Thursday, October 18, 2012

Μερίδες: Το μέγεθος… μετράει

Το μέγεθος της μερίδας έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, αυξάνοντας αντιστοίχως και την ενεργειακή πρόσληψη. Από το 1970 έως σήμερα, το μέγεθος της μερίδας έχει διπλασιαστεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει –ακόμη και- πενταπλασιαστεί! Αυτός είναι κι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, που έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της «επιδημίας» της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, το μεγαλύτερο πιάτο οδηγεί στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού. «Τις τελευταίες δεκαετίες το μέγεθος της μερίδας έχει διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα σήμερα να προσλαμβάνουμε περίπου 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, που ισοδυναμούν με 10 κιλά παραπάνω βάρος το χρόνο».

Η αύξηση στο μέγεθος της μερίδας, αντικατοπτρίζεται –μεταξύ άλλων- στα μεγέθη των σκευών σερβιρίσματος. Έτσι, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το πιάτο σερβιρίσματος είχε διάμετρο περίπου 25 εκατοστά, σήμερα έχει διάμετρο 30 εκατοστά.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα μπέργκερ. Από το 1950 που πρωτοπαρουσιάστηκαν στα φαστ- φουντ μέχρι σήμερα, το μέγεθος των μπέργκερ έχει αυξηθεί κατά 500%, κάτι που σημαίνει ότι οι θερμίδες που παίρνει κανείς καταναλώνοντάς το, καμία σχέση δεν έχουν με εκείνες λέει ο θερμιδομετρητής.

Συνειρμικά, όταν λέμε μερίδα, οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται τη μερίδα εστιατορίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και η κατάλληλη. Αφ’ ενός γιατί η μερίδα διαφέρει από εστιατόριο σε εστιατόριο, αφ’ ετέρου διότι σύμφωνα με μελέτη (Journal of Public Health Policy), οι μερίδες στα εστιατόρια είναι δύο έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερες από το κανονικό μέγεθος. Τις περισσότερες φορές, οι μερίδες που φτάνουν στο τραπέζι του εστιατορίου, αναλογούν σε δύο άτομα και όχι σε ένα.
Απλώς σκεφθείτε, ότι μια μερίδα πατάτες τηγανητές, είναι μόλις 10 πατάτες, και όχι όλο το πιάτο του εστιατορίου ή το μπωλ του φαστ-φουντ, ενώ μια πραγματική μερίδα μακαρόνια, χωράει μέσα σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού, άρα καμία σχέση δεν έχει με το βαθύ ξεγυρισμένο πιάτο που σας σερβίρουν στο εστιατόριο.

Η πώληση τεράστιων ποσοτήτων τροφής ως «μερίδων» έχει δημιουργήσει μια μεγάλη παρανόηση σχετικά με τις ποσότητες τροφής που πρέπει να καταναλώνουμε.
Όταν η μερίδα του εστιατορίου είναι διπλάσια ή τριπλάσια από το κανονικό, έχουμε πολλές πιθανότητες να σερβίρουμε ανάλογες ποσότητες στο σπίτι, νομίζοντας πως τόσο είναι η μερίδα. Έτσι, τρώμε πολύ περισσότερο, κάτι που σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή, δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό.


Πηγή : http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment