Thursday, October 18, 2012

Να πως χάνουν κιλά τα έξυπνα κορίτσια: 6 κανόνες!

Χάσε κιλά με τα μυστικά των έξυπνων γυναικών και σταμάτα να παίζεις με την πείνα. Οι νέοι κανόνες της διατροφής που κάνουν εύκολο το αδυνάτισμα, θα σε εκπλήξουν – και θα σε διατηρήσουν λεπτή και χορτασμένη.

 Βρες την Ισορροπία σου
Βρες την Ισορροπία σου
Καταναλώνεις θερμίδες, καις θερμίδες. Αυτό που μας έλεγαν μέχρι τώρα είναι ότι η απώλεια ή η διατήρηση του βάρους βασίζεται αποκλειστικά σε αυτή την απλή εξίσωση. Λάθος!

«Στην πραγματικότητα, δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Η ποιότητα είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα» επισημαίνει η Eλένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Surrey, UK, Τμήμα Διατροφής, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας.

«Τρώγοντας 2 μπισκότα των 100 θερμίδων για πρωινό snack, καταναλώνεις τις δύο από τις τρεις μερίδες, ή περίπου 36 γραμμάρια, υδατάνθρακες και ελάχιστες πρωτεΐνες. Το σώμα σου χρησιμοποιεί μόνο 15 με 20 γραμμ. υδατάνθρακες για ενέργεια και, αν δεν είσαι ιδιαίτερα δραστήρια, αποθηκεύει τα υπόλοιπα» εξηγεί η ειδικός. 

Ως αποτέλεσμα, καταλήγεις να παίρνεις περισσότερο βάρος παρά να χάνεις. Σταμάτα την εμμονή με τις θερμίδες και επικεντρώσου περισσότερο στην εξισορρόπηση των θρεπτικών στοιχείων που καταναλώνεις. «Σε κάθε γεύμα ή snack πρέπει να τρως απεριόριστες ποσότητες μη αμυλούχων λαχανικών και μία μερίδα υδατάνθρακες –δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα ή αμυλούχα λαχανικά, όπως καρότο και καλαμπόκι–, μία πρωτεΐνες και μία καλά λιπαρά» σημειώνει η ειδικός.

Η κατανάλωση τροφών από κάθε κατηγορία δίνει στον οργανισμό σταθερή παροχή ενέργειας όλη μέρα, χωρίς παρενέργειες που παχαίνουν. Γι’ αυτό, αντί για μπισκότα στις 11 το πρωί, φάε ένα μήλο και μερικούς ξηρούς καρπούς ή λαχανικά και μισό γιαούρτι 2%.

 Ζυγίσου σε Εβδομαδιαία Βάση
 Ζυγίσου σε Εβδομαδιαία Βάση
Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ζυγαριά δίνει μια αίσθηση ευθύνης σε όσους κάνουν δίαιτα. Άλλοι θεωρούν ότι τους αγχώνει, τους ρίχνει το ηθικό και τους κάνει να επικεντρώνονται στα κιλά παρά στην υγεία τους. Συμπέρασμα; «Το πόσο συχνά θα ανεβαίνεις στη ζυγαριά έχει να κάνει με το πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου» λέει η Δέσποινα Σωτήρου, διαιτολόγος-σύμβουλος Διατροφής.

«Έρευνες δείχνουν ότι μία φορά την εβδομάδα είναι μια καλή συχνότητα αλλά και ότι μία φορά τη μέρα είναι ακόμα καλύτερα για κάποιους. Όμως, αν βλέποντας τη ζυγαριά, θέλεις να σηκώσεις τα χέρια ψηλά, χρησιμοποίησε άλλο κόλπο, όπως το πώς εφαρμόζει το αγαπημένο σου τζιν.

Για να επωφεληθείς από το ζύγισμα, διάλεξε μια μέρα και ώρα κάθε εβδομάδα για να το κάνεις, όπως μόλις ξυπνήσεις το πρωί, όταν είσαι γυμνή και μόλις πας στο μπάνιο. Αν δε σου αρέσει αυτό που βλέπεις, σκέψου γιατί συμβαίνει: περιμένεις περίοδο; Έφαγες αλμυρό φαγητό χθες βράδυ;

Αν δε συμβαίνει κάτι από αυτά, σκέψου σε ποια φάση του μήνα είσαι. «Δύο κιλά πάνω κάτω στη διάρκεια του μήνα είναι ουσιαστικά ουδέτερο βάρος. Τα πας τέλεια: έχεις ανακαλύψει πώς να διατηρείς το βάρος σου» λέει η ειδικός.

 Σταμάτα το Συνεχές Τσιμπολόγημα
Σταμάτα το Συνεχές Τσιμπολόγημα
Κάποιες έχουμε σταματήσει το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό και τα έχουμε αντικαταστήσει με 6 μικρά γεύματα, που πολλοί ειδικοί παρουσιάζουν ως το μυστικό για να μειώνεις την πείνα και να χάνεις βάρος. Όμως, αυτή η στρατηγική μπορεί εύκολο να αποτύχει, αν τα μικρά γεύματα μετατραπούν σε κανονικού μεγέθους ή αντικατασταθούν από το ολοήμερο τσιμπολόγημα.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να παρακολουθείς τι έχεις φάει όταν τσιμπολογάς εδώ κι εκεί. «Επιπλέον, όταν δε χορταίνεις κάποια δεδομένη στιγμή, αυτό σε κάνει να καταναλώνεις περισσότερο συνολικά. Υπάρχει κάτι ψυχολογικά και σωματικά ικανοποιητικό όταν τρως ένα πλήρες γεύμα και έχεις το αίσθημα πραγματικού κορεσμού αντί να μειώνεις κάπως την όρεξή σου κάθε μία με δύο ώρες» αναφέρει ο Γιώργος Μίλεσης, MSc, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Στα γεύματα συνήθως έχουμε αρκετά διαφορετικά πιάτα, αλλά όσοι τρώνε συχνά και λίγο συνήθως επιλέγουν ένα πράγμα, όπως τα κράκερ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φας όλο το πακέτο και ωστόσο να μην έχεις νιώσει χορτασμένη» εξηγεί ο ειδικός.

