Wednesday, October 10, 2012

Μπορώ να κάνω οικονομία στη διατροφή μου;




Δ ιατροφικοί
οικο Νομικοί
Τ ρόποι


Έξυπνοι και οικονομικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε την άνοδο των τιμών των τροφίμων… Με οργάνωση και προγραμματισμό, μία οικογένεια θα καταφέρει να βγει από το «αδιέξοδο» των τιμών στα ράφια των τροφίμων…
  • Οργανώστε εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής! Έτσι θα γνωρίζετε κάθε εβδομάδα τι χρειάζεται το ψυγείο σας και ποιο φαγητό θα τρώτε και δεύτερη μέρα…
  • Αναζητήστε τις προσφορές! Κάθε εβδομάδα όλα τα super-market βγάζουν προσφορές σε τρόφιμα, π.χ. 2 προϊόντα στη συσκευασία του ενός…
  • Ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξεως ενός τροφίμου! Όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει ένα τρόφιμο, τόσο μειώνεται και η πιθανότητα να πεταχτεί στα σκουπίδια πριν καν καταναλωθεί όλη η ποσότητά του…
  • Μην πετάτε οπωροκηπευτικά όπως ντομάτες, μαϊντανό, άνηθο… Τρίψτε τις ντομάτες ή ψιλοκόψτε τα μυρωδικά και διατηρήστε τα σε σακουλάκια στην κατάψυξη! Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα λεμόνια…Στύψτε τα και βάλτε τα σε παγοκυψέλες ! Έτσι θα βγάζετε από την κατάψυξη ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεστε…
  • Μην πηγαίνετε ποτέ νηστικοί για ψώνια στο super-market ! Γιατί πάντα θα αγοράζετε περισσότερα τρόφιμα και λιχουδιές, από αυτά που πραγματικά θέλετε…
  • Μειώστε τις εξόδους… Καλέστε τους φίλους σας στο σπίτι για φαγητό και να κάνετε εσείς την προετοιμασία.; Στις ταβέρνες παραγγέλνουμε πολλά μεζεδάκια γιατί ως γνωστόν το μάτι δεν χορταίνει…
  • Μάθετε να μαγειρεύετε και αυξήστε τη διατροφική σας ευφυΐα. Η μαγειρική είναι δημιουργία και απόλαυση.
  • Οργανώστε τα γεύματά σας και το διατροφικό σας προϋπολογισμό. Η τακτική οργάνωση είναι ένα σημαντικό κομμάτι που θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα χρήματα που διατίθενται για το φαγητό.
  • Ψωνίζετε έξυπνα επιλέγοντας προϊόντα εποχικά και τοπικά. Μια έρευνα αγοράς θα σας δείξει εάν υπάρχουν προϊόντα ίδιας ποιότητας, πιο οικονομικά από άλλα επώνυμα προϊόντα. Διαλέξτε προϊόντα εποχικά, οι τιμές τους είναι χαμηλές συγκριτικά με άλλα προϊόντα που είναι εκτός εποχής.
  • Συντηρήστε τα τρόφιμα σωστά και αξιοποιήστε ότι περισσεύει. Αν είναι μεγάλη η ποσότητα του φαγητού, χωρίστε το σε μερίδες και φυλλάξτε το στην κατάψυξη για κάποια άλλη μέρα. Είναι σπατάλη να πετάμε φαγητό. Αν πάλι έχουν μείνει κάποια υλικά από κάποιο φαγητό, χρησιμοποιήστε τα για κάποια επόμενη παρασκευή φαγητού.
  • Προετοιμάστε το κολατσιό σας από το σπίτι, αποφεύγοντας τα έτοιμα σνακ.
  • Στο φαγητό εκτός σπιτιού προσπαθήστε να είστε επιλεκτικοί και εγκρατείς.
  • Φτιάξτε μια γλάστρα ή στον κήπο σας καλλιεργήστε διάφορα λαχανικά και μυρωδικά.
  • Ακολουθήστε μεσογειακή διατροφή! Δηλαδή 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, 2-3 φορές λευκή πρωτεΐνη (ψάρι & κοτόπουλο), 2 φορές λαδερό & όσπριο, 1 φορά ρύζι ή ζυμαρικό & 1 φορά επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.

    . . . Οικονομικά και υγιεινά . . .
Για να αντεπεξέλθετε στα στριμώγματα των καιρών, μπορείτε να έχετε μια συστηματική ενασχόληση με τη διατροφή και για τη μαγειρική στο σπίτι, από την οποία θα αποκομίσετε όχι μόνο οικονομία, αλλά και δημιουργική χαρά και γευστική απόλαυση.
…Και μία τελευταία συμβουλή…
…Όχι άγχος…
…Για όλα υπάρχει μια λύση αρκεί να έχουμε μια καλή οργάνωση…

Πηγή : http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment