Monday, October 29, 2012

Πολεμήστε το λίπος τρώγοντας!

Πολεμήστε το λίπος τρώγοντας!
Απαλλαγείτε από το…σωσίβιο αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού σας να καίει λίπος! Για να το καταφέρετε αυτό θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές που δυναμώνουν το συκώτι, το κυριότερο δηλαδή όργανο που μεταβολίζει το σωματικό λίπος. Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που βοηθούν το συκώτι να καίει περισσότερο λίπος;

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το σπανάκι, τα διάφορα είδη μαρουλιού, το λάχανο, τα αντίδια κ.λπ., είναι καλές πηγές φυτικών ινών και άλλων ισχυρών θρεπτικών συστατικών. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά μειώνουν την πείνα, ενώ συγχρόνως σας προστατεύουν από παθήσεις της καρδιάς, καρκίνο, καταρράκτη και απώλεια μνήμης.

Όσπρια: Τα όσπρια είναι η τροφή με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα φυτικών ινών απ’ όλα τα τρόφιμα. Βοηθούν στην εξισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα, ενώ συγχρόνως συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μια σημαντική ανόργανη ουσία η οποία ενυδατώνει τον οργανισμό και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης αλλά και εγκεφαλικού.

Σκόρδο & κρεμμύδι: Οι δυο αυτές τροφές περιέχουν φυτοχημικά, τα οποία εξουδετερώνουν το λίπος που υπάρχει στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τη χοληστερόλη. Επίσης προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις και σκοτώνουν τους ιούς και τα βακτήρια. Έτσι καταναλώνοντας σκόρδο και κρεμμύδι καίτε περισσότερο λίπος, ενώ συγχρόνως προστατεύετε τον οργανισμό σας από ασθένειες.
Ως φυτοχημικά ορίζονται πλέον ορισμένα μη θρεπτικά συστατικά των φυτών και των φρούτων τα οποία συντελούν στην προστασία των φυτών από ορισμένες ασθένειες και γενικά από επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες, καθώς επίσης δίνουν άρωμα και χρώμα στα φυτά.

Πιπέρι: Το καυτερό αυτό μπαχαρικό μειώνει τον κίνδυνο της έκκρισης μεγαλύτερης ποσότητας ινσουλίνης στο σώμα, απλά αυξάνοντας το μεταβολισμό και μειώνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, πριν η υπερβολική ινσουλίνη τον αποθηκεύει σαν λίπος. Προσθέστε πιπέρι στο γεύμα σας και μειώστε την εναπόθεση λίπους.

Kουρκουμάς ή κιτρινόριζα: Το δημοφιλές αυτά μπαχαρικό, ο κουρκουμάς, που χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική κουζίνα, είναι από τις πιο γνωστές πηγές της βήτα-καροτίνης, και των αντιοξειδωτικών που προστατεύουν το συκώτι από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ο κουρκουμάς επίσης βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει το λίπος, μειώνοντας το ρυθμό εναπόθεσης λίπους στα κύτταρα του συκωτιού. Σε κάθε γεύμα προσθέστε μια κουταλιά της σούπας κουρκουμά για να βοηθήσετε το σώμα σας να πολεμήσει το λίπος.

Κανέλα: Αμερικανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι προσθέτοντας μισή με μια κουταλιά του γλυκού κανέλα στο φαγητό βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει τη ζάχαρη ακόμα και 20 φορές καλύτερα από τα φαγητά που δεν περιέχουν κανέλα. Η υπερβολική έκκριση ζάχαρης στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη εναπόθεση λίπους. Για το λόγο αυτό, την επόμενη φορά που θα θέλετε να πιείτε εκείνο το ρόφημα, να φάτε τα δημητριακά σας ή ακόμα και τα φρούτα σας ρίξτε από πάνω μια κουταλιά του γλυκού κανέλα και βοηθήστε τον οργανισμό σας να αδυνατίσει.

Λιναρόσπορος: Ο λιναρόσπορος και το έλαιο λιναρόσπορου, το λινέλαιο, αποτελούν την πιο πλούσια φυτική πηγή των ω-3, ενώ παράλληλα διαθέτουν μόνο ίχνη από ω-6. Eπιπλέον, είναι πλούσιες φυσικές πηγές των αντιοξειδωτικών ουσιών λίγκνανς, οι οποίες απαντώνται στο λινάρι σε συγκέντρωση 80 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στα παχιά ψάρια (σολομό, πέστροφα, τόνο), στο σπανάκι και στην αντράκλα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη. Τέλος έχει αποδειχθεί απο έρευνες ότι τόσο οι σπόροι όσο και το έλαιο προσελκύουν τις τοξίνες που εγκαθίστανται στους λιπώδεις ιστούς. Μόλις τις προσελκύσουν αμέσως τις αποβάλλουν από τον οργανισμό.
 
Έχει αποδειχτεί ότι το πλεόνασμα των ω-6 στον οργανισμό προκαλεί οξειδωτικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο σχεδόν τον οργανισμό. Όλες οι σοβαρές χρόνιες αρρώστιες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, το Aλτσχάιμερ και ενδεχομένως ο διαβήτης, επιδεινώνονται από τέτοιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr

No comments:

Post a Comment