Αντί να τσιμπολογάς όλη μέρα, προσπάθησε να τρως 3 γεύματα και 2 snacks ή 5 μίνι γεύματα. Φρόντισε να συνδυάζεις μερικές γεύσεις κάθε φορά, όπως καρότα και κράκερ ολικής αλέσεως με ταχίνι ή μισό σάντουιτς.

Προγραμμάτισε τα γεύματά σου από πριν ώστε να μην μπαίνεις στον πειρασμό ή να περιορίζεσαι σε ό,τι είναι εύκαιρο. Και γράψε τι τρως ώστε να παρακολουθείς πόσο καταναλώνεις.

 Φάε μια Απογευματινή Λιχουδιά
Φάε μια Απογευματινή Λιχουδιά
Έχουμε καλά νέα: είναι καλύτερα να πάρεις κάτι από το περίπτερο παρά να πεινάσεις. «Το σύνηθες χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το μεσημεριανό μέχρι το βραδινό είναι πολύ μεγάλο για τα παραμείνουν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου χωρίς μια δόση θερμίδων» εξηγεί η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD.

Η καλύτερη επιλογή; «Αν συνήθως πεινάς υπερβολικά κατά τις 4, μην το καταπολεμάς. Προγραμμάτισέ το» λέει η ίδια. Πάρε μαζί σου στο γραφείο υγιεινά snacks, όπως μήλο, αμύγδαλα, τυρί και αχλάδι και δε θα χρειαστεί να ετοιμάσεις τίποτα για να φας.

Αν δεν έφερες μαζί σου, δεν έγινε και τίποτα, απλώς κάνε έξυπνες επιλογές. «Οι ηλιόσποροι και τα φιστίκια είναι πολύ υγιεινά και τα ποπκόρν είναι καλύτερα από τα κλασικά chips αν θέλεις κάτι αλμυρό» σημειώνει. Θέλεις οπωσδήποτε σοκολάτα; Προτίμησε τη μαύρη με τουλάχιστον 70% κακάο.

 Απομακρύνσου από τη Δίνη της Δίαιτας
Απομακρύνσου από τη Δίνη της Δίαιτας
Πολλές γυναίκες υιοθετούν μια προσέγγιση «όλα ή τίποτα» όσον αφορά το φαγητό. Τα πας, για παράδειγμα, πολύ καλά μία εβδομάδα και μετά, όταν τρως ένα μεγάλο κομμάτι τούρτα σε ένα πάρτι, σκέφτεσαι ότι καταστράφηκε η μέρα, οπότε γιατί να μην παραγγείλεις κάτι λιπαρό για δείπνο;

«Οι άνθρωποι δεν παίρνουν βάρος από μία διατροφική παρασπονδία, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν ύστερα από αυτήν. Αντί να νιώθεις αποτυχημένη και να παραιτηθείς όλη την υπόλοιπη μέρα, ξέχασέ το και προχώρα παρακάτω» προτείνει ο Δημήτριος Γ. Πέτσιος. Για να το καταφέρεις, μην τιμωρείς τον εαυτό σου τρώγοντας μόνο γιαούρτι για βραδινό.

«Βάλε απλώς ένα συγκεκριμένο, θετικό στόχο για την επόμενη μέρα, όπως το να φας 2 μερίδες φρούτα», λέει ο ειδικός «και μετά συνέχισε κανονικά. Θα εκπλαγείς από το πόσο μπορεί να επαναφέρει την όρεξή σου για προσπάθεια και να σε ξαναβάλει στο δρόμο προς την επιτυχία ένα μικρό, απλό πράγμα».

 Φάε Περισσότερες Πατάτες
Φάε Περισσότερες Πατάτες

Ακούγεται σαν διατροφική βλασφημία, ε; Όταν υπήρχε η εμμονή με τους χαμηλούς υδατάνθρακες, ακούγαμε συνεχώς ότι οι πατάτες παχαίνουν, οπότε τις αποφεύγαμε πάση θυσία. Όμως,τώρα αυτό έχει αλλάξει.

«Στην πραγματικότητα, η πατάτα είναι εξαιρετικά θρεπτική. Είναι γεμάτες βιταμίνη C και κάλιο και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, που μας χορταίνουν και διατηρούν υγιή τα επίπεδα της χοληστερόλης» τονίζει η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ΜSc, BSc.

«Η πατάτα Περού (με μοβ φλούδα) περιέχει, επίσης, καροτενοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν ασθένειες».

Σε πρόσφατη έρευνα αποδείχθηκε επίσης ότι η πατάτα με μοβ φλούδα μειώνει την αρτηριακή πίεση χωρίς να προκαλεί αύξηση του βάρους. Σταμάτα να αποφεύγεις τις πατάτες και πρόσθεσέ τες στο πιάτο σου. Μία μέτρια πατάτα (ή ένα φλιτζάνι, κομμένη σε κύβους ή σε μορφή πουρέ) μετράει ως μία μερίδα λαχανικά.

Επειδή η πατάτα περιέχει άμυλο, συμπλήρωσε το γεύμα σου με μια μερίδα ακόμα πολύχρωμα λαχανικά, όπως μπρόκολο ή ντομάτα.

Πηγή : http://www.shape.gr

No comments:

Post a Comment