Sunday, October 28, 2012

Γιατί εγκαταλείπω στη μέση τη δίαιτα;

Γιατί εγκαταλείπω στη μέση τη δίαιτα;
Αυτήν τη φορά, ήσασταν σίγουρη ότι είχατε ξεκινήσει με το δεξί. Είχατε επιλέξει ένα πολύ αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα. Είχατε αδειάσει την κουζίνα σας από σνακ, σοκολάτες και μπισκότα, χαρίζοντάς τα όλα στο γιο της γειτόνισσάς σας. Είχατε προειδοποιήσει τους φίλους σας, εκλιπαρώντας τους να μην σας καλέσουν σε γεύμα για τις επόμενες δύο τουλάχιστον βδομάδες. Είχατε αγοράσει ακόμα και ψηφιακή ζυγαριά για να μπορείτε να βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια ένα-ένα τα γραμμάρια που θα χάνατε. Ήσασταν σίγουρη ότι μέσα σε 15-20 μέρες το πολύ, θα μπορούσατε να ξαναφορέσετε το μαύρο φόρεμα που είχατε αγοράσει πριν από πέντε χρόνια.
Τα είχατε σχεδιάσει όλα στην εντέλεια. Τι συνέβη λοιπόν και πριν καλά-καλά περάσει μια βδομάδα βρεθήκατε να κρατάτε στο ένα χέρι το σουβλάκι και στο άλλο χέρι το παγωτό; Πώς φτάσατε και αυτήν τη φορά να αισθάνεστε ότι έχετε αποτύχει; Ή μάλλον ότι είστε γενικά μια αποτυχημένη; Πού κάνατε λάθος;
Αναζητήστε το κίνητρό σας
Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιήσατε, πραγματοποιήσατε μια σειρά από λάθη που σας οδήγησαν να εγκαταλείψετε ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις σας. Μπορεί να τα οργανώσατε όλα με κάθε λεπτομέρεια, από πρακτικής πλευράς, όμως δεν σκεφτήκατε τον πιο σημαντικό παράγοντα:
- την πίστη ότι θέλετε (και μπορείτε) να κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας. Για να νιώθετε καλά, μέρα με τη μέρα, μέσα στο ίδιο σας το σώμα. Και όχι μόνο για μερικές βδομάδες ή μερικούς μήνες, αλλά για όλη σας τη ζωή.
Όπως τονίζουν οι ψυχοθεραπευτές, η αποτυχία είναι κάτι που μπορεί να το προβλέψει κανείς εύκολα. Δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα οι δίαιτες που αποδίδουν στο αδυνάτισμα μια αξία που δεν έχει και δεν μπορεί να έχει: δύο, πέντε ή ακόμα και δέκα κιλά λιγότερα, δεν μπορούν να σας κάνουν να βρείτε ένα σύντροφο, να σας κάνουν πιο συμπαθή ή να σας χαρίσουν την ευτυχία. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι, ακόμα και να χάσετε βάρος, τα προβλήματα σχέσεων ή αυτοεκτίμησης που αντιμετωπίζετε, δεν πρόκειται να βελτιωθούν. Είναι σημαντικό να αποδίδετε στο αδυνάτισμα την σωστή αξία: είναι μόνο ένας τρόπος για να ξαναβρείτε τη φόρμα σας, την όρεξη για κίνηση, την επιθυμία να κάνετε πράγματα, να ντύνεστε χωρίς περιορισμούς, να απολαμβάνετε τη ζωή.
