Saturday, October 20, 2012

10 απλοί τρόποι να χάσετε κιλά

Ποιοι θερμιδομετρητές; Τους μόνους αριθμούς που χρειάζεστε για να χάσετε κιλά θα τους βρείτε σ' αυτό το άρθρο.

Δεν σας λέμε κάτι καινούριο: πολλές φορές όμως η λεπτομέρεια είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά. Ειδικά στην απώλεια κιλών, αυτό το κλισέ βρίσκει, ίσως, την τέλεια εφαρμογή του. Καμιά φορά οι ασήμαντες αποφάσεις είναι εκείνες που συμβάλλουν σταδιακά σε μια εντυπωσιακή αλλαγή. Συγκεντρώσαμε 10 απλά βήματα, τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε για να κερδίσετε τη «μάχη» (και τον πόλεμο) με τα περιττά κιλά. Προσοχή: Μη σπεύσετε να τα κάνετε όλα μαζί. Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο John Jakicic, PhD, Διευθυντής Διαχείρισης Βάρους στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, «είναι όπως όταν ανακαινίζετε ένα σπίτι. Καλύτερα να καταπιάνεστε με ένα δωμάτιο τη φορά».

Ανεβείτε στη ζυγαριά 1 φορά την ημέρα
Γιατί λειτουργεί: Αν και σε πολλές δίαιτες συνιστάται η εβδομαδιαία παρακολούθηση του βάρους, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο καθημερινός έλεγχος στη ζυγαριά είναι το κλειδί για να διατηρείτε τη φόρμα σας. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα παρατήρησαν τη συχνότητα με την οποία ζυγίζονταν 1.800 ενήλικες που ακολουθούσαν δίαιτα. Όπως διαπίστωσαν, εκείνοι που ζυγίζονταν καθημερινά κατάφεραν να χάσουν κατά μέσο όρο περίπου 6 κιλά μέσα σε δύο χρόνια. Αντίθετα, όσοι ζυγίζονταν μία φορά την εβδομάδα έχασαν τα μισά, δηλαδή περίπου 3 κιλά. Μάλιστα, όσοι ζυγίζονταν κάθε μέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να ξαναπάρουν τα κιλά που είχαν χάσει. Ο λόγος; Όπως εξηγεί ο J. Jakicic, «όσο πιο συχνά ελέγχουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, τόσο πιο γρήγορα αντιδρούμε σε λανθασμένες συμπεριφορές που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους».
Τι να κάνετε: Προτιμήστε ν' ανεβαίνετε στη ζυγαριά κάθε πρωί, καθώς τότε ζυγίζετε λιγότερο. Μην εκπλαγείτε αν παρατηρήσετε κάποιες διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, λόγω αφυδάτωσης ή πρηξίματος. Ανησυχήστε, όμως, αν το βάρος σας αυξηθεί κατά 2% (1,5 κιλό, αν ζυγίζετε 75). Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δράσετε. 
I love TV: το πολύ 2 ώρες την ημέρα
Γιατί λειτουργεί: Όσοι σπαταλάτε αμέτρητες ώρες στον καναπέ παίρνοντας τα σίριαλ με τη σειρά παραμελείτε άλλες δραστηριότητες που ευνοούν τις καύσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι δουλειές του σπιτιού. Σαν να μην έφθανε αυτό, οι διαφημίσεις, με την εικόνα να ζουμάρει επικίνδυνα σε σάλτσες που ξεχειλίζουν, σας οδηγούν κατευθείαν στο ψυγείο ή το ντουλάπι με τα μπισκότα. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έδειξε ότι οι ενήλικες που παρακολουθούν τηλεόραση πάνω από δύο ώρες τη μέρα λαμβάνουν 7% περισσότερες θερμίδες ενώ καταναλώνουν και περισσότερα γλυκά από εκείνους που δεν ξεπερνούν τη μία ώρα. 
Τι να κάνετε: Βρείτε άλλες -πιο παραγωγικές- δραστηριότητες για να «γεμίσετε» τον ελεύθερο χρόνο σας και παράλληλα να χάσετε κιλά. Αν είστε λάτρεις της μικρής οθόνης, μια έξυπνη ιδέα είναι να γράφετε στο dvd το πρόγραμμα που σας αρέσει, αποφεύγοντας έτσι τις διαφημίσεις-πειρασμούς.
