Sunday, October 28, 2012

Οι μαγικοί αριθμοί της ευεξίας

Μήπως έχετε πάρει με κακό μάτι τους αριθμούς, επειδή δεν σας αρέσει το νούμερο που βλέπετε στη ζυγαριά κάθε φορά που ανεβαίνετε πάνω; Κι όμως, οι αριθμοί μπορεί να αποδειχτούν σύμμαχοι στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος εν όψει διακοπών. Δείτε σε ποιους θα πρέπει να ποντάρετε για να χάσετε εύκολα, γρήγορα και ανεπιστρεπτί τα περιττά κιλά.

5%: το ποσοστό του βάρους σας που μπορείτε να χάσετε χωρίς κόπο
Η καλή θέληση είναι μόνο το πρώτο βήμα στο δρόμο για την κατάκτηση μιας τέλειας σιλουέτας. Από κει και πέρα, θα πρέπει να οπλιστείτε με πολλή υπομονή και να θέσετε εκ των προτέρων εφικτούς στόχους. Διαφορετικά, η απογοήτευση θα σας οδηγήσει γρήγορα στην εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας. Πάρτε το απόφαση λοιπόν εξ αρχής ότι θα κινηθείτε με μικρά βήματα: μόνο έτσι θα καταφέρετε να μείνετε στον καλό δρόμο. Ποιο θα πρέπει να είναι το σχέδιο δράσης σας; Να χάσετε το 5% του βάρους σας μέσα σε ένα μήνα. Αν για παράδειγμα ζυγίζετε 60 κιλά, τότε θα πρέπει να χάσετε τρία κιλά μέσα σε τέσσερις βδομάδες. Αν επιθυμείτε έπειτα να χάσετε κι άλλο βάρος, τότε αρχίστε την επόμενη δίαιτα μετά από δεκαπέντε μέρες. Στο ενδιάμεσο διάστημα, επικεντρωθείτε στο να διατηρήσετε τα αποτελέσματα της πρώτης δίαιτας. Μόνο έτσι θα αποφύγετε να ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά και θα προστατέψετε την καρδιά και τις αρτηρίες σας.

14: οι μερίδες λαχανικών που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο μενού σας
Είναι δυνατό να χάσετε βάρος, χωρίς να υπολογίζετε θερμίδες, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή σας και σωστές αναλογίες τροφίμων. Ένα μενού των 1.800 θερμίδων ημερησίως, για παράδειγμα, μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους, αφού μπορείτε να λαμβάνετε αυτήν την ενέργεια καταναλώνοντας μόνο 400 γραμμάρια καραμέλες και τίποτα άλλο, ή τραγανίζοντας 20 κιλά φινόκιο. Είναι λοιπόν βασικό να προσέχετε τι βάζετε στο πιάτο σας. Κάθε μέρα, θα πρέπει να υπάρχουν δύο ισοδύναμα λαχανικών (κάθε ένα αντιστοιχεί με 50 γραμ. σαλάτα ή 250 γραμ. λαχανικά) και τρία ισοδύναμα φρούτων. Επιπλέον, εντάξτε στο καθημερινό μενού σας τέσσερα ισοδύναμα ψωμιού ή ζυμαρικών και δύο ποτήρια γάλα ή δύο γιαούρτια. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, θα πρέπει να καταναλώνετε τρεις ή τέσσερις φορές κρέας, τρεις φορές ψάρι και μία φορά αυγά. Προσπαθήστε να χτίσετε τη διατροφή σας πάνω σε αυτές τις αναλογίες και θα διαπιστώσετε ότι ο υπολογισμός των θερμίδων δεν θα σας είναι απαραίτητος.

5: ο αριθμός των γευμάτων που θα πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της μέρας
Ποιος είπε ότι για να χάσετε βάρος θα πρέπει να υποφέρετε από την πείνα; Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να παραλείπετε γεύματα: αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταδικάσετε τη δίαιτά σας στην αποτυχία! Αν θέλετε να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας, τότε θα πρέπει να καταναλώνετε τρία κύρια γεύματα την ημέρα και δύο σνακ. Για να καίτε το μάξιμουμ των θερμίδων, το πρωινό θα πρέπει να σας παρέχει το 20% των ημερήσιων θερμίδων, το μεσημεριανό και το βραδινό από 30%, και το κάθε σνακ από 10%. Με μία καλή ισορροπία ανάμεσα στα πέντε αυτά γεύματα, θα χάσετε βάρος χωρίς καθόλου κόπο.