Σε τι χρησιμεύει το βάρος;
Η μεγάλη μάχη δίνεται ανάμεσα στη λογική και το ασυνείδητο.
-Σύμφωνα με τους ψυχοσωματιστές, ο εγκέφαλός σας σάς λέει ότι είναι καλή ιδέα να χάσετε μερικά κιλά, γιατί έτσι θα βελτιώσετε την εικόνα και την υγεία σας.
-Όμως, αν το ασυνείδητο θεωρεί ότι είναι αναγκαίο το επιπλέον βάρος (για να σας «αγκιστρώνει» στη γη και να σας βοηθάει να αντιστέκεστε στον αέρα των πολύ ισχυρών συναισθημάτων, αλλά και να φαίνεστε «μεγάλη» στα μάτια του κόσμου), η οποιαδήποτε δίαιτα είναι καταδικασμένη στην αποτυχία.
-Η λύση; Να καταλάβετε ότι η δίαιτα δεν είναι ένας ανταγωνισμός με τον ίδιο σας τον εαυτό (αφού είτε κερδίσει η λογική, είτε κερδίσει η επιθυμία για φαγητό, είστε και στις δύο περιπτώσεις χαμένη). Αντιθέτως, η δίαιτα πρέπει να είναι μια στιγμή κατά την οποία φροντίζετε τον εαυτό σας και ξεκινάτε μια αλλαγή στη ζωή σας.
Μη θέτετε αυστηρούς στόχους
Προσπαθήστε να αντισταθείτε στον πειρασμό να θέσετε αυστηρούς και υπερβολικούς στόχους. Τα κιλά δεν χάνονται ποτέ με ομοιογενή τρόπο, γιατί επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Δύο χαρακτηριστικοί, στην περίπτωση των γυναικών, είναι η κατακράτηση υγρών και οι ορμονικές διαφοροποιήσεις. Μην περιμένετε λοιπόν ότι θα χάνετε κάθε μέρα 200 γραμμάρια. Κάντε τους υπολογισμούς σας σε εβδομαδιαία βάση, όχι σε καθημερινή. Και αξιολογήστε τα αποτελέσματα μετά από ένα μήνα. Ο κίνδυνος που υπάρχει σε αντίθετη περίπτωση είναι να τα τινάξετε όλα στον αέρα σκεπτόμενη ότι αφού δεν μπορείτε να αδυνατίσετε όπως και όσο θέλετε, τότε προτιμάτε να μην αδυνατίσετε καθόλου.
Δείτε το ως ευχαρίστηση
Μην συνδέσετε τη λέξη «δίαιτα» με τις λέξεις «θυσία» ή «κούραση». Το καθεστώς της πείνας, τα άγευστα φαγητά και οι ατέλειωτες ώρες πάνω στο διάδρομο γυμναστικής είναι όλοι δρόμοι που οδηγούν στην αποτυχία. Η λέξη «δίαιτα» θα πρέπει να σας θυμίζει, αντιθέτως, αλλαγή και ευεξία, όχι μόνο στο βάρος σας, αλλά κυρίως στον τρόπο ζωής και στη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για τον εαυτό σας.
Όλα αυτά απαιτούν χρόνο, προσπάθεια, φροντίδα. Και φυσικά την υιοθέτηση νέων συνηθειών. Γι' αυτό, μπορεί να σας φανεί χρήσιμη μια συνάντηση με έναν διαιτολόγο, ο οποίος θα σας ξεδιαλύνει όλες τις απορίες και θα καταρρίψει τυχόν μύθους.
Εσείς τι δικαιλογία βρίσκετε;
Υπάρχουν πολλές φτηνές δικαιολογίες για να χαλάσει κανείς μια δίαιτα. Οι πιο κοινές όμως είναι αυτές που ακολουθούν.

