Thursday, October 18, 2012

Σκεφτόμαστε υγιεινά - ΄'έξυπνα"!


healthierΤέλειο σώμα τέλεια ζωή. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν αδυνατίσουν, θα είναι αυτό που θα τους βοηθήσει να κατορθώσουν κάποια πράγματα - όπως μια καλύτερη δουλειά ή το γάμο - που στο παρελθόν ίσως να είχαν αποτύχει κιόλας. Δυστυχώς τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Κάποιοι νομίζουν ότι αν τρώνε σωστές και υγιεινές τροφές ή αν αγοράσουν συγκεκριμένα όργανα γυμναστικής θα αποκτήσουν ένα τέλεια σχηματισμένο σώμα όπως ακριβώς το έχουν ονειρευτεί.


Αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις έχουν αρνητικά αποτελέσματα γιατί οδηγούν σε απογοήτευση και σε διάψευση ελπίδων. Η αποτυχία επηρεάζει αρνητικά την διάθεση μας και μπορεί ακόμα να οδηγήσει και σε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί να μας οδηγήσει να θέσουμε ακόμα πιο αυστηρούς και μη πραγματοποιήσιμους στόχους και να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος.


ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΝΑ

Το σωστό βάρος ωφελεί την υγεία μας. Κάντε την υγεία σας και όχι τόσο την εμφάνιση σας σκοπό όταν σκέφτεστε το βάρος σας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι δύσκολο να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος χωρίς να μάθουμε να τρώμε ισορροπημένα και υγιεινά. Το να χάσουμε βάρος με σκοπό να βρούμε το ιδανικό μας δεν ωφελεί πάντα και την υγεία μας. Ο πρωταρχικός μας στόχος όταν ελέγχουμε το βάρος μας πρέπει να είναι να χάσουμε κιλά σε σημείο τέτοιο που να μην υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν χάσουμε 5-10% του βάρους του σώματος μας, μειώνουμε τους κινδύνους για παχυσαρκία ενώ το αντίθετο μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν.

Τρώτε κανονικά. Εστιάστε στην υγιεινή διατροφή, η οποία πρέπει να είναι και απολαυστική. Σκοπός πρέπει να είναι να μειώσουμε τα λίπη και τις θερμίδες.

Μην στερήστε τίποτα. Προσπαθήστε να μην θεωρήσετε κάποια φαγητά απαγορευτικά και να μην σκέφτεστε αρνητικά πχ «αυτό δεν πρέπει να το φάω» ή «δε θα ξαναφάω τέτοιο φαγητό ποτέ». Αυτή η απαγόρευση είναι που σας κάνει να θέλετε μανιωδώς τα συγκεκριμένα φαγητά. Και μόνο η σκέψη ότι δε θα ξαναφάτε τα αγαπημένα σας φαγητά θα σας οδηγήσει να πέσετε με τα μούτρα όταν τα βρείτε μπροστά σας. Μπορείτε να δοκιμάζεται από όλα, με σύνεση, 2-3 φορές το μήνα για να μην αισθάνεστε και τύψεις.

Μην κατηγοριοποιείτε τα φαγητά σε καλά και κακά και έτσι θα αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να σκέφτεστε κάπως έτσι «είμαι καλή όταν τρώω τα καλά φαγητά, αλλά είμαι κακιά όταν τρώω τα απαγορευτικά». Αυτό μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο σκέψης μας σε κάποια θέματα όπως «όταν αισθάνομαι ψυχολογικά άσχημα πρέπει να φάω πατατάκια, μπισκότα και παγωτά».

Αλλάξτε την διατροφή σας, μην ακολουθείτε απλά μια δίαιτα. Αντί να λέτε στον εαυτό σας ότι κάνετε δίαιτα, πείτε ότι κάνετε μια αλλαγή προς το καλύτερο στον τρόπο διατροφής σας.

Οι στόχοι σας πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμοι και ρεαλιστικοί. Δεν είναι παράλογο να θέσετε σαν στόχο να χάσετε 1 κιλό σε μια βδομάδα, παράλογος στόχος θα ήταν να θέλετε να χάσετε 40 κιλά σε ένα χρόνο. Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και βέβαια καλύτερο αποτέλεσμα στην διατροφή μας.

