Sunday, October 28, 2012

3 μεγάλα λάθη που απειλούν τη γραμμή μας

 3 μεγάλα λάθη που απειλούν τη γραμμή μας
Ανακαλύψτε ποια είναι σημαντικότερα διατροφικά λάθη που κάνετε καθημερινά κυρίως στο βραδινό γεύμα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνετε όχι μόνο τη σιλουέτα, αλλά και την υγεία σας. Το να κάνουμε ατασθαλίες κυρίως στο δείπνο είναι μια συνήθεια τόσο κοινή όσο και λανθασμένη. Μ’ αυτό τον τρόπο διακινδυνεύουμε να διαταράξουμε τη βραδινή μας ξεκούραση και το πεπτικό μας σύστημα. Επιπλέον τα “παραπανίσια” τρόφιμα που καταναλώνουμε μένουν στον οργανισμό ως επιπλέον κιλά».
Ιδίως, αν είστε κοινωνικοί και το βράδυ μετά τη δουλειά έχετε ανάγκη να ξεφύγετε τρώγοντας συντροφιά με κάποιους φίλους, είναι πολύ εύκολο να πέσετε σε πειρασμούς που θα απειλήσουν τη γραμμή σας. Άλλωστε όταν πέφτει το σκοτάδι και η κούραση εντείνεται, οι αντιστάσεις και οι διατροφικές ατασθαλίες πολλαπλασιάζονται.
Το βράδυ, θέλουμε να μας καλοπιάνουν
«Όταν πέφτει το σκοτάδι, τείνουμε να κάνουμε τον απολογισμό της μέρας που πέρασε», λένε οι ειδικοί. «Ασυναίσθητα αναλογιζόμαστε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Αν μας αγχώνουν, είναι φυσικό να επιζητούμε «παρηγοριά». Έτσι, πολύ συχνά ανοίγουμε το ψυγείο και βρίσκουμε «καταφύγιο» στο φαγητό. Συνήθως, μάλιστα, σε πιο λιπαρά και παχυντικά τρόφιμα, γιατί αυτά είναι νοστιμότερα. Μπορούν, όμως, να μας οδηγήσουν σε έναν φαύλο κύκλο: αν τρώμε για να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας συνήθως υπερβάλλουμε και έτσι αισθανόμαστε ενοχές και απογοήτευση, που, με τη σειρά τους, μας οδηγούν και πάλι στο ψυγείο.
Συμβαίνει σε όλους κάθε τόσο…
Για να σας βοηθήσουμε να ολοκληρώνετε όμορφοι και υγιείς την κάθε σας μέρα, επιλέξαμε 3 λάθη που πολλοί από μας διαπράττουμε την ώρα του δείπνου. Κατηγοριοποιήσαμε λοιπόν τις διατροφικές ατασθαλίες σε 3 τύπους συμπεριφοράς, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ανακαλύψτε ποια σας αντιπροσωπεύει και μάθετε πώς μπορείτε να επανορθώσετε!
1. Ο κοινωνικός
-Είστε κοινωνικός τύπος, σας αρέσει να βρίσκεστε ανάμεσα σε κόσμο και ξενυχτάτε ευχαρίστως; Αν η απάντησή σας είναι θετική, καταρχήν συγχαρητήρια για την καλή σας διάθεσή! Προσοχή, όμως
Τα βράδια βγαίνετε συχνά έξω για φαγητό, σε εστιατόριο ή σε σπίτια φίλων για να γιορτάσετε ένα χαρούμενο γεγονός ή για να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα. Τα αποτελέσματα όμως είναι εμφανή στη γραμμή σας: τα κιλά παρουσιάζουν αυξητική τάση και το αντιαισθητικό σωσίβιο γύρω από την μέση μεγαλώνει συνεχώς…
Είναι λάθος γιατί:
Στο εστιατόριο μπορούμε εύκολα να παρασυρθούμε σε υπερβολές, γιατί τα διάφορα πιάτα που σας σερβίρουν είναι νοστιμότατα και συνήθως βαριά. Το ίδιο συμβαίνει και στα σπίτια φίλων. Τα γεύματα, λοιπόν, περιέχουν πολλές θερμίδες, γεγονός που απειλεί τη γραμμή μας. Το ίδιο ισχύει και για τα σνακ που προσφέρονται στα μπαρ μαζί με το ποτό μας.
Η μοναδική λύση:
  • Όταν πηγαίνουμε για φαγητό σε σπίτια φίλων, είναι να ζητάμε να μη μας γεμίσουν πολύ το πιάτο. Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε με το λάδι και τις γαρνιτούρες. Αν είναι δυνατόν, καλό είναι να βάζουμε μόνοι μας τη σος στη σαλάτα μας.