Συναντήστε φίλους 3 φορές την εβδομάδα
Γιατί λειτουργεί: Σύμφωνα με τη Marion Franz, RD, σύμβουλο Διατροφής στην Μινεάπολη των ΗΠΑ, «η μακροπρόθεσμη προσπάθεια απώλειας βάρους θέλει υποστήριξη». Σε έρευνα που διεξήγαγε ανακάλυψε, επίσης, ότι όσοι κατά τη διάρκεια της δίαιτας συναντούν τακτικά το διαιτολόγο τους ή συμμετέχουν σε κάποιο γκρουπ κέντρου αδυνατίσματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρηθούν στα κιλά τους.
Τι να κάνετε: Εξωτερικεύστε στο φιλικό σας περιβάλλον την πρόθεσή σας να χάσετε κιλά. Η συμπαράστασή των δικών σας ανθρώπων θα σας οπλίσει με υπομονή. Επιπλέον, καλό είναι να γράψετε στην ατζέντα σας το τηλέφωνο ή το email του διαιτολόγου σας, προκειμένου να τον βρίσκετε ανά πάσα στιγμή. 
Καταναλώστε 4 γρ. φυτικές ίνες ανά γεύμα
Γιατί λειτουργεί: Ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, θα μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε χωρίς να νιώθετε ότι στερείστε σε ποσότητα. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μέχρι 13 γρ. φυτικές ίνες κάθε μέρα έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πάρουν κιλά συγκριτικά με όσες καταναλώνουν τροφές πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει μια σειρά από μηχανισμούς μέσα από τους οποίους οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Όπως εξηγούν, αυξάνουν το επίπεδο των ορμονών που συνδέονται με το αίσθημα κορεσμού και επιταχύνουν τη χώνεψη.
Τι να κάνετε: Για να εξασφαλίσετε την ημερήσια λήψη 25 γρ. φυτικών ινών, φροντίστε να καταναλώνετε 6 γεύματα την ημέρα, καθένα από τα οποία να περιέχει περίπου 4 γρ. φυτικές ίνες. Έξυπνο τρικ: Αντί για παχυντικά σνακ (μπισκότα με σοκολάτα, πατατάκια), βάλτε στην τσάντα σας φρούτα. Μεταφέρονται πιο εύκολα από τα λαχανικά και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών για τις ώρες που βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μήλο περιέχει την ίδια ποσότητα φυτικών ινών (5 γρ.) με 1 φλ. μπρόκολα.
Κάντε 5 (χιλιάδες) βήματα επιπλέον την ημέρα Γιατί λειτουργεί: Ο μέσος άνθρωπος κάνει περίπου 5.000 βήματα τη μέρα: στο δρόμο για το γραφείο, στις δουλειές του σπιτιού, τρέχοντας δεξιά και αριστερά. Φαντάζεστε τι θα σήμαινε ο διπλασιασμός τους; Αύξηση των ποσοστών «καλής» χοληστερόλης, μείωση της αρτηριακής πίεσης, καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και, ναι, μείωση του βάρους. Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Τενεσί σε δείγμα 80 γυναικών, όσο περισσότερο περπατούσαν, τόσο περισσότερο λίπος έχασαν και τόσο πιο κομψούς γοφούς και μέση απέκτησαν. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, όσοι έκαναν λιγότερα από 5.000 βήματα ημερησίως ήταν, κατά μέσο όρο, βαρύτεροι σε σχέση μ' εκείνους που υπέρβαιναν τα 9.000.
Τι να κάνετε: Φορέστε ένα βηματόμετρο (όπως αυτό του Prevention), ώστε να βεβαιώνεστε ότι συμπληρώνετε τα 5.000 επιπλέον βήματα. Εναλλακτικά, προσπαθήστε να περπατάτε 50 λεπτά (4 χλμ.) επιπλέον κάθε μέρα. «Κάντε περιπάτους με το σύντροφο ή τους φίλους σας, ανεβείτε με τις σκάλες στην εταιρεία όπου δουλεύετε, σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας πιο μακριά» είναι μερικές από τις προτάσεις της Dixie Thomson, επικεφαλής της έρευνας.