Κάντε σταδιακές αλλαγές και όχι δραστικές και απότομες. Θα προσαρμοστείτε στην καινούρια σας διατροφή αν αυτό γίνει σταδιακά. Μην αλλάξετε όλες σας τις συνήθειες κατευθείαν, συγκεντρωθείτε στην κάθε μια ξεχωριστά. Αλλάξτε μια σας συνήθεια σε κάθε γεύμα ή τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, πχ στο πρωινό αντί να βάζετε διπλή στρώση βουτύρου στις φρυγανιές σας βάλτε μια ή αντικαταστήστε το βούτυρο με μαρμελάδα. Στο μεσημεριανό αντί για πατάτες τηγανητές αλλάξτε τις με πατάτες ψητές. Αν αλλάζετε ένα πράγμα κάθε φορά θα απαλλαγείτε από το αίσθημα της στέρησης.

Μην αποκτήσετε εμμονές. Αν κόψετε εντελώς το φαγητό ή κάνετε μια δίαιτα πείνας, αυτό δε θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά, απλά θα χάσετε υγρά. Το να μην τρώτε σχεδόν τίποτα δεν είναι υγιεινός τρόπος ζωής. Αντίθετα έχει πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις στον οργανισμό μας και οδηγάει αυτόματα σε διατροφικές διαταραχές.

Μην έχετε τύψεις. Για παράδειγμα το να γυμναζόμαστε κάθε μέρα δεν είναι εφικτό για όλους. Μην αισθάνεστε τύψεις γι αυτό γιατί είναι κατανοητό. Να έχετε σαν στόχο να γυμνάζεστε 2-3 φορές την εβδομάδα. Έτσι αν κάποια στιγμή καταφέρετε να πάτε στο γυμναστήριο περισσότερες φορές θα νιώσετε καλά με τον εαυτό σας. Οι ρεαλιστικοί στόχοι βοηθούν επίσης να μην αποκτάτε τύψεις. Για παράδειγμα αν θέσετε σαν στόχο να χάσετε 5 κιλά την εβδομάδα, πράγμα πολύ δύσκολο έως αδύνατο, το αποτέλεσμα θα είναι να σκεφτείτε αρνητικά όταν δε θα το υλοποιήσετε. Αν όμως αποφασίσετε να χάσετε 1-2 κιλά την εβδομάδα, πράγμα εφικτό, και καταφέρετε να το κάνετε ή και να χάσετε λίγα παραπάνω θα δείτε πόσο καλά θα αισθανθείτε με τον εαυτό σας. Να ξέρετε ότι δεν θα χάνετε κάθε εβδομάδα τα ίδια κιλά. Όσο περνάει ο καιρός θα χάνετε λιγότερα κιλά. Κάποια στιγμή θα παρατηρήσετε ότι θα μείνετε σταθεροί στα κιλά σας. Μην απογοητεύεστε όμως και μην το εκλάβετε σαν αποτυχία. Σκοπός σας πρέπει να είναι να μην παίρνετε παραπάνω κιλά.

Τα λάθη επιτρέπονται. Κανείς δεν είναι τέλειος. Το να μην τηρήσετε την δίαιτα σας 1-2 φορές δε σημαίνει ότι αποτύχατε ούτε ότι οι προσπάθειες σας είναι ανώφελες. Η πολύ αυστηρότητα είναι αυτή που οδηγάει στην αποτυχία. Να θυμάστε ότι ο συνδυασμός των φαγητών είναι αυτός που μετράει.

Να σκέφτεστε θετικά. Οι θετικές σκέψεις και ο ενθουσιασμός για ότι έχετε καταφέρει είναι αυτά που σας οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα και επιτυχία.

Κάντε τα πάντα με μέτρο. Το μέτρο και όχι οι ακραίες λύσεις είναι αυτό που έχει σημασία

Μην τυποποιείτε τις μεθόδους σας. Ότι δούλεψε για κάποιον φίλο σας στο να χάσει κιλά, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα δουλέψει και για σας. Ούτε ότι λειτουργεί σε εσάς σήμερα σημαίνει ότι θα ισχύει για πάντα.

Μάθετε από το παρελθόν. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να χάσουν κιλά και παλιότερα. Μάθετε από τα προηγούμενα σας λάθη για να πετύχετε αυτή την φορά.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Όταν πραγματοποιείτε τον εβδομαδιαίο στόχο σας, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας πχ ένα μασάζ ή λίγη σοκολάτα, ένα μπισκότο.

Πηγή : http://www.youdiet.gr

No comments:

Post a Comment