  • Πώς, όμως, να αντισταθούμε στα νοστιμότερα, αλλά και παχυντικότερα, πιάτα; Δεν πρέπει να τα αποφεύγουμε. Αρκεί να επιλέξουμε ένα μόνο, να μη φάμε ψωμί και να προσθέσουμε μια πράσινη σαλάτα.
    Στο μπαρ, δοκιμάστε με μέτρο τα διάφορα σνακ και επιστρέφοντας στο σπίτι ετοιμάστε ένα κανονικό δείπνο. Λίγα λεπτά αρκούν για να ετοιμάσετε λίγο ψητό κοτόπουλο και μια σαλάτα.
Κάντε υπερβολές όταν το αποφασίσετε εσείς:
Για να είναι η διατροφή μας ισορροπημένη πρέπει να κάνουμε πού και πού κάποιες υπερβολές. «Πρέπει, όμως, να αναρωτηθούμε γιατί θέλουμε να είμαστε συνεχώς ανάμεσα σε κόσμο», λένε οι ειδικοί. «Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί έτσι αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα μάς απασχολεί, έχοντας μια καλή δικαιολογία;».
Μακριά από την ψωμιέρα!
Το ψωμί είναι ένας πειρασμός στον οποίο δύσκολα αντιστεκόμαστε. «Μετακινείστε την ψωμιέρα μακριά σας! Περιμένοντας το πρώτο πιάτο, μπορείτε να φάτε λίγη σαλάτα, αντί για ψωμί, που θα σας βοηθήσει να μετριάσετε την όρεξή σας “ανώδυνα”».
Προσοχή
Τα οινοπνευματώδη κάνουν κακό τόσο στη γραμμή, όσο και στην υγεία. Αποφύγετε τα κοκτέιλ και προτιμήστε ένα ποτήρι κρασί ή έστω μπύρα, η οποία, όμως να την πίνετε γουλιά-γουλιά, για να μην σας γεννήσει την επιθυμία και για ένα δεύτερο ποτήρι.
2. Ο λαίμαργος
Παραλείπετε το κυρίως γεύμα και αντιθέτως τσιμπολογάτε όλο το απόγευμα. Στη συνέχεια, αντί για δείπνο, περιορίζεστε σε ένα ποτήρι κρασί ή λίγο τσάι. Πρόκειται για κοινή συνήθεια, ειδικά αν είστε φοιτητές, αλλά μπορεί να χαρακτηρίζει και τον καθένα από μας που δεν οργανώνουμε σωστά τα γεύματά μας.
Είναι λάθος γιατί:
«Η αποφυγή του μεσημεριανού φαγητού είναι μεγάλο λάθος, γιατί στερεί από τον οργανισμό πολύτιμες θερμίδες που του δίνουν ενέργεια για να ανταπεξέλθει στην κούραση της ημέρας. Η αποφυγή του δείπνου είναι λιγότερο σημαντική, δεδομένου ότι μετά μας περιμένει απλά ξεκούραση», λένε οι ειδικοί.
Η μοναδική λύση:
· Αν πεινάτε δεν πρέπει να αποφεύγετε το δείπνο, για να εξιλεωθείτε για παρασπονδίες που κάνατε στη διάρκεια της μέρας. Δεν ωφελεί σε τίποτα. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε μια άυπνη νύχτα, λόγω της πείνας, και κυρίως σε περισσότερες παρασπονδίες την επομένη μέχρι την ώρα του δείπνου, που κατά πάσα πιθανότητα, θα αποφύγετε και πάλι.
Επιλέξτε ελαφριά γεύματα:
Ο βασικός στόχος μας, όσον αφορά στο δείπνο, πρέπει να είναι η διόρθωση των «ημερήσιων» συνηθειών μας, που όπως μάλλον γνωρίζετε, οφείλονται σε άγχη και φοβίες. Προτιμήστε light προϊόντα και πριν βάλετε στο στόμα ένα ακόμα σνακ αναλογιστείτε λίγο αν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο προκειμένου να ηρεμήσετε. Πολλές φορές ένα τηλεφώνημα σε μια φίλη, ένα ντους, ένα καλό βιβλίο ή μια μικρή βόλτα είναι αρκετά.
Μια επιπλέον βοήθεια
Για να καταπολεμήσουμε την αίσθηση πείνας που νιώθουμε το απόγευμα, μπορούμε να πιούμε δύο φορές την ημέρα, για ένα μήνα, ένα χαλαρωτικό ρόφημα. «Φτιάξτε ένα μίγμα από πασιφλόρα, λεβάντα, γλυκόριζα, μελισσόχορτο και ταραξάκο: βάλτε ένα κουταλάκι μέσα σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό και αφήστε το για 8 λεπτά».
