Sunday, October 28, 2012

CarbLovers Diet

Η δίαιτα carblovers είναι μια διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ανθεκτικών υδατανθράκων. Οι ανθεκτικοί υδατάνθρακες ή ανθεκτικό άμυλο, που συγκαταλέγεται στις φυτικές ίνες, είναι το 10% του αμύλου που δεν απορροφάται ούτε χωνεύεται από τον οργανισμό αλλά αντιστέκεται στη διαδικασία της πέψης και φτάνει ανέπαφο στο παχύ έντερο. Τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές έρευνες απέδειξαν ότι συμπεριλαμβάνοντάς το στη διατροφή μας μπορούμε να ωφεληθούμε όχι μόνο στην υγεία μας αλλά συνολικά και στη σιλουέτα μας.
Τι κερδίζετε;
Μια διατροφή πλούσια σε ανθεκτικούς υδατάνθρακες μας προσφέρει λιγότερες θερμίδες, σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα μας, μας γεμίζει ενέργεια και έχει λιγότερες πιθανότητες να αποτύχει σε σχέση με μια αυστηρή δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες. Οι τροφές πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο:
· Μειώνουν τον αριθμό των λιπιδικών κυττάρων, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς
· Αυξάνουν την καύση του λίπους
· Αυξάνουν τη μυϊκή μάζα
· Μειώνουν τις λιγούρες
· Δίνουν την αίσθηση της πλήρωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες τροφές
· Ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
· Μειώνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Οι καλύτερες πηγές ανθεκτικού αμύλου
Για καλύτερη συνολική υγεία και μεγαλύτερη απώλεια βάρους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε 10 με 15γρ. ανθεκτικού αμύλου την ημέρα. Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε 4,8γρ. την ημέρα. Είναι εύκολο όμως να προσθέσουμε επιπλέον συστατικά στην καθημερινή μας διατροφή. Οι καλύτερες πηγές ανθεκτικού αμύλου είναι:
  • ψωμί
  • δημητριακά
  • βρασμένη κρύα πατάτα
  • άγουρη μπανάνα
  • καλαμπόκι
  • καστανό ρύζι βρασμένο και κρύο
  • όσπρια
  • βρώμη

Τι λένε οι έρευνες
· Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Health Sciences Center for Human Nutrition στο Ντένβερ των ΗΠΑ, μαζί με μια ομάδα διεθνών ερευνητών, αποκάλυψαν πρόσφατα ότι η κατανάλωση ανθεκτικών υδατανθράκων είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αδυνατίσετε και να μείνετε αδύνατοι. Το εντυπωσιακό της συγκεκριμένης έρευνας ωστόσο ήταν ότι σε αριθμό 4.451 ανθρώπων έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερους ανθεκτικούς υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά ήταν κατά κύριο λόγο πιο αδύνατοι στην πάροδο της ζωής τους σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερους.
· Σύμφωνα με άλλη έρευνα προσθέτοντας ανθεκτικό άμυλο στο πρωινό μας βάζουμε το σώμα σας σε λειτουργία «καύσης» λίπους ώστε να καίει σχεδόν 25% περισσότερες θερμίδες την ημέρα. Παράλληλα καταναλώνετε περίπου 10% λιγότερες θερμίδες.
Χάστε βάρος τρώγοντας υδατάνθρακες!
Μπορεί να είστε πεπεισμένοι απ’ όλα αυτά τα χρόνια ότι οι υδατάνθρακες θα σας προσθέσουν βάρος, και όχι θα σας αδυνατίσουν, αλλά ακολουθώντας τη συγκεκριμένη διατροφή θα συνειδητοποιήσετε ότι ίσως είναι μια δίαιτες με τα καλύτερα αποτελέσματα για την περιφέρεια της μέσης σας! Ωστόσο, όταν ακολουθείτε αυτή τη δίαιτα δε σημαίνει ότι θα καταναλώνετε κουλουράκια και κέικ κάθε μέρα. Η επιτυχία της δίαιτας αυτής έγκειται στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης των ανθεκτικών υδατανθράκων στην καθημερινή σας διατροφή. Χωρίζεται σε 2 φάσεις. Στην 1η φάση, τη φάση Kick Start, θα δώσετε μια ώθηση στον οργανισμό σας και θα τον βοηθήσετε να χάσει έως και 2,5 κιλά. Στη 2η φάση περιλαμβάνονται περισσότερες τροφές, ακόμα και γεύματα εστιατορίου και γλυκά. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε ένα επιπλέον σνακ την ημέρα, το οποίο μπορεί να είναι οτιδήποτε από επιδόρπιο, έως κρασί ή καφές. Ο χρυσός κανόνας εδώ είναι να παρακολουθείτε στα γεύματά σας και κυρίως τα σνακ που καταναλώνετε και να σταματάτε να τρώτε όταν αισθάνεστε πλήρεις.

