Saturday, October 20, 2012

«Αθώες» αμαρτίες

Ανακαλύψτε το αντίδοτο για δύο συνηθισμένες κακές διατροφικές συνήθειες που δεν μπορείτε να κόψετε.
 
«Αμαρτία»: Τρώτε συστηματικά φαστ φουντ
Τα χάμπουργκερ, οι πατάτες και τα τηγανιτά θα σας επιβαρύνουν με αρκετά λιπαρά και χοληστερόλη. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι πολλά φαστ φουντ χρησιμοποιούν υδρογονωμένο λίπος για τα τηγανιτά τους, αφού είναι φτηνότερο και έχει μεγαλύτερη αντοχή στο τηγάνισμα. Τα τρανς λιπαρά που περιέχει έχουν κατηγορηθεί για πολλά πράγματα: καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο, παχυσαρκία αλλά και στειρότητα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το φαστ φουντ περιέχει αλάτι σε μεγάλες ποσότητες.
Καταρχήν, παραγγείλετε και μία σαλάτα. Δεν εννοούμε τις σαλάτες που είναι γεμάτες κρουτόν, τυριά και σάλτσες, αλλά μια απλή σαλάτα, με όσο πιο σκούρα λαχανικά γίνεται. Οι φυτικές ίνες της θα εξισορροπήσουν, κατά κάποιον τρόπο, όλα τα λιπαρά που θα καταναλώσετε. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και να γίνουν παχύσαρκες. Μετά από το γεύμα, για επιπλέον ίνες, φάτε μία χούφτα ξερά φρούτα, όπως δαμάσκηνα ή σύκα, και πιείτε δύο ποτήρια νερό, το οποίο θα σας βοηθήσει να αποβάλετε το επιπλέον νάτριο (αλάτι) που έχουν τα γεύματα στα φαστφουντάδικα. Τέλος, πιείτε ένα ποτήρι άπαχο γάλα: Έρευνα έδειξε ότι το ασβέστιο που περιέχει μπορεί να μειώσει την ποσότητα κορεσμένου λίπους που απορροφά ο οργανισμός από το φαστ φουντ.

«Αμαρτία»: Δεν τρώτε πολλά λαχανικά
Πλέον, που τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να προσλαμβάνουμε 5-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, μπορεί να αισθάνεστε ακόμη περισσότερες ενοχές που τα αποφεύγετε. Η αλήθεια είναι ότι τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν πηγές βιταμινών, όπως οι Α, Κ και Β. Επιπλέον, τα λαχανικά μάς δίνουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες. Και μην ξεχνάμε τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και τα χιλιάδες φυτοχημικά συστατικά που φαίνεται να μας προστατεύουν από πολλές παθήσεις.
Καταρχήν, προτού αρχίσετε να ανησυχείτε, ελέγξτε μήπως τελικά τρώτε περισσότερα λαχανικά από όσα νομίζατε. Έχετε υπόψη σας ότι μία μερίδα λαχανικών ισούται με 1 φλιτζάνι ωμά ή μισό βραστά λαχανικά. Είναι σαφώς πιο εύκολο να καλύψετε τις ανάγκες σας με μαγειρεμένα. Κι αυτό γιατί ένα πιάτο λαδερά (φασολάκια, μελιτζάνες, αρακάς, μπριάμι) αντιστοιχεί περίπου σε 3 μερίδες. Συνοδεύστε λοιπόν κάθε γεύμα με ένα πιάτο μαγειρεμένα λαχανικά και όχι με μία σαλάτα.
Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε τους χυμούς λαχανικών που υπάρχουν στη αγορά, αν και μία συσκευασία θα καλύψει μέρος μόνο των αναγκών σας. Μπορείτε, ακόμη, να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με μία πολυβιταμίνη. Δεν θα αντικαταστήσει βέβαια τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά μπορεί να σας προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που σας λείπουν. Προσέξτε μόνο να μην ξεπερνά τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ).

Πηγή : http://www.preventionmag.gr

No comments:

Post a Comment