Κρατήστε ημερολόγιο 6 ημέρες την εβδομάδα
Γιατι λειτουργεί:
Όπως αναφέρει ο Robert Carels, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Bowling Green State, «ελέγχοντας τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνετε και τις καύσεις που κάνετε με την καθημερινή γυμναστική, μπορείτε να υπολογίσετε αν τηρείτε τον κανόνα 500 θερμίδες λιγότερες, προκειμένου να χάσετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα». Μελέτη του σε 40 υπέρβαρους ενήλικες έδειξε ότι εκείνοι που κατέγραφαν τι έτρωγαν αλλά και τις ασκήσεις που έκαναν έχασαν περισσότερα από 10 κιλά περίπου μέσα σε 6 μήνες, περίπου το διπλάσιο βάρος από το αντίστοιχο που έχασαν όσοι κρατούσαν σημειώσεις λιγότερο συστηματικά.
Τι να κάνετε: Αγοράστε κι εσείς ένα μικρό σημειωματάριο και καταγράφετε τι τρώτε. Στόχος σας θα πρέπει να είναι να ανανεώνετε καθημερινά το αρχείο σας. Μπορείτε να αφήνετε μία μέρα την εβδομάδα ελεύθερη, για να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στους φίλους ή την οικογένειά σας.


Συμπληρώστε 7 ώρες νυχτερινού ύπνουΓιατί λειτουργεί: Διότι, όπως έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά παρουσιάζουν πτώση στα ποσοστά ορμονών που συνδέονται με τον έλεγχο της όρεξης. Όπως επισημαίνει ο James Gangwisch, επιδημιολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Columbia, «η μελέτη έδειξε πως η αϋπνία μπορεί να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες αύξησης του βάρους». Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε η έρευνά του σε δείγμα 9.588 Αμερικανών. Σύμφωνα με τα πορίσματα, οι γυναίκες που κοιμούνταν έως 4 ώρες τη νύχτα παρουσίαζαν υπερτριπλάσιες (234%) πιθανότητες να πάρουν κιλά.
Τι να κάνετε: Καλό είναι να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδι. Για να το πετύχετε αυτό θα σας βοηθήσει να ξαπλώνετε εγκαίρως στο κρεβάτι, διαβάζοντας ένα βιβλίο και περιορίζοντας τους θορύβους. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες για να μην ενοχλείστε από αυτούς.
Πίνετε 8 ποτήρια νερό κάθε ημέρα
Γιατί λειτουργεί: Ο ρόλος του νερού δεν περιορίζεται στο να μας ξεδιψά. Η αλήθεια είναι ότι συμβάλλει σε μια σειρά από λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, ανάμεσα στις οποίες και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο ποτήρια κρύο νερό αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό κατά 30% για 90 λεπτά. Το 1/3 της επιτάχυνσης οφείλεται στην προσπάθεια που καταβάλλει ο οργανισμός να ζεστάνει το νερό και το υπόλοιπο στην προσπάθειά του να το απορροφήσει. Όπως εξηγεί ο Michael Boschmann, επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Βερολίνου, «όταν πίνετε νερό, δεν παίρνετε θερμίδες. Αντίθετα, τις καίτε».
Τι να κάνετε: Ξεκινήστε από σήμερα. Βάλτε στόχο να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα. Σύμφωνα με τον Μ. Boschmann, μ' αυτό τον τρόπο μπορείτε να χάσετε ακόμα και 4 κιλά μέσα σε ένα χρόνο. Θα σας βοηθήσει να καθιερώσετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα ή σνακ, αλλά και πριν την κατανάλωση χυμών ή ποτών με ζάχαρη.
Γυρίστε σπίτι πριν τις 9
Γιατί λειτουργεί:
Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι σε δείγμα 7.000 ενηλίκων έδειξε ότι όσοι είχαν πάρει κιλά την προηγούμενη χρονιά έκαναν υπερωρίες. Κι αυτό εξηγείται: η απουσία ελεύθερου χρόνου δεν ευνοεί ούτε τη δίαιτα ούτε την άσκηση. Ωστόσο, με την προσθήκη κιλών πιθανόν να συνδέεται και το άγχος της δουλειάς, καθώς μειώνει την παραγωγή ορμονών που καταπολεμούν το στρες, όπως την κορτιζόλη.
Τι να κάνετε: Θέστε χρονοδιαγράμματα. Προγραμματίστε μετά το γραφείο να έχετε το χρόνο αλλά και τις αντοχές να κάνετε μια βόλτα με το ποδήλατο ή να ετοιμάσετε κάτι υγιεινό για δείπνο.