2,5: τα λίτρα νερού που θα πρέπει να πίνετε καθημερινά
Το νερό χρησιμεύει για την πέψη, την αναπνοή, την κυκλοφορία του αίματος και πολλές άλλες ζωτικές λειτουργίες. Επιπλέον, αποτοξινώνει τον οργανισμό, καταπολεμάει το πρήξιμο, χαρίζει λάμψη στο δέρμα και περιορίζει τα ψωμάκια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να πίνετε ένα κυβικό εκατοστό νερού για κάθε θερμίδα που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό σημαίνει ότι αν ακολουθείτε μία διατροφή των 1.800 θερμίδων, θα πρέπει να πίνετε σχεδόν δύο λίτρα νερό και επιπλέον να καταναλώνετε τρόφιμα που να περιέχουν τουλάχιστον άλλο μισό λίτρο νερό. Και θυμηθείτε: αν πίνετε αλκοολούχα ποτά, ο οργανισμός σας διψάει ακόμα περισσότερο - για παράδειγμα, για να μεταβολίσει ένα ποτήρι κρασί, έχει ανάγκη από άλλα δύο ποτήρια νερό.

48: οι ώρες που θα πρέπει να περνάνε μάξιμουμ ανάμεσα στις δύο φορές που κάνετε γυμναστική
Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που πηγαίνουν στο γυμναστήριο κάθε μέρα την ίδια ώρα σαν ελβετικά ρολόγια. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες που απεχθάνονται τη σωματική άσκηση και προτιμούν να κάνουν βόλτες με το ποδήλατό τους ή να παίζουν βόλεϊ, έτσι ώστε η άσκηση να συνεπάγεται με διασκέδαση. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που έχει σημασία, είναι να μην μεσολαβούν περισσότερο από 48 ώρες από την μία προπόνηση στην άλλη. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μισούρι, μετά από δύο μέρες, η διάσταση των κυττάρων του λιπώδους ιστού αυξάνεται κατά 25%, σαμποτάροντας έτσι όλες τις προσπάθειές σας και ξαναφορτώνοντάς σας με το αρχικό σας βάρος. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν περπατάτε μισή ώρα την ημέρα.

88: τα εκατοστά της περιφέρειας που δεν θα πρέπει να ξεπεράσετε ποτέ
Αν σας αρέσει η ιδέα να αδυνατίζετε χωρίς να υπολογίζετε τις θερμίδες, ούτε να ζυγίζετε τα τρόφιμα, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχετε την τάση να ελέγχετε τα αποτελέσματα της διατροφής σας κοιτώντας την περιφέρειά σας και όχι τη ζυγαριά. Καταλαβαίνετε δηλαδή την πρόοδο των προσπαθειών σας βλέποντας πόσο άνετο σας είναι το παλιό σας τζιν. Όμως, αν είστε υπέρβαρη, θα πρέπει να βγάλετε έξω το μέτρο και να μετρήσετε τα εκατοστά της περιφέρειάς σας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν λοιπόν η περιφέρειά σας ξεπερνάει τα 88 εκατοστά, ξεκινήστε αμέσως δίαιτα.

20: τα εκατοστά της διαμέτρου του πιάτου που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε όταν κάνετε δίαιτα
Τα ρεστοράν υψηλής μαγειρικής είναι αναμφίβολα πολύ σικ, όμως μετά από ένα γεύμα σε αυτά, αισθάνεστε ένα κενό στο στομάχι σας. Αυτό συμβαίνει γιατί σας σερβίρουν μέσα σε γιγάντια πιάτα ένα απειροελάχιστο κομμάτι φιλέτου, η θέα του οποίου σας κάνει να νιώθετε ακόμα πιο έντονη πείνα. Στο σπίτι σας, ακολουθήστε την ακριβώς αντίθετη τακτική: επιλέξτε το πιάτο του επιδορπίου για να καταναλώνετε όλα τα γεύματα της ημέρας. Αν τρώτε πέντε φορές την ημέρα, τότε δύσκολα θα κάθεστε στο τραπέζι πολύ πεινασμένη. Πέρα από αυτό, μεγάλο ρόλο παίζει και η ψυχολογία: διαφορετικά ανταποκρίνεται το μυαλό μπροστά στη θέα ενός γεμάτου πιάτου. Επιπλέον, το πιάτο του επιδορπίου σας βοηθάει να καταναλώνετε τις σωστές μερίδες. Μόνο σε δύο περιπτώσεις μπορείτε να «διευρύνετε» τα όρια του πιάτου σας: αν τρώτε ζυμαρικά μία φορά τη βδομάδα (όπου σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βαθύ πιάτο), και όταν τρώτε λαχανικά, όπου δεν τίθεται κανένα θέμα περιορισμού, αρκεί να μην χρησιμοποιείτε πάνω από δύο κουταλιές λάδι την ημέρα για το καρύκευμα.