1η: Είμαι στρεσαρισμένη

Μήπως κάνετε σκέψεις τύπου «Η ζωή μου είναι ήδη δύσκολη. Γιατί να βασανίζομαι περισσότερο μετρώντας τις μπουκιές μου;» Όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι, το στρες έχει γίνει ο τέλειος αποδιοπομπαίος τράγος: του αποδίδουμε το φταίξιμο, είτε φταίει, είτε όχι. Δηλαδή, αν είστε στρεσαρισμένη, πείθετε τον εαυτό σας ότι δε μπορείτε να ακολουθήσετε μια δίαιτα, γιατί αυτός θα είναι ένας ακόμα παράγοντας έντασης και εκνευρισμού.

2η: Δε βλέπω αποτελέσματα

Αυτή είναι η κλασική δικαιολογία που χρησιμοποιούν όσοι τα θέλουν όλα εδώ και τώρα, ή διαφορετικά τίποτα. Οι διατροφολόγοι όμως εξηγούν ότι το αδυνάτισμα δεν είναι μια ακριβής μαθηματική επιστήμη, δηλαδή δε μπορεί να προβλέψει κανείς ακριβώς πόσο κιλά θα χάσει, σε πόσο χρόνο, και πότε. Μπορεί όμως να κάνει λογικές υποθέσεις και να εργαστεί με σωστό τρόπο για να δει αποτελέσματα. Όχι μόνο με τη δίαιτα, αλλά αλλάζοντας τρόπο ζωής.

3η: Θα πρέπει να μαγειρεύω

«Η οικογένειά μου είναι συνηθισμένη να τρώει καλά: δεν μπορώ να ετοιμάζω κάθε μέρα διαφορετικά πιάτα για μένα και για εκείνους». Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δίαιτα σας για να ελαφρύνετε τη διατροφή όλων. Για παράδειγμα, αν μειώσετε την ποσότητα αλατιού και λιπαρών, θα κάνετε σίγουρα καλό και στο σύζυγο, αλλά και στα παιδιά σας, τα οποία θα μάθουν σε ένα πιο υγιεινό μενού.

4η: Αισθάνομαι αδύναμη

«Πρέπει να τρώω, γιατί αλλιώς μένω χωρίς δυνάμεις». Όπως εξηγούν οι ειδικοί, στην πραγματικότητα είναι τα παραπανίσια κιλά αυτά που σας στερούν ενέργεια. Αν μετά από μερικές μέρες αισθάνεστε εξουθενωμένη, ο πιθανότερος λόγος είναι ότι ακολουθείτε ένα πρόγραμμα ακατάλληλο για τα μέτρα σας. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής δε θα πρέπει να σας αφήνει ούτε πεινασμένη, ούτε εξουθενωμένη, αλλά χορτάτη και γεμάτη διάθεση να κάνετε πράγματα.
Άντρες και γυναίκες: διαφορετικοί ακόμη και στη ζυγαριά!

Εκείνη: τα θέλει όλα εδώ και τώρα

Είναι δύσκολο να πείσει κανείς μια γυναίκα να αντιμετωπίσει τη διατροφή με τρόπο ήρεμο και σταδιακό, λένε οι ψυχολόγοι. Σχεδόν όλες οι γυναίκες βλέπουν το αδυνάτισμα από αισθητικής πλευράς, και αναζητούν τη θαυματουργή λύση. Πολλές ψάχνουν τον «εύκολο δρόμο», για παράδειγμα μια δίαιτα πολύ αυστηρή αλλά σύντομη, ή μία φαρμακευτική λύση. Και όχι μόνο: αφού πετύχουν τον στόχο τους, οι γυναίκες τείνουν συχνά να αφήνουν εκ νέου ελεύθερο τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο (το περίφημο φαινόμενο γιο-γιο): χάνουν κιλά, τα ξαναπαίρνουν, τα ξαναχάνουν, αλλά κάθε φορά με περισσότερη δυσκολία…
Εκείνος: είναι αργός, αλλά σταθερός
Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άντρες δέχονται ευκολότερα τα επιπλέον κιλά. Δεν μετράνε δηλαδή την προσωπική αξία τους σε κιλά και καμπύλες, αλλά σε προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες. Βέβαια, όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι, στις νέες γενιές τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν και τα αγόρια κυνηγούν ένα πρότυπο ομορφιάς και καλλίγραμμου σώματος ακριβώς όπως και οι συνομήλικές τους. Όμως συνήθως, οι άντρες επιδιώκουν να χάσουν βάρος για λόγους υγείας. Και καθότι, χάρη στη διαφορετική σωματική τους σύσταση, χάνουν πιο γρήγορα κιλά από τις γυναίκες, βλέπουν άμεσα αποτελέσματα και παίρνουν κουράγιο για να συνεχίσουν.


Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr

No comments:

Post a Comment