Κάντε την αρχή
Όπως είπαμε στην 1η φάση της δίαιτας, τη φάση Kick-Start θα καταναλώνετε περίπου 1200 θερμίδες. Το καθημερινό σας πλάνο αποτελείται από 3 κύρια γεύματα και 1 σνακ. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να χάσετε έως και 2,5 κιλά ενώ ταυτόχρονα θα μειώσετε το πρήξιμο της κοιλιάς, θα νιώθετε χορτασμένοι και γεμάτοι ενέργεια! Καλό θα είναι να καταγράφετε τι τρώτε και πότε, ώστε να μη χάνετε τα γεύματά σας αλλά και να μην … «κλέβετε». Σε αυτή τη φάση αποφύγετε το αλκοόλ και γενικά τις «υγρές» θερμίδες και φυσικά τα fast food.

Το πλάνο
Δείτε ένα ενδεικτικό πλάνο της 1ης εβδομάδας
Πρωινό
1/2 κούπα δημητριακά ολικής άλεσης
½ κούπα γάλα 1% λιπαρά
½ μπανάνα
Μεσημεριανό
Σάντουιτς κοτόπουλου
1 φλιτζάνι σπανάκι, 1/2 φλιτζάνι πιπεριές κομμένες σε φέτες, 120γρ. κοτόπουλο μαγειρεμένο χωρίς κόκαλο και πέτσα, 2 κουταλιές της σούπας βινεγκρέτ, 1 μικρή πίτα ολικής άλεσης
Βραδινό
Ζυμαρικά με κοτόπουλο
120 γρ. ζυμαρικά ολικής άλεσης
2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
2 κούπες τομάτα
1 μέτριο κολοκύθι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τυρί τριμμένο

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition έδειξε ότι, όταν προστίθεται ανθεκτικό άμυλο στο πρωινό, μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση θερμίδων στο επόμενο εικοσιτετράωρο κατά 10%.

Πόσο ανθεκτικό άμυλο να καταναλώνετε
Ο κύριος στόχος αυτής της δίαιτας είναι να τρώτε τουλάχιστον 1 γραμμάριο ανθεκτικό άμυλο με κάθε γεύμα. Σύμφωνα με την διατροφή αυτή, το ανθεκτικό άμυλο «δεν μπορεί να απορροφηθεί στο λεπτό έντερο, όπως άλλα τρόφιμα - αλλά δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση στο σώμα σας, κυριολεκτικά συρρικνώνοντας τα λιποκύτταρα, διατηρώντας τους μύες, αυξάνοντας τη λειτουργία του μεταβολισμού σας, και κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να καταλαμβάνουν περίπου το ένα τέταρτο του πιάτου σας σε κάθε γεύμα και το υπόλοιπο θα πρέπει να συμπληρωθεί με άπαχο κρέας, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, καλά λίπη και τα λαχανικά. Βασικό είναι να ελέγχετε το μέγεθος των μερίδων σας, χωρίς όμως να στερήστε πράγματα από τον εαυτό σας.

Όχι δίαιτα, τρόπος ζωής
Η δίαιτα Carblovers είναι από αυτές που μπορείτε να τις κρατήσετε για μια ζωή! Είτε έχετε φτάσει το στόχο σας είτε συνεχίζετε την προσπάθεια για απώλεια βάρους, κάντε τη τρόπο ζωής, δίνοντας στον εαυτό σας λίγα και μικρά περιθώρια μόνο για «παραστρατήματα». Συνδυάστε με άσκηση και πολλές και διάφορες συνταγές κάθε φορά, χωρίς να στερείστε τίποτα από τα αγαπημένα σας φαγητά και δείτε το σώμα σας να αλλάζει. 

Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr

No comments:

Post a Comment