως δικαιολογία.  Αξίζει να γνωρίζεις ότι αν φας με ηρεμία και σε μεγαλύτερη ποσότητα το πρωινό του Σαββατοκύριακου, τότε θα καταφέρεις να σου περιορίσει τη πείνα-όρεξη για λιπαρά τρόφιμα ή σε μεγάλες ποσότητες στα γεύματα του μεσημεριανού και του βραδινού.
5. Απληστία
Η μεγάλη συσκευασία με τα αγαπημένα σου πατατάκια, το οικογενειακό πακέτο από τα λαχταριστά μπισκότα που σε «καλούν» από το ράφι του super market! Και γενικά όλες εκείνες οι συσκευασίες που δεν προορίζονται για μία και έξω και κυρίως δεν απευθύνονται σε εσένα, αλλά σε ολόκληρη πενταμελή οικογένεια. Απλά, όταν ξεκινήσεις νιώθεις μια ακατανίκητη έλξη και δεν σταματάς πριν τελειώσεις όλο το πακέτο  Smart Tip: Αν τελικά πάρεις την XL συσκευασία φρόντισε να μην τρως από το κουτί. Βάλε σε ένα μικρό μπολ μια λογική ποσότητα. Έτσι, θα ενεργοποιηθεί ο εγκεφαλός σου ότι έφαγε-τελείωσετο φαγητό του, ενώ αν έτρωγες από τη σακούλα, τότε ο εγκέφαλος δεν θα έστελνε ποτέ το σήμα της πλήρωσης.
6. Οκνηρία
Κυριακή απόγευμα και το έχεις πάρει απόφαση. Θα κάτσεις σπίτι και δεν θα κάνεις τίποτα για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Το δεν κάνω τίποτα, δεν σημαίνει όμως πως βάζεις σκοπό της ημέρας να αδειάσεις τα ντουλάπια της κουζίνας! Στη φάση πλήρης ηρεμίας ή νωθρότητας, να διατηρείς απασχολημένο το στόμα σου.  Smart Tip: Έχε πάντα μαζί σου ένα πακέτο τσίχλες που θα απασχολήσουν το στόμα σου, χωρίς να τρως παραπάνω! Κόψε καροτάκια, αγγουράκια και κάθε λογής τραγανά και δροσερά λαχανικά. Το καλύτερο σνακ για να διώξεις τη «βαρεμάρα» και τη νευρικότητα χωρίς έξτρα θερμίδες. Επίσης φρόντισε να πίνεις πολύ νερό!
7. Αλαζονεία
Ντύνεσαι, παίρνεις την κολλητή σου ή τον αγαπημένο σου και είσαι έτοιμη για ξέφρενο clubbing. Καταλαβαίνω πως δεν πίνεις αλκοόλ παρά μόνο μια φορά την εβδομάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να αποκτήσεις αλαζονική στάση και να παραγγέλνεις ποτά μέχρι το πρωί! Πρώτον και κύριον, δεν είναι καθόλου ωραίο συναίσθημα να χάνεις τον έλεγχο και να καταλήγεις Κυριακή πρωί με πονοκέφαλο και κακή διάθεση. Επιπλέον, το αλκοόλ είναι η χειρότερη επιλογή αν θέλεις να καταστρέψεις τη δίαιτά σου!  Προτίμησε κρασί αντί για κάποιο πιο δυνατό ποτό. Έτσι, θα μπορέσεις να παραγγείλεις 3 ποτά και να μην αισθανθείς πως καταπιέζεσαι! Αν πάλι το αγαπημένο σου ποτό έχει σαν βάση το ουίσκι ή τη βότκα, τότε καλό είναι να περιοριστείς στα δύο ποτά. 
Smart Tip: Δεν είναι πολύ εκνευριστικό να βγαίνεις το Σάββατο το βράδυ και να μιλάς λιγότερο από ότι αν καθόσουν μόνη στο σπίτι; Άνοιξε κουβέντα με την κολλητή σου για τους ενδιαφέροντες τύπους στο μπαρ. Μίλα με τον άνδρα που σε πλησίασε. Έτσι απασχολείς τον εγκέφαλο σου, και δεν ζητάει ακόμη ένα ποτό, αλλά ούτε και σκέφτεται τα συνοδευτικά πιατάκια (ξηροί καρποί, ντιπ).

No comments:

Post a Comment