Μειώστε κατά 10 μονάδες το γλυκαιμικό δείκτη
Γιατί λειτουργεί: Τροφές που αυξάνουν το γλυκαιμικό δείκτη (o ρυθμός αύξησης του σακχάρου στο αίμα) ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες αυξάνουν τις τιμές των σακχάρων που πρέπει να προσλαμβάνουμε. Όπως εξηγεί ο Yunsheng Ma, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, «ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ινσουλίνη για να μειώσει τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα. Τα περιττά ποσοστά ζάχαρης, όπως και λίπους, αποθηκεύονται, με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να πέφτουν. Έτσι, νιώθετε και πάλι πεινασμένοι και τρώτε περισσότερο. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, μέσα στο οποίο ο οργανισμός επιβαρύνεται». Ο Ma μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 572 ανθρώπων. Αυτό που ανακάλυψε κατά την ερευνά του είναι ότι εκείνοι που κατανάλωναν τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ζύγιζαν περισσότερο. Όπως προσθέτει, «όταν ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών που καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα μειώνεται κατά 10 μονάδες, τότε και το σωματικό βάρος μειώνεται κατά 5 κιλά».
Μικρά μυστικά: Διαβάζετε τις ετικέτες, ώστε να αποφεύγετε προϊόντα με προσθήκη σακχάρων. Ακόμη καλύτερα, καταναλώνετε φρέσκα τρόφιμα. Αν θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά, προτιμήστε ψητή γλυκοπατάτα (ΓΔ 48) αντί για πατάτα (ΓΔ 94), ζυμαρικά (45) αντί για πίτσα (60) κ.τ.λ.

 47 τρόποι για να κόψεις θερμίδες

Τρώγοντας λίγες μπουκιές λιγότερες κάθε μέρα θα εξαφανίσεις τα παραπανίσια κιλά χωρίς να το καταλάβεις.
 
Κόψε 100 θερμίδες...από το πρωινό
* Αντί για ντόνατς ή κέικ με γέμιση προτίμησε μία πιο παραδοσιακή αλλά εξίσου γευστική λύση: άπλωσε σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα.
* Πιες ένα σκέτο ελληνικό ή γαλλικό καφέ. Αν προτιμάς τους ιταλικούς, φτιάξε ένα μονό εσπρέσο αντί για καπουτσίνο. 
* Στύψε ένα χυμό πορτοκάλι και πιες τον χωρίς να προσθέσεις ζάχαρη.
* Αντικατάστησε τα λουκάνικα ή το μπέικον στο σάντουιτς σου με φέτες γαλοπούλας.
* Φτιάξε μία ομελέτα με 4 ασπράδια αυγών αντί να την παρασκευάσεις χρησιμοποιώντας 2 ολόκληρα αυγά.
* Βάλε τα μούσλι σου σε ένα μικρό μπολ και όχι σε ένα βαθύ πιάτο.
* Προτίμησε ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αντί για ένα πλήρες.

Κόψε 100 θερμίδες...
από το φαστ φουντ
* Πάρε τις απλές τηγανητές πατάτες αντί για εκείνες που σερβίρονται με λιωμένο τυρί.
* Προτίμησε τα μικρά μεγέθη όταν πρόκειται για τα ποτήρια των αναψυκτικών. Ένα ακόμα έξυπνο τρικ για να κόψεις θερμίδες είναι να ζητήσεις να σου βάλουν πολλά παγάκια!
* Προτίμησε πιάτα με φαγητά τα οποία έχουν ψηθεί αντί για τα τηγανητά.
* Επισκέψου το salad bar και γέμισε το πιάτο σου με φρέσκες, υγιεινές και χαμηλές σε θερμίδες σαλάτες. Καλό είναι φυσικά να ξεχάσεις τις νόστιμες μεν, ιδιαίτερα παχυντικές δε σάλτσες με μαγιονέζα και γενικότερα τα dressings.

Κόψε 100 θερμίδες...
από τα τσιμπολογήματα
* Πιες ανθρακούχο νερό αντί για αναψυκτικό.
* Μετακίνησε τη σος για τα ντιπ στην άλλη άκρη του γραφείου, με άλλα λόγια μακριά σου! Θα καταναλώσεις τη μισή ποσότητα.
* Ξεγέλασε την πείνα σου τρώγοντας φρέσκα, κομμένα καρότα αντί για πατατάκια.
* Προτίμησε μισή κούπα σταφύλια αντί για μια χούφτα σταφίδες.
* Πάρε μία μπάλα παγωτό σε κυπελλάκι αντί να γεμίσεις ασφυκτικά ένα χωνάκι.

Κόψε 100 θερμίδες...
από το επιδόρπιο
* Σταμάτα να τρως όταν φτάσεις στην κρούστα. Οι άκρες και το κάτω μέρος των ψημένων γλυκών έχουν περισσότερες θερμίδες, μιας που απορροφούν και το βούτυρο που χρησιμοποιήθηκε για να αλειφτεί το ταψί.
* Προτίμησε να καταναλώσεις ένα σορμπέ αντί για ένα παγωτό.
* Κατεύνασε την όρεξή σου για γλυκό τρώγοντας ζελέ χωρίς ζάχαρη αντί για μους. 
* Συνόδεψε το κέικ σου με μερικές φέτες μήλου αντί για σιρόπι σοκολάτας.
* Φάε 5 μπισκοτάκια με μαρέγκα αντί για δύο με κομματάκια σοκολάτας.
* Ξέχνα το παγωτό σε χωνάκι και πάρε ένα παγωτό σε κυπελλάκι.

