Wednesday, October 10, 2012

10 top τροφές






Αρχικά να πούμε ότι δεν υπάρχουν καλές ή κακές τροφές. Ούτε μαγικές τροφές που παχαίνουν ή αδυνατίζουν. Υπάρχουν απλώς τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες ή συχνότητα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά και συγχρόνως είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Μερικές από τις πιο πλήρεις τροφές είναι οι ακόλουθες.
1.   Γαλακτοκομικά: Υψηλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, πολύ σπουδαία για την υγεία του οργανισμού, βοηθά στη διατήρηση γερών οστών, νυχιών και δοντιών. Προτιμάτε αυτά με τα χαμηλά λιπαρά. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι έχει αφαιρεθεί ένα τμήμα από το λίπος του, το οποίο αποτελείται σε ποσοστό 98-99% από τριγλυκερίδια.
2.   Αυγό: Το ασπράδι έχει την υψηλότερη απορροφητικότητα πρωτεΐνης (Αλβουμίνη), ο δείκτης απορρόφησής του είναι 3,9 με ανώτατη τιμή το 4. Βέβαια και ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά τα οποία προορίζονται για το σχηματισμό του αίματος, του εγκεφάλου, των μυών και των οστών κυρίως για την ανάπτυξη των παιδιών.
3.   Δημητριακά: Αποτελούν την καλύτερη λύση για ένα ισορροπημένο πρωινό, καλύπτουν το 50% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε 9 βιταμίνες και το 35 % σε ασβέστιο (μαζί με το γάλα). Είναι κύρια πηγή υδατανθράκων, χαρίζουν την αίσθηση του κορεσμού και παρέχουν ενέργεια που διαρκεί. Άφθονα σε κυτταρικές ίνες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του παχέως εντέρου.
4.   Λαχανικά: Πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων που τα έχει μεγάλη ανάγκη ο οργανισμός. Περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες χρήσιμες για την ενεργοποίηση των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου , με πολύ λίγες θερμίδες και έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού στο στομάχι
5.   Κοτόπουλο και Γαλοπούλα: Είναι η ιδανική λύση για την πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης (λευκής: συγκαταλέγοντας το κυνήγι και το κουνέλι), αποφεύγοντας την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος που είναι υψηλά σε περιεκτικότητα λίπους και χοληστερόλης (το οποίο συνιστάτε σε άτομα που έχουν χαμηλό σίδηρο ή αιματοκρίτη και ενδείκνυται στις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση)..
6.  Φρούτα: Το «γλυκό» της σωστής διατροφής. Δίνουν το αίσθημα της γλύκας χωρίς να ενοχοποιούνται για λιπαρά συστατικά μιας και το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από νερό. Επίσης και αυτά είναι άφθονα σε κυτταρικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Εξασφαλίζουν την ισορροπία των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα και αποτελούν υγιεινό και θρεπτικό τρόφιμο. Όταν τρώγονται με τη φλούδα – εφόσον έχουν πλυθεί καλά – αποφεύγονται καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα και υπογλυκαιμίες.
7.   Μακαρόνια: Τα μακαρόνια ολικής άλεσης είναι πλούσια πηγή σύνθετου υδατάνθρακα και ταυτόχρονα καλής ποιότητας φυτικής πρωτεΐνης. Επίσης περιέχουν μεγάλο ποσοστό τρυπτοφάνης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική διάθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια παρεξηγημένη τροφή – όταν βέβαια συνοδεύεται με ψωμί.
8.  Φακές: Από τις λίγες τροφές που συνδυάζουν πρωτεΐνες υψηλής περιεκτικότητας, σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο. Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου καλό είναι να μην συνδυάζονται με γαλακτοκομικά.
9.   Ψάρια: Με υψηλό δείκτη απορροφητικότητας πρωτεΐνης και μάλιστα χαμηλών λιπαρών. Τα λιπαρά που περιέχουν τα ψάρια έχουν μια ιδιομορφία: έχουν την ιδιότητα να επιδρούν στη μείωση της χοληστερίνης και προσφέρουν προστασία στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος, αυτά τα λιπαρά ονομάζονται ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα.
10. Καστανό Ρύζι: Μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές μετάλλων με αρκετή περιεκτικότητα σε κυτταρικές ίνες και πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες που καθυστερούν την απορρόφησή τους και σταθεροποιούν τα επίπεδα της ενέργειας του οργανισμού.

No comments:

Post a Comment