Μετά τη δύση του ηλίου, το σκοτάδι και η κούραση της μέρας μας βοηθούν να χάσουμε τον αυτοέλεγχό μας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο (οι διαπροσωπικές σχέσεις γίνονται πιο αυθόρμητες), όσο και στο φαγητό.
3. Ο  αυστηρός 
Τρώτε ελάχιστα…αλλά μετά ξεφεύγετε. Στόχος σας είναι να αδυνατίσετε. Και για το επιτύχετε έχετε επιλέξει μια πολύ αυστηρή δίαιτα. Κρίμα που το βράδυ τελικά ξεφεύγετε. Συνήθως, συμβαίνει ως εξής:
Έχετε λίγα κιλά παραπάνω, που σκοπεύετε να χάσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Με αποφασιστικότητα και διάθεση για θυσίες, ακολουθείτε μια αυστηρή και περιοριστική δίαιτα. Κατορθώνετε να αντισταθείτε όλη τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου και του δείπνου. Αμέσως μετά, ωστόσο, όταν τελικά έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε αναπαυτικά στον καναπέ, διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση, η πείνα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοήσατε επιδεικτικά, ξεσπάει…. Είναι δύσκολο να αντισταθείτε, σ’ αυτό το σημείο, στα σοκολατάκια που έχετε «κρυμμένα» στο ντουλάπι. Και φυσικά είναι αδύνατον να περιοριστείτε μόνο σε ένα.
Είναι λάθος γιατί:
Όπως ήδη αναφέραμε, το βράδυ είναι πιο εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο και να κάνουμε υπερβολές. Το φαγητό αντιπροσωπεύει μια πηγή ψυχολογικής ευχαρίστησης και, στο τέλος της ημέρας, τυχαίνει πολύ συχνά να πρέπει να ασχοληθούμε με πράγματα που μας πιέζουν. «Υπάρχει, όμως, ακόμα μια εξήγηση», υποστηρίζουν οι ειδικοί. «Όταν πέφτει το σκοτάδι σημειώνονται συγκεκριμένες ορμονικές εκκρίσεις (για παράδειγμα, μια διαφοροποίηση στα επίπεδα της σεροτονίνης), που ευνοούν την ανάπτυξη της αίσθησης του ανικανοποίητου. Έτσι, γινόμαστε εύκολη λεία των πειρασμών». Ειδικά αν στη βάση αυτής αίσθησης δε βρίσκεται απλά «η επιθυμία για κάτι καλό», αλλά και λίγη πείνα. Όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μας, δηλαδή.
Η μοναδική λύση:
  • Αρχικά, πρέπει να «μαλακώσετε» λίγο τη δίαιτά σας. Οι πολύ αυστηρές δίαιτες δεν προσφέρουν στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, αντίθετα, μάλιστα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, επισημαίνουν οι διατροφολόγοι. «Επιπλέον, δεν έχουν αποτέλεσμα: τα κιλά που χάνονται με τόσο «βίαιο» τρόπο τείνουν να επιστρέφουν με τόκο.
Χρησιμοποιήστε με σοφία τη θέλησή σας:
Αντιμετωπίστε με πονηριά την επιθυμία για κάτι γλυκό. «Το γεγονός ότι κατορθώνετε να κρατήσετε τη δίαιτα όλη τη διάρκεια της ημέρας αποδεικνύει τη δύναμη της θέλησής σας. Ας τη χρησιμοποιήσετε, λοιπόν, με σοφία, ξεκινώντας μια ισορροπημένη διατροφή. Αν παρόλα αυτά, πριν πάτε για ύπνο, θέλετε να φάτε κάτι γλυκό, μπορείτε να καταφύγετε σε ένα γιαούρτι με φρούτα ή ένα ποτήρι γάλα με ένα μπισκότο.
Μια άσκηση για να μην υπερβάλλουμε
Μετά το φαγητό δεν μπορείτε αρκεστείτε σε ένα μπισκότο; Δοκιμάστε αυτή τη στάση χαλάρωσης. Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα πόδια ελαφρά ανοιχτά, τα χέρια λυγισμένα, με το δεξί χέρι να κρατάει τον αριστερό αγκώνα και το αντίστροφο. Ακουμπήστε τα χέρια στο έδαφος, πίσω από το κεφάλι. Χαλαρώστε τους μυς και αναπνεύστε βαθιά για τουλάχιστον 5 λεπτά.

Πηγή : www.ygeia-evexia.g

No comments:

Post a Comment