Κόψε 100 θερμίδες...
από το μεσημεριανό
* Αφαίρεσε τα παχυντικά τυριά από τα σάντουιτς.
* Απλωσε μουστάρδα αντί για μαγιονέζα στο ψωμί σου και θα έχεις εξοικονομήσει 80 θερμίδες λιγότερες ανά κουταλιά.
* Ξέχνα τα κρουτόν από τη σαλάτα.
* Προτίμησε μία πίτσα με λαχανικά ή μόνο τυριά αντί για εκείνες που έχουν πολλά και παχυντικά υλικά, όπως μπέικον, σουτζούκι ή ζαμπόν.
* Απόλαυσε το κρύο τσάι χωρίς να προσθέσεις ζάχαρη.
* Γέμισε μία αραβική πίτα με κομματάκια κοτόπουλου αντί να φτιάξεις σάντουιτς με κοτόπουλο.
* Πρόσθεσε στο χάμπουργκερ μπιφτέκι κοτόπουλου αντί για μοσχαρίσιο.

Κόψε 100 θερμίδες...
από τη μαγειρική σου

* Αντικατάστησε στη μαγειρική σου την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
* Χρησιμοποίησε ζωμό από κοτόπουλο (κατά προτίμηση σπιτικό) αντί για λάδι για να σοτάρεις το κρέας και τα λαχανικά.
* Χρησιμοποίησε ζωμό (κατά προτίμηση να τον έχεις φτιάξει μόνη σου, προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι) για να βράσεις το ρύζι.
* Ανάμειξε κιμά μοσχαρίσιο και κιμά από κοτόπουλο για να φτιάξεις
μπιφτέκια.
* Αντικατάστησε το τυρί στα μακαρόνια με τυρί κότατζ χαμηλών λιπαρών.
* Προτίμησε να καταναλώνεις τόνο σε νερό αντί για τόνο σε λάδι.

Κόψε 100 θερμίδες...
από το εστιατόριο

* Παράγγειλε λεμονάτο κοτόπουλο με ρύζι αντί για τηγανητό.
* Διάλεξε σπαγγέτι με μια απλή κόκκινη σάλτσα αντί για σάλτσες με πολλά τυριά.
* Ζήτησε για συνοδευτικό πράσινα φασολάκια ή λαχανάκια Βρυξελλών αντί για τηγανητές πατάτες.
* Επίλεξε ψητές πατάτες αντί για πουρέ ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου.
* Απόφευγε τις συνταγές που έχουν ψωμί - προσθέτει από μόνο του θερμίδες, ενώ επιπλέον ρουφάει λάδι.
* Περίχυσε τις τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου με πικάντικη σάλτσα
αντί για σος με ροκφόρ.

Κόψε 100 θερμίδες...
από το μπαρ

* Πιες ένα ποτήρι λευκό κρασί αντί για δύο ποτήρια μπίρας.
* Ζήτησε το ποτό σου σε ψηλό ποτήρι - οι μπάρμαν συνηθίζουν να ρίχνουν έως και 20% λιγότερο αλκοόλ στα ψηλά ποτήρια, οπότε θα πίνεις λιγότερο σε κάθε γύρο.
* Για το κοκτέιλ σου ζήτα να μη «χτυπήσουν» τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με θρυμματισμένο πάγο, αλλά αφού τα αναμείξουν να προσθέσουν παγάκια. Όταν τα χτυπούν μαζί με τον πάγο, συνήθως προσθέτουν σιρόπι ή ζάχαρη.
* Έλεγξε την ποσότητα κρασιού που καταναλώνεις ζητώντας να σου το σερβίρουν σε ψηλό ποτήρι σαμπάνιας.
* Προσπάθησε να πίνεις ένα ποτήρι νερό μεταξύ δύο ποτών - θα σου κόψει τη φόρα και ίσως να πιεις ένα ποτό λιγότερο.
* Βούτηξε και απόλαυσε τα νάτσος σε σάλτσα ντομάτας αντί για γουακαμόλε.

Πηγή : http://www.preventionmag.gr

No comments:

Post a Comment