70: τα γραμμάρια ζυμαρικών που μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα
Ξεχάστε τις πολύ αυστηρές δίαιτες! Αν θέλετε να χάσετε βάρος χωρίς πολύ κόπο, η πιο εύκολη λύση παραμένει η κλασική μεσογειακή διατροφή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλείσετε τα ζυμαρικά από το καθημερινό σας μενού: για την ακρίβεια μπορείτε να απολαμβάνετε έως και 70 γραμμάρια την ημέρα. Τα ζυμαρικά αποτελούν έξοχη πηγή σύνθετων υδατανθράκων αργής απορρόφησης, με αποτέλεσμα να σας κρατάνε χορτάτη για πολλή ώρα.

10: τα λεπτά της ημέρας που θα πρέπει να περνάτε με το χαμόγελο στα χείλη
Το γέλιο – ή έστω το χαμόγελο - μπορεί να σας βοηθήσει να ξαναβρείτε τη φόρμα σας. Την ανακάλυψη αυτή έκαναν ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, αφού παρατήρησαν τη μυϊκή προσπάθεια που καταβάλλουμε κάθε φορά που γελάμε. Τη στιγμή του γέλιου, συσπώνται οι θωρακικοί και κοιλιακοί μύες, ενώ επιταχύνεται και ο καρδιακός ρυθμός. Αν το γέλιο δεν είναι πηγαίο, τότε είναι πιο επιφανειακή η άσκηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με την αμερικανική έρευνα, όποιος γελάει ή χαμογελάει 10-12 λεπτά την ημέρα, καταναλώνει 40 θερμίδες, οι οποίες δεν είναι λίγες αν σκεφτεί κανείς ότι αντιστοιχούν με ένα σοκολατάκι.

300: οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε στο πρωινό
Το πρωινό είναι ένα θεμελιώδες γεύμα. Τρώγοντας, δραστηριοποιείτε τον μεταβολισμό σας και επιπλέον παρέχετε στον οργανισμό σας τις απαραίτητες θερμίδες για να φέρει εις πέρας τις πρωινές δραστηριότητες. Αν αντιθέτως μένετε με άδειο στομάχι, τότε το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό. Ο μεταβολισμός πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει και με λιγότερο φαγητό και έτσι αναπροσαρμόζει τις απαιτήσεις του, με αποτέλεσμα να κάνει λιγότερες καύσεις. Όπως προαναφέραμε, στο πρωινό θα πρέπει να λαμβάνετε το 20% των ημερήσιων θερμίδων σας. Αν δηλαδή ακολουθείτε μία διατροφή των 1.500 θερμίδων, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε 300 στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Μην κάθεστε να κάνετε υπολογισμούς πρωί-πρωί: θυμηθείτε ότι σε γενικές γραμμές έχετε στη διάθεσή σας έναν καφέ με λίγη ζάχαρη, ένα μεγάλο ποτήρι φρέσκο χυμό, ένα γιαούρτι και δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με λίγη μαρμελάδα.

1: το διατροφικό παραστράτημα που μπορείτε να κάνετε τη βδομάδα
Για να διατηρηθείτε σε τέλεια φόρμα, θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτική. Αρκεί ένα σοκολατάκι για να θέσει εμπόδια στον στόχο σας: αν το τρώτε κάθε μέρα, τότε μέσα σε ένα χρόνο θα βρεθείτε με 2,4 κιλά λίπους παραπάνω. Από την άλλη μεριά βέβαια, η διατροφή σας δεν θα πρέπει να συνεπάγεται μόνο με στερήσεις. Είναι σημαντικό, μία φορά τη βδομάδα, να παραχωρείτε στον εαυτό σας μία λιχουδιά, γιατί διαφορετικά θα αρχίσετε να υποφέρετε από το επικίνδυνο «σύνδρομο της στέρησης». Η επιθυμία για γλυκά, πατατάκια ή μαγιονέζα μπορεί να μετατραπεί σε έμμονη ιδέα και να σας οδηγήσει να εγκαταλείψετε τελικά την υγιεινή διατροφή. Για να μην συμβεί αυτό λοιπόν, θα πρέπει να τρώτε κάτι «ιδιαίτερο» μία φορά τη βδομάδα. Αυτό μπορεί να είναι το περίφημο σοκολατάκι, ένα αλκοολούχο απεριτίφ ή ένα κομμάτι πίτσα. Αυτό που έχει σημασία, είναι να ικανοποιείτε τον εαυτό σας και να σπάτε τη μονοτονία της καθημερινής διατροφής.

Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr

No comments:

Post a Comment