Saturday, October 13, 2012

Ετοιμο φαγητό και διατροφή

Ετοιμο φαγητό και διατροφή

Ε: Προσέχω τη διατροφή μου, αλλά τρώω συχνά έξω. Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες, που θα με βοηθήσουν να μην ξεφεύγω από τα όρια;
Α: Δύο είναι οι κύριες αιτίες που μας κάνουν να ξεφεύγουμε εύκολα θερμιδικά όταν τρώμε έξω. Πρώτον, έχουμε την τάση να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε, ενώ παράλληλα πέφτουμε στην παγίδα των κρυφών θερμίδων (σος, τηγανητά κ.λπ.). Οι παρακάτω 5 συμβουλές θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τις ισορροπίες.

1. Οργάνωσε διατροφικά την ημέρα σου. Είναι σημαντικό να καταναλώνεις 3-5 γεύματα καθημερινά. Αποφάσισε λοιπόν ποια από αυτά θα απολαύσεις εκτός σπιτιού

2. Ξεκίνα με ένα καλό σπιτικό πρωινό, για να μην πέσεις σε κρυφές θερμιδικές παγίδες (π.χ. ένας καφές με αφρόγαλα από πλήρες γάλα και μία τυρόπιτα μπορούν να σου δώσουν έως και 500 θερμίδες). Προτίμησε, λοιπόν, να ξυπνάς ένα τέταρτο νωρίτερα και να απολαμβάνεις το πρωινό σου πριν φύγεις από το σπίτι.

3. Προετοίμασε τα σνακ σου. Φτιάξε στην κουζίνα σου μία γωνιά με μικρογεύματα, απ’ όπου θα μπορείς να επιλέγεις τα σνακ της ημέρας. Ετσι θα ελέγχεις την όρεξή σου, για να μετριάζεις την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις όταν τρως έξω.

4. Κάνε σωστούς συνδυασμούς. Εάν πρόκειται να καταναλώσεις το κύριο γεύμα της ημέρας σε κάποιο εστιατόριο, καλό είναι να φροντίσεις ώστε το άλλο βασικό γεύμα να είναι ελαφρύ. Ιδανικές λύσεις αποτελούν το τοστ με λαχανικά, τυρί κι αλλαντικά μειωμένων λιπαρών, το ημιάπαχο γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και μέλι ή μία σαλάτα. Τέλος, αντικατάστησε τις σος με ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και μυρωδικά για έξτρα γεύση. 

5. Επίλεξε σοφά. Απόφυγε το ψωμί και τα τηγανητά ορεκτικά όταν τρως έξω. Στη θέση τους προτίμησε μία σαλάτα ή λίγα ψητά λαχανικά. Το κύριο γεύμα, καλό είναι να τηρεί τις ακόλουθες αναλογίες: το 1/2 της επιφάνειας του πιάτου πρέπει να περιέχει λαχανικά, το 1/4 κάποιου είδους άπαχη πρωτεΐνη (ψάρι, κοτόπουλο) και το υπόλοιπο 1/4 μία αμυλούχα τροφή (πατάτα, ζυμαρικά). Μην ξεχνάς τις θερμίδες που προσθέτει το αλκοόλ. Προτίμησε να συνοδεύσεις το γεύμα σου με ένα ποτήρι κρασί ή κάποιο light αναψυκτικό.

No comments:

Post a Comment